Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Гайдамаки Меч Арея (2013 р.) 10.97 Mb
Гайдамаки Поки не кінчився дощ (2013 р.) 10.72 Mb
Гайдамаки Немає хліба - співай 9,56 Mb
Гайдамаки Z kolegami (Haydamaky&VooVoo, 2009 p.) 9,54 Mb
Гайдамаки Маланка (співає Маланка Леньо, 2007 р.) 4.17 Mb
Гайдамаки Ефір (2007 р.) 4,19 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Гайдамаки / Інтелектуальна етно-система завітала в Запоріжжя

Говорячи про українську культуру та музику, а тим більше з етнічним ухилом, запоріжці не можуть похвалитися тим, що в місто часто приїжджають українські гурти, які є взірцем і прикладом того, як треба робити справжню УКРАЇНСЬКУ музику.

Можливо, так склалося історично, що люди привчені часом та водіями маршруток слухати шансон та пісні на шталт «Сколько я зарезал, сколько перерезал…», але завжди, в будь-якому місті є ті, хто хочуть, щоб українська культура та музика процвітала. І таким людям доводиться їздити в інші міста, аби послухати улюблених українських виконавців. Такими улюбленими виконавцями багатьох свідомих людей Запоріжжя, що обізнані в культурі (і радше вони сидітимуть вдома з берушами в вухах, ніж підуть на концерт Бутирки чи чогось подібного) є гурт Гайдамаки.

На щастя, не довелося їхати в інше місто, аби насолодитися ритмами етноСКА від хлопців. Гайдамаки самі завітали в Запоріжжя, в рамках презентації свого нового альбому «Кобзар».

Своїми роздумами, щодо культури і музики, з нами поділився Сашко Ярмола, вокаліст гурту.

– Олександре, що найбільше сподобалося вам в Запоріжжі?

– Давайте я краще скажу, що не сподобалося. Головний проспект міста – проспект імені Леніна, який упирається в порт імені Леніна на площі імені Леніна. Проспект перетинається з вулицею Совєтською, 40 років перемоги та Повстання декабристів. Ви розумієте до чого я веду… Як можна зберігати таку совковість? Це найбільше розчаровує та засмучує. Але Запоріжжя – колиска козацтва, тому сама атмосфера тут вже подобається.

– Доречі, нещодавно ходили чутки про надання вулиці в місті ім’я Шухевича…

– Шухевич був справжнім героєм. Але в Запоріжжі є свої видатні імена. Цікаво чому їх ніхто не згадує? Січ, козаки, воля, свобода… На таких вулицях і жилося б приємно.

– Давайте повернемося до музики. Сьогодні Гайдамаки трошки змінили формат.

– Так, справді. З часом в нас (маю на увазі гурт, як одне ціле) сформувалася свідомість. Відомо, що коли ти не еволюціонуєш – ти деградуєш. Ми, по-моєму, еволюціонуємо. Новий дух пісень, новий меседж, покладений в пісні…

– Який саме меседж?

– Дуже простий – досить соромитися бути собою, досить рівнятися на всіх інших і жалітися, мовляв, все в нас погано. Скільки можна? Україна самодостатня країна. Ми її такою робимо. І життя в цій країні залежить тільки від нас. Ми сьогодні – це інтелектуальна Етно-система. В піснях повинно бути повідомлення, ми його надсилаємо слухачеві.

– Сашко, деякі критики вважають, що Гайдамаки, як і багато інших гуртів, займаються шароварщиною, переспівуючи народні пісні…

– Я б так це не називав. Роблячи кавер-версії на українські народні пісні, ми нагадуємо слухачам, на скільки прекрасні в нас є пісні. А іноді буває, що сам напишу якісь вірші, і от щось в ньому не так. А тоді згадається якась пісня народна і думаєш: “О, отак воно мало б звучати. Тільки до мене це вже написали”. Це не шароварщина, крім того, ми ж не видаємо ці тексти за свої власні…

– А що є шароварщина?

– Шароварщина… це тупість людей. Коли люди соромляться бути тим, ким вони є. Наприклад, деякі виконавці, які спочатку робили гарну українську музику, піддалися впливу стереотипів, почали співати російською, подалися в російський шоу-біз. Кожному звичайно своє, але розумні люди, які роблять українську музику і небайдужі до української культури, рухаються в напрямку Європи.

– Але такі гурти не на стільки популярні навіть у нас…

– Це справа часу. Якщо людина півжиття слухала шансон, притягніть її на наш концерт. Потім та людина сама прийде, і притягне своїх друзів. Люди живуть у рамках. Тих рамках, які треба руйнувати, але самі вони це зробити не можуть. Їм треба допомагати. Ми і намагаємося це робити.

На сам концерт гурту в Запоріжжі прийшло не дуже багато людей, але!!! Навіть це не заважало танцювати та відриватися під сценою, а вийшовши з концертного залу на бульвар імені Шевченка, поставити нову платівку гурту в авто чи магнітофон, показуючи людям, що українська музика – це не зпопсовані напівукраїнські гурти які мають на меті підкорення російської сцени…

Тарас Білка, спеціально для «Арт-Вертепу»

Фото Світлани Мінакової

 
 

Додав Art-Vertep 03 квітня 2008

Про автора

З00 років тому схід Європи палав вогнем — народ йшов на народ і царство на царство. З цього вогню з‘явились гайдамаки — воїни давнини, лицарі та бешкетники з України.

 

Коментарi

03 квітня 2008

не знав, що шароварні ска-гайдамаки такі системні та інтелектуальні:)

04 квітня 2008

Александр Ярмола: Фольклор - це коріння. "Гайдамаки" - це етно-рок
http://misto.zp.ua/article/articles512.html

14 серпня 2009

Книга - справжній скарб для тих, хто ''рветься'' до Америки в пошуках кращої лікарської долі.
Така собі гола правда про титанічну працю. Без прикрас.
Схиляю голову перед автором.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска