Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Статті Інформація

Автори / Христя Бондар / Реквієм Голокосту. Зв'язок поколінь через світлини

Нині тему Голокосту важко передати без пафосу, важко не піймати себе на зловживанні пишномовних слів та гучних закликів. Можливо, причина в тому, що ми вже надто віддалені від того часу, забагато фактів забуто, залишено в невідомості… Спробу налагодити «діалог сьогодення з небуттям» робить американська фотохудожниця Лола Кантор, експонуючи виставку своїх робіт, об’єднаних назвою «Що було, то було». Відкриття виставки відбулось 11 квітня і триватиме найближчим часом у приміщенні Львівського національного музею ім. А. Шептицького.

Лола Кантор – художниця, живе й працює в США. Її завжди цікавила чорно-біла фотографія, але професійно займатись нею почала у 1998, відмовившись від кар’єри лікаря-фізіотерапевта. Також пані Кантор захоплюється театром, на її досвіді – документальний проект про американський театр «Хіп Покет». Зараз свої світлини мисткиня друкує у відомих часописах Сполучених Штатів.

Батьки фотохудожниці походили з єврейських родин Польщі. Вони пережили Голокост, і драма їхнього життя для Лоли завжди була за завісою невідомості. Саме дослідження цієї родинної історії і спричинило появу нинішнього виставкового проекту.

«Тема цієї експозиції – не лише відгук на страшні роки Голокосту, під час яких загинули члени моєї родини, а й спроба показати, як ця трагедія вплинула на життя людей минулого сторіччя. Фотографії з’явилися тоді, коли я уявно перенесла себе до цієї картини людського буття. Отримані образи не є суто документальним матеріалом того, що існувало поза лінзою фотокамери, але це є навмисне відображення мого внутрішнього емоційного стану. Ці образи – це, насамперед, сплетення творів, як і сам іудаїзм у Східній Європі після Голокосту, який увібрав у себе найдавніші традиції, пам'ять народу і все ним пережите, висловлюючи відчуття втрат і дух відродження», - зазначила у своїй передмові до виставки фотохудожниця.

Крім того пані Кантор –технологічний новатор. Вона вперше застосувала паладієво-желатинову емульсію для контактного друку світлин.

Виставка Лоли Кантор відбулась за ініціативою творчої групи "Білий квадрат", котрі захтіли, щоб виставку побачив Львів, бо попередньо вона уже проходила в Дрогобичі, у жовтні того року.

 
 

Додав dzjunka 15 квітня 2008

Про автора

Троха журналюга, троха письменниця, троха ледащо...

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска