Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Книжкові сезони / Квітневі новини «Книжкових сезонів»

 

У вівторок, 22 КВІТНЯ о 13-00 в прес-центрі «Главред-медіа» (вул. Стрітенська, 2/8) відбудеться «КНИЖКОВИЙ КВІТЕНЬ» ─ чергова зустріч у рамках «Книжкових сезонів».

Проект «Книжкові сезони» ─ канал постійного зв’язку між персонами, причетними до літературного життя країни та громадськістю і пресою. Вся книжкова інформація з перших рук! Живе спілкування з авторами найрезонансніших книжок та організаторами найбільших книжкових подій. Анонси найважливіших. Віднині ви ─ в курсі книжкового життя України.

«КНИЖКОВИЙ КВІТЕНЬ» презентує:

  • Персону місяця
  • Подію місяця
  • Книжку місяця
  • Анонси

Персона квітня:

Бас Велс ─ аташе з питань культури, політики та економіки Королівства Нідерланди.

23 квітня 2008 року, у Всесвітній день книги, столиця Нідерландів Амстердам стає книжковою столицею світу.

Протягом цілого року – до 22 квітня 2009 р. голландці будуть задавати тон у літературі та книговиданні. Розроблено цілорічну програму заходів під назвою «Відкрита книга», яка включатиме різноманітні літературні події для широкого загалу, виставки, конгреси, міжнародні зустрічі. Місцями їх проведення стануть Амстердамська публічна бібліотека, культурно-інформаційний центр Pakhuis de Zwijger, численні парки та площі міста. А 11 червня Книжкова столиця прийме щорічний Конгрес європейських книготоргівців. Отже і професіонали, і читачі, і письменники знайдуть привід зустрітися в Амстердамі.

Символами Книжкової столиці обрано філософа Спінозу, який більшу частину життя провів у Амстердамі, письменницю Анну Франк, яка переховувалася тут з родиною під час війни і написала про це у своєму «Щоденнику дівчинки», а також відому дитячу письменницю Анні Шмідт.

Книжкову столицю світу, починаючи з 2001 року, визначає ЮНЕСКО та Міжнародна асоціація видавців за поданням національних асоціацій. Це звання отримати непросто – місто-претендент повинно не тільки мати розвинену книжкову інфраструктуру – книгарні, бібліотеки, читацькі клуби, виставки – але й проводити активну і нетривіальну пропаганду читання. Так столиця Колумбії Богота у боротьбі за звання Книжкової столиці-2007 провела оригінальну акцію – мешканцям міста, які вимушені стояти у чергах, міська влада пропонувала почитати книжку.

Цікаво, що Амстердам – вже друге місто Бенілюксу, яке здобуло це високе звання. 2004-го року бельгійський Антверпен вже побував у ролі Книжкової столиці і, як твердять, не пожалкував про це.

А крім Антверпена та Боготи Книжковою столицею ставали іспанський Мадрид (2001), єгипетська Александрія (2002), індійський Делі (2003), канадський Монреаль (2005), італійський Турин (2006). Естафету в Амстердама за рік прийме ліванський Бейрут. Про своє рішення висунути свою кандидатуру на 2010 рік вже заявив російський Санкт-Петербург.

Офіційний сайт, присвячений Амстердаму у ролі Книжкової столиці світу: www.amsterdamworldbookcapital.com

Аташе з питань культури, політики та економіки Королівства Нідерланди Бас Велс розповів на «Книжковому квітні» про те, як Амстердаму вдалося отримати цей престижний статус, які привілеї він надає та яка програма заходів запланована у Амстердамі на цей рік.

Подія квітня:

23 квітня ─ Всесвітній день книги та авторського права

23 квітня ─ символічна дата для світової літератури: цього дня померли Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження французького поета Моріса Дрюона, угорського письменника Мате Залки, новозеландської письменниці Найо Марш, ісландського письменника, нобелівського лауреата Хальдоура Кільяна Лакнесса, американського письменника Джеймса Патріка Донліві. Цього дня також народилися українські письменники Григорій Тютюнник, Василь Земляк, Олександр Гаврилюк, Василь Кухта та Андрій Курков, та ще багато літераторів в усьому світі.

На генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 15 листопада 1995 року, було прийняте рішення проголосити 23 квітня Всесвітнім днем книги. Свято відмічається з 1996 року.

День книги святкують у 190 країнах світу.

Найвідоміші українські письменники у Всесвітній день книги візмуть участь у акції під назвою «Автопробігом по бездоріжжю та нехлюйству!» В екіпажах автомобілів ─ Юрко Покальчук, Андрій Курков, Брати Капранови, Ірен Роздобудько, Світлана Поваляєва, Анатолій Дністровий, Борис Гуменюк, Іван Андрусяк, Сергій Пантюк, Яна Дубинянська. Захід розпочнеться об 11-00 на Контрактовій площі покладанням квітів та встановленням меморіальної дошки на місці знищеної книгарні. Маршрут автопробігу проляже центром Києва ─ вулицями Сагайдачного, Хрещатиком, бульваром Шевченка, Пушкінською, Прорізною, Грушевського. Учасники автопробігу привітають зі святом книгарню «Знання» ─ останню книгарню на Хрещатику, та новонароджену Книгарню товариства книголюбів на Пушкінській. Завершиться автопробіг біля Кабінету Міністрів врученням подарунків та святковим зверненням до влади. Головна машина автопробігу – ЗАЗ 965 (горбатий) зелений кабріолет.

Організатор автопробігу ─ газета «Друг читача».

Докладніше про захід на «Книжковому квітні» розкажуть головні редактори газети «Друг читача» Брати Капранови.

Книжка квітня:

«Гетьманські столиці України» із серії «Невідома Україна» видавництва «Наш час»

Враховуючи санкціонований «згори» інтерес до Батурина, «Книжкові сезони» оголошують книгою місяця «Гетьманські столиці України».

Автор книги Віктор Вечерський ─ заслужений працівник культури України, кандидат архітектури, доцент Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, науковець з багаторічним досвідом ─ підбирав матеріали для цієї книги протягом кількох десятиліть. Книгу присвячено маловідомому феномену української історії та культури ─ містам, які виконували столичні функції протягом періоду Гетьманщини. Видання присвячене Чигирину, Глухову та Батурину, чимало усталених стереотипів про які автор обіцяє спростувати у книзі.

«Гетьманські столиці України» ─ це вже десяте видання із серії «Невідома Україна» видавництва «Наш час». Серія об’єднує науково-популярні видання, спрямовані на ліквідацію «білих плям» у національній історії, кульурі, гауці й техніці.

Докладніше про «Гетьманські столиці» та серію «Невідома Україна» розкаже генеральний директор видавництва «Наш час» Тетяна Харламова.

Анонси подій на травень:

  • 6-25 травня у Києві відбудеться Гогольфест ;
  • 8-10 травня у Львові відбудеться Другий благодійний книжковий ярмарок «Форум видавців ─ дітям» ;
  • 15-18 травня Україна візьме участь у 53 Варшавському міжнародному книжковому ярмарку (докладніше ─ на сайті : comin.kmu.gov.ua);
  • 22-24 травня в Одесі відбудеться ІХ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»;
  • 28-30 травня у Сімферополі відбудеться 11 Міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Кримська весна»;
  • Відбудеться фінал конкурсу поезії «Молоде вино»; вручення призів Дев’ятого всеукраїнського фестивалю сучасної літератури «Просто так»;
  • Підіб’є підсумки конкурс романів, кіносценаріїв та п’єс «Коронація слова ─ 2008».

 
 

Додав Art-Vertep 22 квітня 2008

Про автора

Газета “Друг Читача” спільно з інформаційною агенцією “Главред-медіа” відкривають “КНИЖКОВІ СЕЗОНИ”. Інформаційний партнер акції ? МА “Арт-вертеп”.

Автори пов'язані с новиною

Брати Капранови , Ірен Роздобудько , Андрій Курков , Юрко Покальчук , Світлана Поваляєва , Анатолій Дністровий , Борис Гуменюк

 

Коментарi

kite
19 листопада 2007

Оце так нічого! Виявляється й мене туди запхали. Хоч би хто сказав, не кажучи вже про "спитав"!
Шановний авторе цієї новини, зв'яжіться, будь ласка, з Марією Козиренко: kitebluesky@i.ua
Буду дуже вдячна.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска