Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Фестиваль ГОГОЛЬFEST / Живі мистецькі душі

Минулої осені Владислав Троїцький, директор і керівник театру «ДАХ», задумав у «Мистецькому арсеналі» відкрити виставку сучасних художників, яка б підготувала відвідувачів до святкування 200–річчя від дня народження Миколи Гоголя. До неї принагідно додалися вистави, концерти, перфоменси. Так і виник цілий проект «Гогольfest». Цього року його проводитимуть з 6 по 25 травня. Міська влада каже, що День Києва розтягнеться на місяць, бо грандіознішого святкування, ніж фестиваль фестивалів годі було придумати. Річ у тім, що в Україні є кілька потужних фестивалів, про які знає кожен свідомий громадянин. Це «Країна мрій», це «Джаз Коктебель», це «Шешори», це «Молодість» і, зрештою, до почесного списку можна приписати Форум видавців, свого роду літфест. І не повірите, Троїцький об’єднав кураторів кожного з дійств на місяць в одну програму, щоб відвідувачі не засумували за якимось окремим улюбленим мистецьким святом, а сповна відчули, де знаходиться джерело українства.

Гоголь би вмер від заздрощів

Між Лаврою і «Мистецьким арсеналом» до травня стоятиме густа хмара туману. Це робітники у три зміни чистять, реставрують, подекуди добудовують, подекуди руйнують новіші будівлі. Генеральний директор «Мистецького арсеналу» Ігор Дідковський каже, що архітектори плачуть від щастя, мовляв, невже Україні вистачило розуму нічого не руйнувати, а вдосконалити майже втрачене. Вистачило! Організатори поставили собі за мету щорічним міжнародним фестивалем сучасного мистецтва створити нове обличчя України, яке б упізнавали в усьому світі, як Авіньйонський фестиваль у Франції, Единбурзький у Шотландії, Віденський WienerFestwochen в Австрії, Чеховський у Росії. «Це моя дитина, яку важко вивести в люди. Я добрий батько і своїх дітей в біді не залишу. Фестивалем ми покажемо всю метафізику, яка є в Гоголі. Більше ніде у світі немає нічого подібного на «Мистецький арсенал». Тому місце народження «Гогольfestу» тотожне місцю проживання і його смерті», — каже Дідковський.

Відбулося взаємопідсилення проектів. Окремо на концерт чи виставу тисячі людей не прийдуть. А в «Мистецький арсенал» на «Гогольfest» приходили. Із минулорічного фестивалю можна сказати, що Владислав Троїцький зі своєю командою створив «комуну мистецтв», де було відчуття свободи, але при тому пропонувався не низькопробний, а якісний культурний продукт на чистій території, нічим не заангажованій.

Щодня по дійству. І не одному

Фестиваль сучасного мистецтва «Гогольfest» відтепер включатиме в себе сучасну музику, танець, експериментальний театр, сценографію, живопис, дизайн, кіно та аудіовізуальні мистецтва.

До музичної частини входитиме сучасна класична музика (концерти Державного камерного ансамблю «Київські солісти», московського ансамблю Opus–posth, авторські вечори московського композитора Ігоря Мартиніва), сучасний класичний авангард, сучасна електронна музика, нова музика в Україні. Дні етномузики стисло наповнять своєю програмою лендарт «Шешори» і «Країна мрій» Олега Скрипки. За джазпрограму відповідатиме Олексій Коган («ДжазКиїв») і Андрій Слабинський (куратор «Джаз Коктебеля»). У день музичного андеґраунду виступатимуть гурти «Оркестр ЧеЧе», «Пропала грамота», «Цирк», «Узвар», «Ч.А.Й.К.А.», Luk, Sun Say.

Театральна частина не засмутить навіть найприскіпливішого глядача. Приїдуть німці з Дрездена з театром «Дерево», із Санкт–Петербурга запрошено театр Ахе, з Москви — SounDrama, будуть також Харківський державний академічний драматичний театр ім. Шевченка, угорський Csokonai Theatre, Берегівський угорський національний театр ім. Дьюли Ійєша, Львівський академічний театр ім. Курбаса, «Київмодернбалет» і, звісно, ЦСМ «Дах».

Протягом усього фестивалю демонструватимуться спеціальні програми кінофільмів московського клубу «Сине Фантом», МК «Молодість», компанії «АртХаусТрафік» і документальних фільмів під кураторством Сергія Зінов’єва.

Уперше в Україні 12 українських кураторів будуть представляти свої проекти в єдиному просторі «Картель кураторів. Містифікація». Це спроба поєднати в одному просторі креативні енергії та реальні обличчя сучасного українського мистецтва. 12 галеристів і модератор ситуації Владислав Троїцький збиратимуться в підвалах «Мистецького арсеналу», щоб представити проекти, які вони робили протягом року. Там відбуватимуться численні лекції з мистецтва, філософії і менеджменту дизайну.

Ольга Жук, «Україна Молода»

 
 

Додав Art-Vertep у вівторок о 17:19

Про автора

Мета проекту: Об’єднання видатних сучасних українських художників, філософів, музикантів, письменників та режисерів, а також продюсерських та меценатських сил й усіх, кому не байдужа доля сучасного українського мистецтва, навколо імені та

Автори пов'язані с новиною

Центр сучасного мистецтва Дах , АртПоле , Фестиваль Країна мрій , Пропала Грамота , 4.А.Й.К.А , LЮК , SunSay

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска