Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

 

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Мазепа-фест / «Мазепа-фест» у Дніпропетровську: юні серцежери, голосисті дівчата та перевдягнені хлопці

Дніпропетровський відбір до полтавського фестивалю «Мазепа-фест», що відбудеться у червні, проходив у «Рок-кафе» та зібрав потрібну кількість глядачів. Хоча, якщо врахувати, що у змаганні участь брали аж дев’ять гуртів, легко зрозуміти, що більшість присутніх на цьому дійстві були або музикантами, або друзями музикантів. Звісно ж, такий обмін є корисним – гуртам, що не пройшли відбір, є чому повчитися у переможців, якими, до речі, стали «Кімната Гретхен», запорізька «Інула» та безумовні фаворити дніпропетровських меломанів гурт «Пасіто». Тож давайте спробуємо розібратися, чому саме ці гурти були визнані кращими (розбиратися, звісно ж, будемо з точки зору звичайного глядача – ніяких тут науково-дослідних аналізів та «басист лажав» не буде, навіть не сподівайтесь).

Повна «Кімната» красенів.

«Кімната Гретхен» – ну дууже симпатичні хлопці. Ніби-то і музика звичайна, і тексти - не зразок гри слів та польоту думки, але ніхто з учасників відбору, окрім них, не змусив зал голосно підспівувати. Або половина глядачів ходить на їхні репетиції та вже вивчила їхні пісні – а це цілком можливо, зважаючи на вокаліста. Світло-русявий спокійний, романтичний хлопець втілює ідеал половини дівчат віком від 16 до 19 років – дівчат саме того віку, що легко западають на тексти «Кімнати Гретхен» про «наше кохання» і «там, де ти є». Іншу половину дівчат без сумніву приваблює басист «Кімнати» – абсолютна протилежність ніжному та тендітному голосу команди – жагучий гарячий брюнет. Отже, з «Кімнатою Гретхен» розібрались, їхній секрет успіху - солоденькі пісні вкупі з гарними хлопцями. Ой, і не треба казати нічого про музику та майстерність – нічого це не вирішує, коли так званої «харизми» немає.

«Інула»: впісятися можна.

Хоча існує така думка, що до того, як дірватися до справжньої публіки (тобто нормальних людей, які нотної грамоти не знають, а «Дорз» для них – це цікаве кіно про музикантів), кожен нормальний рок-гурт має пройти «тестування» такими ж рок-гуртами на невеликих концертах, куди окрім колег ніхто не приходить (вибачте, брешу, насправді такої думки не існує – тільки що сама вигадала. Або може існувала, але я про неї не чула). Так ось коли більшість інших музикантів буде тебе поважати – тоді можна сподіватись, що на твій концерт прийдуть їхні друзі, щоб послухати «тих кльових чуваків, що Сергійко радив». А ті друзі своїх позвуть і далі – і ось вона слава та визнання. Так ось щоб цього досягнути треба мати таку якусь собі майстерність, яка влаштувала б специфічний перший рівень слухачів, тих самих колег-музикантів, дев’яноста дев’ять відсотків яких, відверто кажучи – бездарі та невдахи, тільки нікому цього не переказуйте, добре?

Ось тут ми добралися до тих самих запоріжців – гурту «Інула». Тут, вибачте, не до****шся. Музика для вух, звиклих до маршруткового шансону та хітефему, незвична – з різкими змінами настрою та ритму, дуже емоційна та чуттєва. А фронтвумен! Такий вокал більшості наших зірок навіть не снився. Хоча добре, що не снився – різкий та водночас природній перехід від лагідного співу до жорстокого гроулінгу непідготовлену людину може злякати до мокрих штанів. Але досить співати дифірамби – у дніпропетровців є серйозні запитання до гурту «Інула»! Ви навіщо на дніпропетровський відбір приїхали? Наші рокери дуже тендітні створіння – ми дуже піклуємося про їх психічний стан, а ви дали їм зрозуміти, хто тут лох, а хто поїде на «Мазепа-фест». Дніпропетровські гурти у депресії – очікуємо від них емо-синглів та усього такого.

Справжня музика та невинні очі ВІА «Пасіто».

Гурт «Пасіто» – улюбленці дніпропетровських гуляк-по-концертах-у-маленьких-приміщеннях. Як з’явилися на сцені наприкінці минулого року у дивному вбранні, так і продовжують влаштовувати концерти-спектаклі. Цього разу вони святкували Міжнародний день науки та вділися як справжні радянські інтелігенти – окуляри, берети, а головне ясні невинні очі працівників НДІ, що вірять у фізику, кібернетику та світле майбутнє. Артистизму у кожного учасника «Пасіто» вистачить хоч на «Рок-кафе», хоч на театр Горького. І музиканти вони справжні – легкі мелодії дуже легко впадають у вухо. Доречі, «гуртом» Пасіто обзивати не хочеться – це скоріш вокально-інструментальний ансамбль. Тут музиканти не «зібралися та валять рок», а створюють справжню музику для добрих та розумних людей, що встигають помріяти, поки чистять зуби, а іноді можуть дозволити собі повалятися на газоні та порахувати хмарки.

Євгенія Григор’єва, спеціально для «Арт-Вертепу»

 
 

Додав Art-Vertep 19 травня 2008

Про автора

Полтавський фестиваль етно-року та сучасного українського мистецтва.

Автори пов'язані с новиною

Кімната Гретхен

 

Коментарi

19 травня 2008

Еееее... Я навіть не знаю, як сказати... Хлопчики-дівчатка, ви взагалі статті, написані спеціально (!!!) для вас, самі читаєте? Я навіть не про те, що текст потребує нищівної коректури, особливо в галузі пунктуації - Бог із ним. Але мене глибоко зворушило оце несподіване слово "доїбьошься" посеред статті. Це ж все-таки не особистий денник авторки, це солідний, на всю Україну розкручений культурно-мистецький портал, який, швидше за все, читають в тому числі люди з негативним ставленням до ненормативної лексики. А стаття, особливо звіт про культурну подію, - це не художній твір, від першої до останньої літери виправданий та вмотивований авторським "я так бачу". "Не подобаються матюки - не читай Жадана" - це нормальна порада всіляким незадоволеним, а от "не подобаються матюки - не читай звіти про музичні події на "Арт-Вертепі"" - це вже якось кривувато виглядає... Я вже мовчу про те, що це бідне слово "доїбьошься" написано або українською з двома помилками, або падонкаффською без помилок. І ще невідомо, що краще: наявність в нейтральному публіцистичному тексті матюка (!) написаного по-падонкаффськи (!!) українською (!!!) - це просто вище мого розуміння про те, що таке вправна стилістика...

19 травня 2008

голосисі дівчата та перевдягнені хлопці :)) і нічого до888буватись :)

19 травня 2008

2 Квітка:

Коли до опиз888ння за888буєшся читати 888ню, не до888буватись стає нев’ї888нно складно. Коли хочеться матюків у загалом безсенсовному контексті, можна почитати Удава. А на Вертепі хочеться бачити цікаві, добре написані статті.

Art-Vertep
19 травня 2008

Кусю, завжди цінуємо твоє критичне бачення, що не дає розслабитись при кожній нерівності публікованого тексту!
Читаємо, редагуємо, розглядаємо на доречність всі статті. Іноді дозволяємо з'явитися на головній свіжим, ще не вистиглим емоціям і враженням від подій. Оскільки попереду - офіційні звіти про відбіркові тури, нехай ця стаття буде найсуб'єктивнішою з усіх точок зору. :)

19 травня 2008

2 Куся:
Та я, власне, мала на увазі, що це саме робить авторка статті, аж ніяк не ви. Мені теж здається, що можна було підібрати більш вдалий епітет - нехай це буде на совісті авторки

19 травня 2008

2 Арт-Вертеп:

Та про мене! Хай воно буде хоч тричі суб’єктивним, нехай там ніц не буде, крім однобоких оцінок та голих емоцій, - аби це було читабельно! І грамотно. Ну є ж філологи на вірній службі Арт-Вертепу, є, я ж знаю :) Ну хоч трошки коректури, ну будь лаааааасочка!!! І приберіть з цього багатостраждального слова м’який знак нарешті!!! "До****шся"!

2 Квітка:

В такому разі перепрошую, що безпричиннно до888лася до вас :))))))

19 травня 2008

Чи буде Арт-Вертеп організовувати поїздку до Полтави на Мазепа-фест????

20 травня 2008

2 Куся:
да...
доє****сь тут пойнімаєш... і умнічаєть:)))))

Art-Vertep
20 травня 2008

2chudo_pahan: Буде відомо ближче до фестивалю. Слідкуйте за анонсами та поштовою розсилкою!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска