Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Форум видавців / Київ у книжній збройній облозі

Нещодавно Форум видавців почав експансію на схід. Саме так - «експансія» - організатори називають спробу провести Форум у Києві.

Справді, Київ, хоч і є столицею адміністративною, до рівня столиці літературних подій не дотягує - тут цілком заслужено ковдру на себе тягне Львів. Тому-то й часто повторюють тезу про трудомісткість бажання «перетворити Київ на Львів».

Чого ж бракує київським книжковим подіям? Організатори підкреслюються головну ваду - брак громадської уваги до подібних акцій. Амбітні плани здійснити подію, співвідносну зі столичними культурними запитами, стверджуються навіть у виборі часу проведення Форуму - вихідні Дня Києва.

Поки офіційні особи тільки відкривали київське книжкове свято, на великій сцені у дворі галереї повним ходом ішов концерт гурту мандрівних дяків «Вертеп» за участю Сергія Жадана та Юрка Покальчука.

Щоправда, до 18 години глядачів було малувато - за рідкісними винятками концерт «Вертепу» слухали самі літератори та необтяжене роботою студентство.

Програма була доволі насичена - було з чого вибрати. Цього року організатори передбачили не тільки літературні заходи, а й концерти, фотовиставки, круглі столи - часто-густо вони відбуваються одночасно, але в різних приміщеннях.

Сергій Жадан поскаржився на неможливість встигнути на всі цікаві заходи, але рекомендував відвідати концерт art-off виконавця Василя Васильцева, Павло Коробчук - стьобний концерт гурту «Адєжда Бабкіна», українські фантасти - власні «Фантастичні читання» і так далі - залежно від особистих вподобань.

«Територія книжки», тобто місця проведення заходів програми, зосередилася в центрі міста, зокрема у галереї «Лавра», Музеї книги і друкарства, Музеї Івана Гончара та на частині Хрещатика від Прорізної до Київради.

До речі, про Київраду. На Форумі не обійшлося без політики... Вочевидь, одночасне проведення Форуму та виборів міського голови дуже вплинуло на свідомість вітчизняних літераторів. Так, Сергій Жадан одягнув футболку з провокативними написами: «Краще космос, ніж гальмо» та «Космос жжот».

Відкриття Форуму відбулося в галереї «Лавра», якраз напроти «Мистецького Арсеналу».

Це - місце символічне, особливо в контексті гасла «Книга - це зброя». Форумчани пояснюють, що ця теза наголошує на нагальності «переобліку» культурного та економічного потенціалу книги - мовляв, час полишити оборонні позиції та вирушити у наступ на масову свідомість.

Але це - думка організаторів, чиєю метою є не створення, а продаж книги. Чи поділяють ідею книги-зброї українські письменники та безпосередні учасники українського мистецького процесу?

Анатолій Борсюк (телеведучий, режисер документального кіно):

Як можна не погодитися з тим, що книга - це зброя? Принаймні, як зброю її використовують у цивілізованому суспільстві. Україна в цьому сенсі - не цивілізоване суспільство, тому наш інтелектуальний та культурний простір був завойований іншими країнами... тобто однією країною, яка це розуміє.

Але і цей урок нам не пішов на користь. Тому відбуваються лише поодинокі акції - Форум, наприклад - і немає загального плану з «переозброєння» України.

Щодо моїх вподобань - щойно я придбав «Жінка в пісках» Кобо Абе, а прочитав двотомник «Магазин Жванецкого». Хоча взагалі я товстих книжок намагаюся не читати, тільки мемуарну літературу і книжки, потрібні по роботі.

Юрій Іздрик (головний редактор часопису «Четвер»):

Книжка - це зброя? Як на метафору - сумнівно, як на ідеологічну програму - ризиковано, як на ідіому - заслабо.

Якщо йдеться про книгу, то для мене особисто книга зараз є зайвий вантаж. Останнім часом книги чомусь важко мені даються - і в плані написання, і в плані читання. Та і книжок я не купую - мені їх або дарують, або ж я читаю їх у рукописах, в силу редакційних обов'язків.

На власні кошти я придбав і прочитав від початку до кінця книгу Жадана «Марадона». Це одна з найкращих книжок останніх років, це такий поетичний вчинок, через який Жадан вийшов у простір, де ще немає адекватного читача.

Павло Коробчук (поет):

Я згоден з гаслом фестивалю. Справді, книжка є зброя - нею можна добряче вдарити опонента по голові. А якщо без жартів - то і текст може бути зброєю. Останню книжку, що я собі купив - це «Бензин» Дмитра Лазуткіна, але я її ще не прочитав... А що я прочитав нещодавно? Не пам'ятаю... Зараз я більше пишу, ніж читаю.

Сергій Жадан (поет, прозаїк):

З гаслом Форуму я не згоден, воно якесь занадто агресивне. Я би запропонував альтернативу - «Книга - це обеззброєння». Це симпатичніше звучить. Минулого тижня я був у Москві, купив там торбу книжок по політології, марксизму... одним словом - ліві книги.

Ілля Стронґовський (поет):

Гасло фестивалю влучне. Я думаю, що можна було б десь зібрати 60-70% осіб, дотичних до літератури, і їхніми ж книжками повбивати нафіг. Тому що інші методи на них уже не діють...

Тому єдине, що я можу сказати - купуйте побільше книжок і використовуйте їх за прямим призначенням. Хоча, наприклад, я рік був у декреті і не мав можливості регулярно купувати українські літературні новинки.

Тут, на Форумі, я купив розмальовку від Назара Гончара «Суперравлик». Така література не просто не продається, її навіть треба шукати - бо це справжня альтернатива сучасному літературному процесу.

Костянтин Родик (директор всеукраїнського рейтингу «Книжка року»):

Я не дуже прихильно ставлюся до мілітаристської лексики... Свого часу я був нею перегодований за довгий час юності та молодості. Проте на зброю можна перетворити будь-що, книжку в тому числі.

Наприклад, на зброю політичну - така зброя вже давно використовується, наприклад, у Польщі. Тепер там стан книговидання набагато кращий, ніж в Україні.

Зараз я читаю книжку Гарольда Блума «Канон західної літератури». А книжок я не купую вже давно - видавці самі приносять.

Юрко Покальчук (письменник):

Я не згоден з цим гаслом, тому що поняття «зброя» означає «агресивний». А література, навпаки, має передбачати відсутність агресії, тиску, примусу. Зброєю має бути слово - як у Лесі Українки «слово, чому ти не твердая криця». Тобто сила - у силі слова, яке може сколихнути якісь почуття у людей.

Як бачите, думки розділилися... В кожному разі, незалежно від літературних уподобань - пацифістських чи міліарних - читайте!

Ірина Славінська, «Українська Правда»


 
 

Додав Art-Vertep 26 травня 2008

Про автора

Форум видавців у Львові – це унікальний комплекс виставкових та ярмаркових заходів, мистецьких та культурних акцій, скерованих, перш за все, на сприяння творенню в Україні цивілізованого книжкового ринку та піднесенню престижу української книги в су

Автори пов'язані с новиною

Гурт мандрівних дяків Вертеп , Сергій Жадан , Юрко Покальчук , Павло Коробчук , Василь Васильців , Іздрик , Дмитро Лазуткін , Стронґовський

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска