Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Підкамінь / Відшукування «етно» у бруді і болоті

Ранок першого фестивального дня селище Підкамінь, що на Львівщині, зустрічало тривалою зливою та зниклою електрикою. З огляду на це, серед місцевого населення в моді були плащі-дощовики та гумові чоботи.

Хоча ближче до середини дня дощ припинився, електропостачання відновили, проте опівдні, коли планувалося урочисте відкриття, до фестивального поля можна було підступитися хіба у тих самих гумових чоботах, а проїхатися вздовж нього хіба що на тракторі (деякі джипи все одно загрузали у бруді та болоті). По обіді нарешті вигулькнуло нещире сонечко, земля почала підсихати, відпочивальники почали потроху освоюватись на території і дегустувати страви та напої у численних різнокольорових наметах.

Саме там більшість глядачів і зустріли виступ першого учасника вечірньої концертної програми – фольклорного дівочого тріо «До схід сонця». Мій львівський товариш зауважив, мовляв, мені має сподобатися автентичний спів з, як на його погляд, Великої (читай, Наддніпрянської) України. Я, у свою чергу, ясна річ, тішився. Навіть після того, як з'ясувалося, що гурт походить зі Львова.

Наступні виконавці почали помалу відходити від етніки. Якщо гурт «Тарута» мав сміливість не опускатися до фольклорного кітчу, то команда «Русичі» мала такий самий стосунок до етнічної музики, як і музиканти, котрі «лабають» на весіллях для втіхи сп'янілих святкувальників. Принаймні репертуар був у дечому спільний: «Підманула-підвела», «Мав я раз дівчиноньку», «Ой хмариться-туманиться» тощо. Після виступу «Русичів» мало не до гуру вітчизняної етніки слід було б зарахувати «Братів Гадюкіних», адже серед усього іншого фолькширвжитку гуртом було заспівано і легендарний шлягер «БГ» «Файне місто Тернопіль». З іншого боку, молодь, яка витанцьовувала у багнюці під сценою, вже почасти роздягнувшись до спідньої білизни, так само стовідсотково тверезою не видавалася.

Завершував концертну програму першого дня «Підкаменя-2008» гурт «Юркеш». Музиканти чи то офігіли від щастя, що через неприїзд «АтмАсфери» (офіційна причина – хвороба однієї з солісток після відпочинку у Карпатах), вони стали хедлайнерами дня, чи то остаточно увірували у себе як провідних вітчизняних панк-рокерів сучасності, але етномузику вони, судячи з усього, грати і не намагалися. Наспіх переробивши власну пісню «Їду до Львова» на «Їду до Підкаменя». Юрко Юрченко-Нечистяк, особливо не фільтруючи власний лексикон, разом з колєгами виконав більшість композицій зі своїх двох альбомів, по ходу з різним ступенем дотепності й доречності стібаючись з найголовніших українських «зірок»: Вєрки Сердючки, Руслани. Олега Скрипки, Наталки Могилевської, Олександра Пономарьова та інших.

Треба віддати належне – «Юркеш» дійсно «тягнув» на хедлайнера, але не імпрези, яка позиціонує себе як «етнофестиваль». А найбільше музика «Юркеша» роздратувала, напевне, «небесну канцелярію». Адже на завершення виступу колективу на голови і так виваляних у бруді й болоті глядачів хтось із неба послав потужну зливу.

Наступного ранку погода, здавалося б, відповіла на відчайдушні благання організаторів «Підкаменя-2008»: пригрівало сонечко, у теплі якого сушилися всі і все, промокле напередодні. Також прибували все нові й нові глядачі. Фестивальне життя тривало: побільшало наметів з сувенірами, відновили роботу майстри народних ремесел, місцеві колективи співали на малій сцені; охочі мали змогу видертися на 16-метровий Чортів Камінь, постріляти з арбалета або взяти участь у лицарських змаганнях.

На четверту годину дня, коли було заплановано прес-конференцію з музикантами-учасниками другого фестивального дня, більшою частиною поля можна було спокійно пройтися, не ризикуючи промочити ноги. Та все одно на сеансі спілкування з журналістами виконавці підкреслювали «єднання з народом». Зокрема, вокалістка «ДримбиДаДзиги» прийшла у симпатичних гумових чоботах, а фронтмен «Бурдона» – як багато хто з публіки та «акул пера» – босоніж.

Власне, то був мій останній візит на фестивальний майданчик. Десь за годину до початку вечірнього концерту раптово нахмарило і пішла сильна злива, 20 хвилин якої було достатньо, щоб усвідомити: аби взагалі не залишитися без сухої і чистої одежі, на фест краще не потикатися. Тому концертну програму довелося слухати з подвір'я школи-інтернату, де мешкав. Чути усе було досить добре, принаймні достатньо для того, щоб пожалкувати, що не можеш спостерігати на власні очі за виступами гуртів «Чоботи з бугая» та «Бурдон», які забезпечили той рівень «world-music», якого так бракувало напередодні: автентична манера виконання, цікаве музичне опрацювання етніки, інструментальне різноманіття.

Наступні учасники «Підкаменю-2008» – гурт «Сонцекльош» – тонко й яскраво розбавили український мелос ритмами реггі та латино. Мої білоруські знайомі, зачувши музику колективу, пошкодували, що не можуть з відомих причин дістатися до фестивальної сцени, і почали пританцьовувати просто на подвір'ї. Завсідник усілякого роду фестів гурт «ДримбаДаДзига» за порівняно короткий час встиг здобути шанувальників як серед меломанів, так і серед організаторів різного роду «оупен-ейрів», куди команду часто запрошують. Тендітна вокалістка Інна, котра співає голосом кількадесятилітньої бабці, та етнічні мотиви у запальній сучасній ска-рок обробці здатні завести публіку максимум на третій-четвертій пісні. Слухаючи «ДДД», піймав себе на думці, що починаю впізнавати їхні композиції, скажімо «Кисіль» або мегатанцювальну «На Йвана Купала».

На хедлайнерів другого дня – легендарних « Воплів Відолплясова» –довелося очікувати десь зі чверть години. Як розповіли деякі очевидці, через те, що трактор ніяк не міг дотягнути машину Олега Скрипки до сцени. Хоча «ВВ», з'явившись нарешті перед спраглі очі й вуха підкаменської публіки, заграли свій традиційний набір – від «Полонини» до «Танців» і «Весни», народ «відривався» на всі 100 відсотків (це було прекрасно чути!). От тільки як довго ще Скрипка з компанією зможе «виїжджати» за рахунок старих перевірених хітів – то питання. Зрештою, можливо, то вже працює харизма!?

Після подібних погодних сюрпризів залишатися на останній день фестивалю було не особливо палке бажання. Шкода, звичайно, якщо погода була гарна. Проте, з іншого боку, могло б і задощити, безповоротно зіпсувавши усі враження. А так як би на «Підкамені-2008» не було б гарно, проте вдома, у більш передбачуваному центрально-українському кліматі все ж краще.

Дмитро Шульга, «весь Кіровоград»
Фотозвіт від Тетяни Гонченко

 
 

Додав Art-Vertep 01 серпня 2008

Про автора

На Львівщині буде свій фолковий фестиваль зі всіма складниками, необхідними для щастя: виступи найкращих фолкових колективів, небо над головою, мальовничий сакральний закуток України із козацькими могилами та старовинними мурами, майстер-класи та виставки

Автори пов'язані с новиною

Русичі , Юркеш , ДримбаДаДзига , Бурдон , Сонцекльош , Воплі Відоплясова

 

Коментарi

02 серпня 2008

Підкамінь - Український Вудсток (по погоді :)

04 серпня 2008
Gon

О-па-па які ніжні журналісти живуть у Кіровограді. Я канєшно на фесті не був, сушився у інтернаті, бо мені було мокро і некомфортно, але то всьо не етно.....

Подиви фотки і заціниш як нарід уміє відриватись.

Такого екстріму серед українських фестів ще не пам ятаю.

Основне - попри погоду всі атракції були, люди не розбіглись квасити по наметах, а відриву такого взагалі не бачив!

якщо маєш смілиівість відписуй

Nata-4okulyada
04 серпня 2008

Gon +1!!!!

05 серпня 2008

2 Gon:
Сміливість-то маю, а от який сенс щось доводити людині, яка судить про фестиваль з фоток? Я анітрохи не проти того, аби усі бажаючі класно повідривалися. Але чому через те, що хтось поблизу мене дуже хоче, користуючись твоєю термінологією, відриватися, що у його розумінні означає у пяному угарі погепати шкарами у болоті, маю слухати музику, оббризканим брудом якщо не по вуха, то по лопатки точно????
Заодно, можливо, розкажеш мені, як зразок витривалості!, в яких із запланованих, скажімо, на 13.00 25 липня атракцій, ти брав участь? ти ж стверджуєш, що вони всі відбулися?
І взагалі, Gon'е, якщо ти ЩИРО вважаєш, що так, як виглядав цьогорічний "Підкамінь", має виглядати справжній ЕТНОФЕСТИВАЛЬ, я згоден визнати себе старим занудою і віднині ходити лише до філармонії на концерти класичної музики!

Apassionata
05 серпня 2008

Шановний Дмитро, не будьте снобом! Якщо б усі етно фестивалі були ідеальні - на них би ніхто не приходив - це було б сумно (
А Підкамінь був дуже веселим, саме завдяки погоді і грязюці!!! Це додало особливого колориту фесту, тепер є що згадати і є що розповісти друзям. Мені дуже сподобалось.

06 серпня 2008

Тетяно, якщо в оцінці фестивалю послуговуватися названими Вами естетичними категоріями "весело" і "сумно" (привіт Логвиненку!), то, напевне, слід регулярно запрошувати на них, скажімо, Вєрку Сердючку - як на мене, з нею мало кому буває сумно???
До того ж я у Підкамені був півтора тижні. І маю сказати, так само є багато чого розповісти друзям, і події фестивалю посідають серед цих спогадів бодай четверту частину!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска