Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Православні святкують другий або Яблучний Спас

Якщо «з Першого Спасу — холодні роси», то з Другого Спасу в середній смузі України вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!»

Дев’ятнадцятого серпня за новим стилем – давнє народне свято – Другий Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього.

Там під час молитви він преобразився перед ними: «і просяяло обличчя Його, як сонце, вбрання ж Його зробилося білими, як світло» (Мф.17:2). Після цього з'явилися два старозавітні пророки Мойсей та Ілія, які розмовляли з Ісусом «про результат Його, що Йому належало зробити в Єрусалимі» (Лк.9:31). Побачивши це, вражений і переляканий Петро сказав: «Равві! Добре нам тут бути; зробимо три кущі: Тобі одну, Мойсею одну, і одну Ілії» (Мк.9:5). Після цих слів з'явилася хмара, що осяяла всіх, і учні почули із хмари голос: «Це Син Мій Улюблений! Його слухайте!» (Мф.17:5)

Преображення показало наявність в Ісусі Христі божественної та людської природи.

Цього дня святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.

Раніше до Другого Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви, родина, звичайно, врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином – «щоб садовина родила».

Триває двотижневий піст – «спасівка», який почався на Маковія. З Маковія починалися також проводи літа. Замовкали птахи – не чути вже соловейка, зозулі, горлиці, починають відлітати ластівки. «Ластівка весну починає, осінь накликає» - каже народна приказка. «Відцвітають рози, падають холодні роси» - вже відчутна прохолода зранку і вночі. Ночі стають темнішими і довшими. В сутінках зорі наче побільшали і поближчали. Починається перша сівба озимих.

Перед яблучним спасом селяни косили траву-отаву, завершували викопувати цибулю та часник, бо 17 серпня - Явдоха-сіногнійка, яка нагадувала, що залишені в грунті цибуля та часник можуть вимокнути. Треба було зібрати й малину, бо вона втрачає смак.

І якщо «з Першого Спасу — холодні роси», то з Другого Спасу в середній смузі України вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!» Якщо на Спаса сухий день, то це – передвістя сухої осені, мокрий - мокрої, а ясний - суворої зими.

На Спаса поминали померлих родичів. Це давня українська народна традиція – відголосок прадавнього культу предків. За народною міфологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: вони з’являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.

Цього дня, за біблійними переказами, Ісус явив апостолам свою божественну силу. Євангелія оповідають, що Ісус взяв трьох зі своїх учнів: Петра, Якова та Іоанна, і піднявся разом з ними на гору Фавор помолитися.

За матеріалами «Вікно в Україну»

 
 

Додав Art-Vertep 19 серпня 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска