Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Газета День / Дрес-код — вишиванка

За даними опитування Центру соціальних досліджень «Софія», нині 42% українців День Незалежності сприймають як офіційне державне свято, стільки ж — як просто вихідний. До того ж, для понад 11% громадян України це свято є народним. Тож, аби 24 серпня внести в життя людей більше святковості та оригінальності, у Харкові, услід за Києвом, вирішили провести перший парад вишитих сорочок. До ідеї однієї з політичних сил долучилися культурологи, мистецтвознавці, методисти центру народної творчості та громадські діячі. Серед них — найстаріша майстриня-вишивальниця Харківщини, заслужений діяч мистецтва 83-річна Раїса Кушнаренко, яка представить слобожанську традицію вишивання (зокрема, на подарунках, які роздаватимуть харків’янам). Детальніше про неординарну, як для сходу України, подію розповіла «Дню» одна з організаторів параду вишиванок Тетяна ТЕРЕН.

— Яку мету ви ставите перед собою, організовуючи цей парад?

— Головне — нетрадиційно зустріти свято Незалежності України, зробити так, щоб харків’яни зрозуміли, що 24 серпня — не просто вихідний, а найголовніше свято країни. По-друге, хочеться подарувати мешканцям міста щось незвичне — чого ще не було, а по-третє, таким чином зробити місто красивішим. Ця ідея у нас визріла після того, як ми ознайомилися із традиціями, які нині практикують на Західній Україні: там на всі великі свята люди люблять одягати вишиванку — чи то на Великдень, чи на Різдво, чи день народження, чи весілля, чи День незалежності, навіть на випускний, знаю, так старшокласники одягаються. До речі, деякі київські організації нам повідомили, що теж хочуть організувати такі проекти — пропонують співпрацю. Ми навіть не чекали такого розголосу.

— Розкажіть, де проходитиме ваш парад і як ви до нього готуєтеся?

— Парад розпочнеться в центрі Харкова біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Чекаємо людей у вишиванках о 10.30. Сюди прийдуть представники громадських організацій, які зголосилися взяти участь в акції, — всі, дотримуючись «дрес-коду». Ми урочисто пройдемо центральними вулицями міста. До речі, презентація задуму відбулася в цю суботу в Сорочинцях під час Сорочинського ярмарку. Правда, через деякі причини, в тому числі й спеку, він не став масовим. Натомість справжнє свято ми хочемо організувати в Харкові. Хто ж не матиме вишиванки, отримає від нас красиві подарунки у вигляді нашивок із стильним орнаментом. Ми з вишивальницями дуже довго розробляли цей орнамент — думаю, людям сподобається. Частина виконана в червоно-чорній гамі, частина — в жовто-блакитній. Вони мають різну форму: квадратики, рушнички, стрічечки. Їх можна нашивати на футболки, торбинки, джинси, капелюшки. Ми вже випробували на собі — дуже красиво.

— Що ви робите, аби побільше харків’ян дізналися про парад вишиванок?

— У нас постійно йде реклама на місцевому радіо та телебаченні, вже з’явилася й у друкованих ЗМІ. Думаю, що люди прийдуть. Звісно, не хочеться реакції типу «бандерівці приїхали». Оскільки наша мета — влаштувати яскраве свято. Нині в Харкові спостерігається тенденція до збільшення кількості людей, яким подобається носити вишитий одяг. Особливо — в університеті ім. Каразіна. Там досить часто доводиться бачити і викладачів, і студентів у вишиванках. Виглядає дуже красиво і додає настрою. Я не вважаю що це — прояв якоїсь «шароварної» любові до України. Це — гарний смак.

Оксана Миколюк, «День»

 
 

Додав Art-Vertep 20 серпня 2008

Про автора

Щоденна всеукраїнська газета

Автори пов'язані с новиною

Віра Зайченко , Ольга Возниця

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска