Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль КіноЛев / Львову до Канна ще далеко...

Три роки тому у Львова з’явився шанс перетворитися на український Канн. Основна його зброя у боротьбі за гідне місце на кіномапі не лише України, а й Європи – міжнародний кінофестиваль незалежного українського кіно “КіноЛев”, основним організатором якого виступає львівська міська громадська організація “Музей ідей”.

Відкриття ІІІ Міжнародного фестивалю незалежного кіно відбулося у театрі ім. Марії Заньковецької. Урочиста кіноакадемія, здавалося б, мала стати значним кроком до європейського статусу фестивалю, однак тут з’явилося перше і далеко не останнє “але”... На відкриття “КіноЛева” не завітали запрошені і голосно розрекламовані ані польський режисер Кшиштоф Зануссі, ані голова Голлівудської кінофундації “Тризуб” Пітер Борисів, ані голлівудська зірка Анджеліна Джолі. За кілька днів до старту фесту у ЗМІ ширилася інформація, що Джолі, яка нещодавно народила двійню, не приїде, але передасть відеозверненя або ж лист. Проте, попри очікування, на урочистій кіноакадемії про голлівудську зірку й словом не згадали... Як виявилося згодом, наприкінці церемонії на екрані без слова з’явилася... проекція губ акторки. “Хоча Анджеліни Джолі не було особисто на фестивалі, ми всі відчували її енергетику, - розповіла кореспондентові “ВЗ” прес-секретар фестивалю Анастасія Туманова.

- Нам вдалося зв’язатися із прес-секретарем акторки, який повідомив, що наше запрошення на “КіноЛев” зацікавило кінозірку і, можливо, в майбутньому вона на нього відгукнеться”.

Ще одним неприємним сюрпризом стало майже повне ігнорування дрес-коду “помпезного” заходу. Незважаючи на обумовлене вечірнє вбрання, нечисленні гості у сукнях та костюмах виглядали білими воронами на тлі одягнених у джинси, шорти та футболки глядачів.

Розпочалася кіноакадемія культовим фільмом 1927 року українського режисера Дзиги Вертова “Людина з кіноапаратом”, який входить у золоті фонди світового кіно. Музичний супровід стрічці забезпечив симфонічний оркестр Leopolis на чолі з диригентом Ярославом Мигалем. Згодом фільм поступився місцем на сцені кінознавцям. Ведучі - актори Тарас Жирко та Тетяна Олексенко – розповіли коротку історію кіно в контексті Львова. От тільки недоречно, за браком іноземних гостей, виглядала двомовність розповіді – Тарас Жирко говорив українською, а його колега дублювала англійською. Кінокритик Сергій Тримач розповів про кіносюрреалізм в Україні, а головний редактор журналу “Кіно-Театр” Лариса Брюховецька прочитала доповідь про українське поетичне кіно. Народний артист України Іван Гаврилюк побажав усім гостям фестивалю здивування та захвату від перегляду стрічок...

Арт-директор та організатор фестивалю Олесь Дзиндра подякував... митцям, яких вже давно немає серед живих, зокрема Дзизі Вертову, Сергію Прокоф’єву, за їхній вклад у світове мистецтво та “організацію” “КіноЛева”.

Завершальним акордом відкриття фестивалю став показ оскароносного мультфільму “Петрик і Вовк” Сюзі Темплтон, створеного за мотивами дитячої симфонічної казки Сергія Прокоф’єва. А тоді розпочалася неофіційна частина дійства: джаз, шампанське, дружні розмови...

Враження від відкриття кінофестивалю у публіки залишилися суперечливі... “Я думав, у мене буде шок від позитиву, а був шок від негативу, - поділився з кореспондентом “ВЗ” своїми думками народний артист України Іван Гаврилюк. - Я очолюю журі, хоча після такого відкриття планую відмовитися від головування... Не можу брехати. На мене образяться, але я справді не збагнув, що це було... Відкриття кінофестивалю має бути урочистим, святковим, красивим. А тут починають читати лекції про сюрреалізм, соцреалізм, поетичне кіно. Про це треба писати статті, викладати в університеті, а не зачитувати на кіноакадемії. Є місто, село, хутір, а те, що було сьогодні тут - це щось нижче хутора”. Олесь Дзиндра песимізму актора не розділив і зауважив, що він задоволений відкриттям фестивалю і тим, як усе відбулося.

Однією з причин незадовільної організації фестивалю став брак коштів. “Бюджет кінофестивалю такого формату, як “КіноЛев”, – мінімум мільйон гривень, – зауважила прес-секретар “КіноЛева” Анастасія Туманова. – А нам вдалося дістати лише близько 300 тисяч, з яких великий відсоток - особисті кошти Олеся Дзиндри”.

Та все ж треба віддати належне самому фестивалю. За час свого існування “Лев” суттєво виріс. Цьогоріч він об’єднав під своїм крилом 106 стрічок із 22 країн, зокрема Франції, Іспанії, Польщі, Італії, Білорусії, Словаччини, Австрії, Японії, Нідерландів, Великобританії... У конкурсній частині змагатимуться 90 фільмів. Їх відібрали з-понад 420 стрічок з 31 країни, які претендували на участь. Глядачі побачать ігрове, експериментальне, документальне кіно, короткий і повний метр.

Оксана Зьобро, "Високий замок"

 
 

Додав Art-Vertep 25 серпня 2008

Про автора

Шановні художники, режисери, музиканти, поети, письменники – творці мистецтва і його поціновувачі! Я, Олесь Дзиндра, засновник та фундатор Музею Ідей у Львові.

 

Коментарi

Люлек
11 червня 2008

Хочу цей диск ВЖЕ

Яшчэ непрыемна ўразілі брутальныя памылкі ў каталёге. За 3 (тры) месяцы мы даслалі арганізатарам тэксты і постэры на беларускай, украінскай і ангельскай мовах. Але ў каталёгу, толькі ў анонсе фільму "Беларускі рэзыстанс", пераблытаны прозьвішча і імёны аўтараў сцэнару, поўнае назвы фільму (замест 1944 г. - 1934), імя гэнерала беларускага вызваленчага руху М. Вітушка (напісана "Вітумба). Пры гэтым арганізатары нават не папрасілі прабачэньня.
На фэстывалі былі як аўтары сцэнару "БР", так і прадстаўнікі здымальнай групы фільму "Акупацыя". Але дырэктар нават не запрасіў іх на сцэну дзеля атрыманьня прызоў...
Брыдка і больна ад адчуваньня падобнай "культурніцкай акцыі".

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска