Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Квітка Цісик Я піду в далекі гори 8,71 Mb
Квітка Цісик Черемшина 9,75 Mb
Квітка Цісик Іванку 7,40 Mb
Квітка Цісик Lullaby 9,79 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Квітка Цісик / «Я мріяла, що в Україні мене почують…»

Вперше її голос, що зачаровує, я почув у вересні 1989 року, коли після заокеанських гастролей повернувся Ігор Білозір з своїм ансамблем «Ватра». Мабуть, найціннішим сувеніром, привезеним з Америки, для композитора була аудіокасета Квітки Цісик «Два кольори». Більш того, в Америці Ігорю пощастило познайомитися з Квіткою. І навіть домовитися про перші спільні гастролі в Україні. На жаль, цим планам не призначено було збутися…

Квітка Цісик разом з мамою відвідала Україну лише раз, в 1983 році. Її пісні тоді були заборонені в Радянському Союзі. Тільки в середині 90-х голос співачки зазвучав у вітчизняному ефірі. Квітка Цісик - лідер продажів. Але, навіть купивши диски, ви не знайдете на них ніякої інформації про життя найталановитішої українки, яку мир до цих пір пам’ятає як Кейси Цісик.

«Я почала вчитися музиці в чотири роки»

Весною 1998 року сотні музичних радіостанцій Америки передали сумне і приголомшуюче повідомлення: «Кейсі Цісик, яка почала свою музичну кар’єру як оперна співачка, а потім, володіючи одним з популярних в світі голосів, завоювала теле- і радіоефір, померла в Манхеттені (район Нью-Йорка. - Авт.) 29 березня. Кейсі було всього 44 року. Прекрасний голос пішов з світу живих…»

Таке одностайне горе могло б викликати здивування, адже Квітка не була мегазіркою, її не переслідували натовпи фанатів. Проте фахівці підрахували (склавши час ефірів, де звучав голос співачки, і приблизне число слухачів), що Кейсі прослуховували близько 22 мільярдів(!) чоловік - в п’ять разів більше, ніж населяє нашу Землю! Американці поважають професіоналів. Саме такою була Цісик. Навіть не будучи поп-зіркою, вона досягла того, що її голос знала вся країна, за виключенням, як жартували, хіба глухих.

Унікальний тембр співачки, її дивно вишукана манера виконання полонили і мільйони українців у всьому світі. Вона створювала не проекти-одноденки, а ПІСНЮ, яку треба співати, - не «виконувати» або «показувати». Цікаво, що прекрасну аранжировку до другого альбому зробив англієць Едвард Раковіч (другий чоловік Квітки). Музикант, не знаючи української культури, але люблячи українку, творив дива!

…Квітка народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України. У п’ять років дівчинка вже грала на скрипці. Учив її батько - відомий скрипаль. Він закінчив свого часу Львівську консерваторію, а потім, заснувавши Український музичний інститут Америки, викладав в нім. Обидві його дочки, Квітка і її старша сестра Марія, закінчили цей учбовий заклад.

«Я почала вчитися музиці в чотири роки, - розповідала про себе Квітка Цісик. - Думала, що буду скрипалем. Але дуже любила співати. Ще в школі виконувала соло в різних групах - стиль кантрі, джаз. Це ж Америка…»

Акомпанувала Квітці сестра Марія (що народилася в німецькому концтаборі в 1945 році). Пізніше Марія стала відомою в світі піаністкою, була директором консерваторії в Сан-Франциско, вела мастер-класи в Карнегі-холі.

У Квітки було рідкісне по красі колоратурне сопрано, вона закінчила Нью-йоркську консерваторію. При цьому дівчина, невисокого зросту і дуже рухома, мала веселий характер. Ще студенткою Квітка узяла собі псевдонім Кейсі (від ініціалів КС). Квітка часто співала в хорі з Майклом Джексоном.

У 1977 році на екрани Америки вийшов художній фільм «Ти запалив моє життя» про долю молодої співачки. Пісню в картині виконала Квітка Цісик. Цей хіт став кращою піснею року, отримав премію «Золота куля», та ще і «Оскар»! Блискучий, здавалося, був старт для співачки, що починала. Але потім трапилося непередбачене. Ігноруючи Квітку, цю ж пісню записала на пластинку дочка відомого поп-ісполнітеля Пета Буна - Деббі Бун. Спритну Деббі швидко «розкрутили», і сингл «Ти запалив моє життя» в її виконання злетів на першу сходинку хит-парада. Цісик намагалася через суд добитися справедливості, але це їй не вдалося… Пізніше популярна пісня увійшла до репертуару багатьох зірок - від Елвіса Преслі до Уїтні Хьюстон.У історію американської легкої музики Цісик увійшла як «голос, який звучав найчастіше в світі». Про неї навіть зняли фільм. Квітка стала провідним виконавцем вокальних партій в численних рекламних роликах всесвітньо відомих компаній і брендів: ABC, NBC, CBS, «Макдоналдс», «Кока-кола», авіакомпаній «Дельта» і «Американські авіалінії». З 1982 року і до самої смерті вона була єдиним і незмінним голосом компанії «Форд моторс».

«Це досить цікава робота, - говорила Квітка. - Припустимо, приходять в агентство представники фірми «форд». Говорять, що хочуть продати більше автомобілів і треба знайти для цього спосіб. Тоді до роботи приступають композитори і режисери рекламного ролика. Пишуть різні люди, проте вибирають краще - не найкрасивішу музику, а ту, яка найлегше запам’ятається простій людині». Дуже скоро Цісик стала однією з самих високооплачуваних і відомих співачок в рекламному бізнесі.

Її добре знали і в шоу-бізнесі. Як вокалістку Квітку навперебій запрошували джазові, поп- і рок-зірки: Роберта Флек, Карла Саймон, Майкл Болтон… Вона допомагала Квінси Джонсу - кращому продюсерові-аранжувальнику Америки, який відкрив феномен Майкла Джексона. До речі, з майбутнім королем поп-музики Квітка часто співала в хорі.

Проте в душі Квітка завжди залишалася українкою і сумувала по своїй етнічній батьківщині. Постійно випробовувала потребу щось зробити для неї. «Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх пріятелей - для всіх українців. Це був би такий подарунок. Я мріяла, що в Україні мене почують…»

«Обидва україномовні диски співачки номінувалися на «Греммі»

Варто подякувати чоловікам Квітки Цісик за створення україномовних альбомів. Обидва були музикантами: перший чоловік - композитор-аранжувальник Джек Корнер, другий, - інженер звукозапису Едвард Раковіч. Диск «Квітка» був записаний в 1980 році, а «Два кольори» в 1989-му. Між записами співачка встигла розвестися з Джеком і укласти шлюб з Едом (йому вона народила сина Еді). Проте все троє продовжували працювати над створенням альбомів. На обкладинці диска «Квітка» написано: «Володимиру Цісику, скрипалеві-віртуозові, моєму незабутньому батьку, присвячую ці пісні». Виконання Квітки Цісик бездоганне: ні єдиної фальшивої ноти, жодного невдалого вокального прийому, форсованого звуку або невиправданої змістом зміни настрою. Просто спів, який бере за душу.

«Аранжировку (до першого альбому. - Авт.) робив великий професіонал і мій товариш Джек Корнер, - розповідала Квітка. - Він музикант і композитор, але нічого не чув про Україну. Тепер знає про неї дуже багато. До кожного твору Джек відносився дуже відповідально: щоб не змінити його, не зробити американським, а залишити неповторний український мелос. Всі пісні я спеціально перекладала йому на англійську мову. Він так хотів, щоб зрозуміти і відчути зміст». Епіграфом до другого альбому сталі слова: «Ця збірка пісень - бажання мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу»…

Завдяки професіоналізму, відкритому характеру і щедрим гонорарам Квітка зібрала для запису альбомів кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті - два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці. У 1990 році обидва диски було номіновано на «Греммі».

Квітка і її другий чоловік Едвард Раковіч жили в Централ Парк - одному з найдорожчих районів Нью-Йорка. Ед був помітною фігурою в шоу-бізнесі, на його студії записувалися зірки першої величини: Джордж Бенсон, Мадонна… Кейси знаходилася в їх тіні. Важко було дівчині з емігрантської сім’ї пробитися на музичний Олімп. Для цього були потрібні величезні гроші. Подружжя ж сповідало американський темп життя - швидкий і прагматичний. Проте «Два кольорі» - достатньо дорогий проект - Квітка робила для себе, для душі, не вимагаючи гонорарів. А в Україні, напевно, співала б безкоштовно…

Чому ж на смерть Квітки Цісик так мляво і байдуже відреагувала країна, яку вона так гаряче любила. Може, тому, що задушевний голос співачки не міг пробитися до земляків крізь шквальний рев естради 90-х. Її пісні ніколи не підсилювала могутня техніка, не супроводжував оглушливий оркестр, Квітка жодного разу не співала під фонограму. Пісня лилася з душі, яка через океан говорила з Україною:

I снилося вночi дiвчинi,
Що маки в гаю процвiтали,
Що коней вороних сiдлали.
I снилося вночi дiвчинi…
I снився сон дивний,
нежданий -
Приснився той коник
буланий
I хлопець приснився
коханий.
Ох, снився сон дивний,
нежданий…

Михайло Маслій, спеціально для «Фактів» (Тернопіль)

Радіо Скриня

 
 

Додав Art-Vertep 28 серпня 2008

Про автора

Квітка Цісик  — американська співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень.

 

Коментарi

28 серпня 2008

Квітка Цісик - це дивовижне не з чим не зрівняне наше українське, рідне слово, музика....
Це просто щось надзвичайне...
Дивовижний голос...
Це музика яка торкає за душу, за серце так, що...
Просто неможливо не закохатись в ці пісні, в цей голос, в цю музику, в УКРАЇНУ після
прослуховування пісень Квітки.
Це найкраще з того що я чув у житті.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска