Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Qarpa Soledad (2011) 8,13 Mb
Qarpa No 1 like U (2011) 8,78 Mb
Qarpa My Man (2011) 8,75 Mb
Qarpa Русальчина ( 2005 р.) 5,76 Mb
Qarpa Namma You Crow (2007 p.) 6,97 Mb
Qarpa Без мене (2007 р.) 2.34 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Qarpa / «Ми стоїмо впритул до реаліті-шоу з туалетів «зірок» - Олег Артим

Таких в українській рок-музиці мало. Скромний, без жодних зіркових закидонів, не вживає ніяких стимуляторів. Суперпрофесійно ставиться до справи, за яку береться, – чи то музикування, чи звукорежисури, чи створення кліпів. Зовні подібний скоріше на представника нью-йоркської богеми, ніж на українського артиста. Беруся стверджувати, що ми ще почуємо про нього в світовому контексті. Звати його Олег Артим, він  засновник культової групи «Фактично самі», яка зараз поміняла назву на Qarpa, завдяки своїй шаленій вокалістці Ірені Карпі. До речі, попри роботу в Києві, Олег – наш, франківський.

– Мудрі кажуть що зміна імені не завжди на користь. Що спонукало «Фактично Самих» зробити ребрендинг?
По-перше, переміна прізвища для дівчат – часто до користі, і немалої (сміється).
І так само відомо багато вдалих змін брендів. От і Талінн перейменувався на Таллінн, щоб увічнити новий статус. Про Пугачову і Кіркорова навіть не згадую.
Головно ми не хотіли слухачеві альбому InЖир додавати в асоціативний ряд концепції наших попередніх альбомів. Як хороший приклад такого прийому можна навести з’яву гурту Gorillaz.
Антагонізм у музичних стилях відчувався в ФС вже з 2002 року, нам вдалось втримати два вкрай різні альбоми (Kurva Cum Back і Lo-Fi_TRавми) в межах одного бренду завдяки концептуальній паралельності пісень. Кожній пісні з одного альбому відповідає пісня з іншого – в тому ж темпі і тональності. Тобто можна без наруги над гармонією переставити вокальні партії між певними піснями в цих альбомах. А от щоб «вписати» InЖир в контекст попередніх альбомів, потрібно заодно і операцію на мозку зробити слухачеві. А це вже лінь. Хай залишається відкритою можливість без огляду на поп-мейнстрім писати музику, як в БПП і Космічному Вакуумі і називатися Фактично Самі. Ну а поп-сумління буде очищене в Qarpa.

– Що спричинило таку радикальну переміну?

Поступово стало очевидно, що образ Ірени (і музичний, і текстовий, і візуальний) привів до нашої музики таку кількість нових слухачів, що виявилася значно більшою за тих, хто цінував в першу чергу нове звучання і панківський запал. А досконале музичне оформлення її ідей само по собі змушує до інших гармоній і тембрів, ніж ми звикли грати раніше. Так і вийшло, що новий альбом музично інший за попередню нашу музику, саме це й підкреслювала б нова назва. Бажано з простим написанням англійською. А ще бажано, щоб це було унікальне слово. Тепер набравши на youtube “qarpa”, ви не отримаєте в результатах нічого, крім того, що безпосередньо стосується гурту.

– Зміна напряму –  це дорослішанння чи зрілий цинізм?
І дорослішання, і зрілий цинізм – аспекти процесу самореалізації. Мені цікаво і весело слухати наші записи 8-річної давності. Зараз вони видаються мені насиченими енергією і добре зробленими. От лише один недолік – вже зроблено. А те, що ми робимо тепер, ще не реалізоване. От цим і займаємось.

– Знаючи твою безкомпромісність, як ти ставишся до такої тотальної присутності Ірени в медіа?
Безкомпромісно. Я пишатимуся своєю країною, коли найпопулярнішою людиною стане та, що читала всі твори Юнга, Кастанеди, Мірча Еліаде і т.п. І коли в таких людей вистачатиме і скандалізму, і провокативності настільки, щоб теперішнім медійним клоунам для потолочі не залишиться місця ні на ТБ, ні на папері.

– Коли ти створював групу, про що мріяв?
Навчитися грати так, як Sonic Youth в альбомі Daydream Nation. А ще якось зламати захоплення наших однолітків російським роком і death-metal’ом. До нас доходила нова музика, десь там за десятьма кордонами записували перший альбом Radiohead, а в Івано-Франківську майже всі юні музиканти захоплювалися важким роком... Задумувались ФС, як не-рок-гурт.
От і довелось отримати першу премію фестивалю Червона Рута-97 саме в жанрі рок-музики, щоб змогти цю музику зсередини розкласти.

– «Інжир» досить відрізняється за стилістикою від початкової ідеї «Фактично Самих», це пов’язано з досвідом чи з комерцією?
Пісні, які пише Ірена, вимагають бути почутими. Займаючись записом наших нових пісень, ми робимо значно більше, ніж могли б, якби і далі робили щось таке ж концептуальне, як «Космічний Вакуум». Енергетичний зворотній зв’язок, який ми отримуємо зараз на концертах, доводить, що ми граємо актуальну музику. А коли через 10 років стане актуальним «Космічний Вакуум», знову перейменуємося на ФС і будемо грати для роботів «Палаюче небо Венери» за їжу і воду. То вже буде чиста комерція.

– У пересічного слухача, який не знає передісторії, складається враження що Qarpa, це співачка плюс група музикантів... Самолюбство не зачіпає?
Не зачіпає. Така я людина. Навіть якби грав з Мадонною, то не зачіпало б. А там ще більше людей думають, що Madonna – це співачка плюс група музикантів.

– Ти один з найкращих саундпродюсерів і сценічних звукорежисерів України, що на першому місті зараз – група чи професія саундпродюсера?
Група. Бо ж і ті музиканти, що працюють з нами (мною і Артуром), обираючи нас, мають на увазі нашу музику і звучання. Програмне і апаратне забезпечення спочатку настроюється і випробовується на наших піснях. А вдалі речі ми продовжуємо використовувати у подальшій роботі з іншими групами.

– Ти записував чимало відомих і невідомих груп – який найприємніший досвід, а який найгірший?
Мені не подобається, коли «альтернативні музиканти» роблять для когось «попсу», і свідомо роблять банально, примітивно і погано. Є ж приклади натхненної попси – той же ТІК. Найкраще працювати з тими, хто просто преться від власної музики, кому аж не терпиться нарешті заспівати свій текст, зіграти партію.

– Київ дав тобі розкритись як професіоналу, а за що ти не любиш Київ, і чого тобі не стає франківського?
Коли приїжджаю до Франківська, одне з найприємніших вражень – від поїздок у громадському транспорті. «Пане шофер, зупиніть, будь-ласка» чи «пані, довзольте пройти» замість «у магазіна!» і «жеенщіна, шо ви тут сталі!» – це надовго запам’ятовується. Моя дружина, вперше побувавши у Франківську, була шокована ввічливістю водіїв, продавців у магазинах, просто людей в натовпі. Приємно, що вдалось зберегти красиву архітектуру центру. І ще я особливо люблю нічну тишу в місті. На жаль, у Києві в моєму районі навіть уночі при зачинених вікнах дуже далеко до такої тиші. Прикро, що в столиці нації, почувши на вулиці українську мову, мимоволі обертаєшся, очікуючи побачити когось знайомого.


– Ти один з небагатьох музикантів, яких я знаю, що не вживає жодних стимуляторів. Що тебе стимулює?
Стимулятори не стимулюють. Тисячі  невдах щодня смокчуть пиво, горілку і цигарки, мільйони ціпеніють перед телевізорами – і не малюють картини, не пишуть вірші, не придумують мелодії... Наркотик зупиняє самоусвідомлення. Я ж свій час ціную. Мені подобається, що я живий. Від цього я і граю музику. І стимулює мене бажання найінтенсивніше усвідомлювати сприйняття світу, а не жування нав’язаних суспільством понять, образів і проблем.

– Що на твою думку є найгіршим у сучасному українському шоубізі?

Масова культура рухається в передбаченому Еріхом Нойманом ще в середині минулого століття напрямку. Історіі про створення світу богами – подвиги героїв – історії про королів і мудреців – придворні інтриги – видатні події життя простих людей – реаліті-шоу з простими людьми – видатні люди роблять їжу – прості люди співають караоке.
Такий-от прогрес і є найгіршим в нашому шоу-бізнесі. Ми стоїмо впритул до реаліті-шоу з туалетів «зірок».

Розмовляв Олег Гнатів, «Галицький кореспондент»

 
 

Додав Art-Vertep 19 вересня 2008

Про автора

«Qarpa» ex «ФАКТИЧНО САМІ» Ірена КАРПА – вокалОлег АРТИМ – електро гітара, програмуванняАртур ДАНІЄЛЯН – бас гітара, програмуванняЄвгенія СМОЛЯНИНОВА – віолончельАндрій КОГУТ – барабани1992 рік &ndash

Автори пов'язані с новиною

Ірена Карпа

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска