Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Вальдемар «Майор» Фидрих / Вальдемар Майор Фидрих. Немає свободи без гномів!

Помаранчева альтернатива — легендарний мистецько-політичний рух 80-років у Польщі (виник під час військової диктатури генерала Войцеха Ярузельського). Виник у Вроцлаві під проводом Вольдемара (Майора) Фидриха, найбільш активним був також у Лодзі та Варшаві. ПА виникла в середовищі вроцлавської опозиції (наприклад, Студентський Комітет Солідарності, Рух Нової культури) Відбувався у формі акцій та гепенінґів, які висміювали комуністичну систему, цензуру і владу. Разом із «Солідарністю» доклалися до повалення комуністичного режиму в Польщі і в цілій Східній Європі, а також до повалення Берлінського муру.

Символом Помаранчевої Альтернативи став гном-краснолюдок. У Польщі в період воєнного стану антиурядові написи на стінах були виявом протесту проти режиму. Влада замальовувала ці написи. І тоді на цих плямах з’являвся гном. Таким чином, гномики ще більше привертали увагу до того, що намагалася приховати влада. Ці графіті здобули величезної слави. Їх було мальовано тисячами в різних містах Польщі. Це з упевненістю називають найбільшою виставкою малярства у Польщі, адже їх бачили кілька мільйонів людей.

Деякі з акцій Помаранчевої Альтернативи:

«Відпустіть ведмедя!» За умов обмеження прав і свобод громадян під час надзвичайного стану була проведена демонстрація поблизу міського зоопарку з вимогою: „Відпустіть ведмедя!". Хоча всім було зрозуміло, що насправді мають на увазі маніфестанти (ведмідь вважається символом Берліна), поліція одразу не змогла відреагувати на таку форму протесту. Зрештою, маніфестантів затримали за «порушення громадського спокою», але тут раптом з’явилися і стали їм допомагати виряджені як клоуни «гномські поліцейські».

Генерал Пумпернікель У час, коли вся нація мусила слухати безперервно трансльовані урядовими ЗМІ (інших просто не стало) накази генерала Ярузельського, з’явився ще один «генерал», цього разу пародійний — Пумпернікель. Від його імені на стінах будівель стали з’являтися відверто ідіотські спеціальні накази на взірець: «Об’єднані оперативні штаби військ НАТО і Варшавської Угоди оголошують наступне 9 травня Всесвітнім днем Гонитви Озброєнь» та заклики: «Шпигуни всіх країн, об’єднуйтесь!»

Кінець «(у)палам»

Примітка: upaly (читається „упали") — спека paly (читається „пали") — кийки

Геппенінґ проти заборони малювати на стінах. Для цього гепенінґу було створено спеціальні футболки. Літерки на футболках могли змінюватися за бажанням учасників гепенінґу. Таким чином, коли літера "U" пересувається, заклик «Кінець спеці» змінюється на «Кінець дубинкам».

Революція гномів У Вроцлаві у 1988 році 10 000 осіб у помаранчевих шапках гномів проводить маніфестацію на вулиці проти уряду генерала Ярузельського, скандуючи «Немає свободи без гномів» (один із найпопулярніших закликів часів Солідарності у Польщі — «Нема свободи без Солідарності»).

Свято Жовтневої Революції Під час відзначення 70-тої річниці російської Жовтневої революції у Вроцлаві 2000 осіб, одягнених у все червоне, кричали «Хай живе революція». Начальник міліції кричав у мегафон «Хапайте червоних».

Ми можемо підтерти й урядові Займалися учасники «Помаранчевої альтернативи» й теорією. Був розроблений «інтелектуальний» маніфест, в якому йшлося про те, що «соціалізм, із його екстравагантним розподілом товарів, з його ексцентричною соціальною позицією, висунув на перший план мрію людей про туалетний папір». Закінчувався маніфест тезою, що «ми можемо підтерти й урядові». Отож під гаслом: «Хай справедливість почнеться з туалетного паперу!» учасники акцій роздавали перехожим на вулицям шматки дефіцитного за комунізму товару першої необхідності.

«Наше завдання, — роз’яснювали активісти Помаранчевої Альтернативи, — руйнувати стереотипи. Це можуть бути норми поведінки чи кліше у мистецтві. Страх — це певна норма, тупість — це певна норма…»

Акції ПА в Україні Активісти ПА виготовили дві великі шоколадні голови кандидатів у президенти — двох Вікторів (Віктора Ющенка та Віктора Януковича), які українці мали змогу скуштувати із гаслом «Відчуй смак перемоги: чия влада буде солодша». Також у Польщі було закуплено шматок (200 метрів) помаранчевої тканини, на якому поляки з Варшави та Любліна мали змогу написати свої побажання народові України. Його потім передали українцям на знак підтримки польським народом демократичних прагнень українців. Також краснолюдками було сплетено довжелезний помаранчевий шалик на знак єдності українського та польського народів.

Вальдемар Майор Фидрих народився 8 квітня 1953 року. Випускник Факультету історії і мистецтвознавства Вроцлавського університету. Відомий у всьому світі як організатор масових заходів та автор численних публікацій. Незалежну діяльність він розпочав у сімдесятих роках. Після виникнення «Солідарності» в серпні 1980 року Майор створив у Вроцлаві «Рух за Нову Культуру». Невдовзі потому, 1981 року, розпочав рух Помаранчевої Альтернативи.

Під час воєнного стану поляки ближче ознайомилися з діяльністю Майора, відомого як «Комендант Фортеці Вроцлав», завдяки створеним ним кольоровим постатям гномів на плямах, якими замальовували заклики проти пануючого режиму. З 1986 році розпочав серію геппенінґів, що триває й дотепер (понад шістдесят до 2005 року), які увійшли в історію під назвою Помаранчева Альтернатива.

За ці акції отримав багато нагород, зокрема, у 1988 році отримав нагороду Солідарності від лондонського видавництва «Пульс» та австрійську нагороду «Polkul». «Винагороджувався» також особливою увагою до себе з боку режимного міністерства внутрішніх справ Польщі, яке уважно спостерігало за Майором Фидрихом і його діяльністю. У березні 1988 року під час геппенінґу, під час якого на вулиці роздавали жіночі гігієнічні прокладки (відзначаючи таким чином Міжнародний жіночий день) — дефіцитний на той час товар — Вальдемара Фидриха заарештували й на три місяці запроторили до в’язниці. Але масові протести призвели до того, що невдовзі його звільнили.

Вальдемар Майор Фидрих від самого початку своєї діяльності він заявляв про захоплення містифікацією. Коли його викликали у призовну військову комісію, він з’явився у військовому мундирі майора. Художник не мав ані найменшого бажання проходити військову службу, виявивши в такий спосіб свій нібито великий ентузіазм, що було розцінено як розумова неадекватність. Коли його попросили виявляти повагу до керівництва, він почав звертатися до співрозмовника як до полковника, називаючи при цьому себе майором. Звідти походить його псевдонім, який залишився й донині…

Зараз Майор викладає в європейських університетах на теми вуличного театру, організовує гепенінґи і пише книжки.

 
 

Додав Art-Vertep 23 жовтня 2005

 

Коментарi

30 жовтня 2005

http://pomaranczowa-alternatywa.republika.pl/index-ua.html

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска