Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Олександр Турчинов / Україна пропонує фільм Турчинова на «Оскар»

Україна втретє висуває фільм на здобуття Оскара.

Висунення фільму з боку певної країни ще не означає, що Американська кіноакадемія його номінує, але це перший крок на цьому шляху.

Цього року у номінації «найкращий закордонний фільм» має шанс з’явитися стрічка «Ілюзія страху», знята за книгою бютівця, віце-прем’єра Олександра Турчинова.

У комітеті, що займається відбором фільмів, кажуть, що це – єдиний знятий цього року в Україні фільм, що відповідає усім вимогам Оскара. Крім того лише автори «Ілюзії страху» схотіли за нього змагатися.

Навіть у трейлері до фільму наголошується, що знятий він за книгою Олександра Турчинова. «Ілюзію страху» рекламують передовсім у блоці Юлії Тимошенко. У повідомленні прес-служби БЮТ сказано, що фільм «демонструє високий рівень розвитку сучасного українського кіно і що вперше у вітчизняному кінематографі використано велику кількість спецефектів та комп’ютерної графіки».

Так само як і на прем’єру документального фільму про заробітчан «Мати й Мачуха» з Юлією Тимошенко в головній ролі, на презентацію «психологічного триллера» у Києві прийшли переважно бютівці.

Продюсер фільму Юрій Бутусов запевняє, що гроші на зйомки – півмільйона доларів – надали приватні інвестори. І не погоджується, що «Ілюзія страху» – це реклама БЮТ. «Не знаю, звідки у вас така інформація. Мені навіть смішно таке коментувати», - сказав він.

До «Ілюзії страху» Юрій Бутусов продюсував фільм «Помаранчеве небо», створений за сприяння Соцпартії. Обидві стрічки знімав київський режисер Олександр Кірієнко.

Юрій Бутусов розповідає, що вони запрошували Богдана Ступку, але він не зміг через інші зйомки. Тому головні ролі в «Ілюзії страху» виконують відомі російські актори. Мова оригіналу – російська. Голова служби кінематографії Ганна Чміль каже, що саме лише це, не рахуючи інших факторів, може завадити фільму пройти оскарівський відбір.

«Продюсери звернулися з проханням до першого листопада замінити російськомовну фільмокопію українськомовною. Це може дати підстави оскарівському комітету не розглядати цю заявку. Був вже подібний випадок із фільмом «Водій для Віри», який подавали від України, але який був знятий російською. Була офіційна відмова».

Режисер фільму вважає, що фільм цілком український. «Я не розумію, чому вам здається, якщо ми фільм знімаємо російською мовою і з російськими акторами, це обов’язково повинен бути російський фільм. У фільмі змальовані цілком українські реалії».

Головний герой «Ілюзії страху» – український бізнесмен. Його незаконно арештовують і саджають до СІЗО. Після визволення він божеволіє. Йому починає здаватися, що він – цар Соломон. Загалом у стрічці присутні біблейські мотиви.

Часом здається, що доля бізнесмена Короба перегукується із долею Юлії Тимошенко. Але автори будь-які паралелі заперечують. Продюсер фільму Юрій Бутусов та автор книги Олександр Турчинов пояснюють ідею фільму так:

«Це пошук себе в сучасному світі», - вважає пан Бутусов.

«Страх в нашому серці не тому, що у нас жахливе життя, а наше життя жахливе, тому що у нас страх в серці», - сказав віце-прем’єр в інтерв’ю Бі-Бі-Сі. Пан Турчинов не хоче прогнозувати, чи матиме фільм успіх, але каже, що попередні відгуки були хороші.

«Ілюзію страху» досі показували тільки в Дніпропетровську – на батьківщині Турчинова та Тимошенко.

Місцеві журналісти Валерій Любченко та Ольга Калитка розповідають таке.

«Журналісти – бо фільм показували переважно для журналістів – почали виходити десь на 15-тій хвилині. – розповідає місцевий кореспондент Валерій Любченко. – Мені здається тому, що тема бандитів вже всім набридла. Взагалі моя думка така: автор замислював одне, щось дуже серйозне, а режисер цього не втілив».

Інша журналістка Ольга Калитка вважає, що на Оскара цей фільм не тягне. Хоча і не може навати якусь іншу українську стрічку, яка б могла скласти йому конкуренцію. «Серед українського кіно цей фільм виділяється, в нього вкладено багато грошей. Його не соромно показати на великому екрані. Інше питання, з якими враженнями люди виходитимуть після перегляду», - каже Ольга.

В цьому році в Україні зняли близько 16 фільмів. Найпомітніші - це «Богдан Зиновій Хмельницький» Миколи Мащенка, «Владика Андрій» Олеся Янчука, «Райські птахи» Романа Балаяна та «Мелодія для катеринки» Кіри Муратової.

Ганна Чміль каже, що жоден з них не відповідав оскарівським вимогам, і ніхто не виявив бажання змагатися за премію. Тому коли звернулися продюсери «Ілюзії страху», Міністерство культури їх підтримало.

Досі найуспішніший український фільм на Оскарі – «Мамай» Олеся Саніна. У 2003-му він увійшов до списку п’ятнадцяти найкращих в категорії іноземних стрічок. «Аврора» Оксани Байрак минулого року відбору не пройшла. «Ілюзія страху» – третій український фільм, висунутий на Оскара.

Марта Шокало, Бі-Бі-Сі, Київ

 
 

Додав Art-Vertep 03 листопада 2008

Про автора

Александр Валентинович Турчинов родился в 1964 году в Днепропетровске. Живет и работает в Киеве.Доктор экономических наук, профессор.

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска