Увійти · Зареєструватися
 

MP3

НАШатир НАШАтир 1.14 Mb
Потік MP3 Інформація

Автори / НАШатир / «Нюхонули і стартонули» («Нашатир» зсередини)

Ідея «Нашатиря», що пружно вилазила з ширінки ще жовтневого фесту «ДніпРок», поступово обростала фактажем та реалізмом. Журнал «Наш», відсвяткувавши своє семиріччя, розродився ідеєю меґафесту. Підбір учасників — особисті уподобання редакції журналу; потенційний глядач фесту — читач журналу. Ніби все логічно: журнал знають і люблять! Музиканту, власне, як і іншому художнику, не в западло, а як раз таки навпаки, почесно і круто потрапити на глянцеві сторінки «Нашого». Музиканти абсолютно безпонтово приймали некомерційні пропозиції дніпропетровського (хто не знає) часопису і ставали в чергу.

За півтора місяці перед цим "Локомотив Української Культури в Дніпропетровській області МА «Арт-Вертеп»(с) С. Чорний, відстрілявши свій черговий «ДніпРок» при мінус двох на березі Дніпра, об’єднавши його з реґіональним «GBOB», зібравши понад півтори тисячі дніпровської аудиторії, більшість аборигенів місцевого рок-руху, що продовжують записувати/їздити/виступати, ну і нарешті змазав все це своєю «звьоздочкою» «…і ДМГ», що на рідних теренах близько 5-ти років не ковбасили рідне місто, сказав: «Далі буде».

Звернувшись до «Арт-Вертепу» ще на початку осені, «Наш» щиро бажав отримати адекватного партнера в нелегкій справі організації фесту. «Арт-Вертеп», зі свого боку, сліпо підтримав ідею, налаштувавши в черговий раз кривий гриф дніпро-українського музшовбізу…

Активні «будні» «Нашатиря», що йшли за цим, замальовувались двома фарбами:

  1. усі зв’язки обох досвідчених організацій — фарба ніби світла
  2. комерційні пропозиції, до зрозуміло кого — фарба швидко темніє

На пропозицію рекламнутися (далі, вибачте за жаргон, на якихось конвексбордах, сітілайтах, різних банерах, статтях, оригінал-макетах, аудіо-роликах, бігучих стрічках та ін.) компанії в своїй більшості казали: ок, тільки на наступний рік, бо бюджет цього року типу вичерпано! :) Організатори маркують претендентів: партнери в наступному фесті-2006. Тим часом третій день фестивалю (а заявлено було саме 3 дні) було вирішено скасувати.

Пробігшись по залах міста, стало зрозуміло, що всьо класно. Зали, що відповідають формату феста, в місті відсутні. Тому гіпсові фігури сталінських шахтаро-комбайнерів БК «Машинобудівників» на вулиці Робоча, що носить свою назву більше 100 років, стали такими собі янголами-охоронцями music party.

Та з появою таких вагомих охоронців на фасаді БК, ситуація розрулювалась все одно «слизько». Залу на «шару» ніхто не давав, реклама вимагала витрат, та й добові з проїздом учасників складали суму, що могла стати невеликим стартовим капіталом початківцю-бізнесмену.

Врятували ситуацію вже відомі по низці мистецьких акцій в місті організації. Так «ПРП» (Партія «Реформи і Порядок») з 2002 була помічена в різних культурологічних акціях. Відслідковуючи artvertep.dp.ua, деякі озвучу: три акції «Дніпроку» (2002, 2003, 2005 + три компакти з учасниками); концерти-презентації гуртів «Ступені», «Вертеп», літературні акції (Жадан, Карпа, Андрухович тощо). Ще один партнер, знову ж таки не новачок-учасник мистецьких акцій, Юридична компанія «Юстус».

Щодо останніх, їх мотиви участі у фесті зрозуміти можна. Подібну рекламну компанію, що запропонували організатори, отримати за «партнерські» внески можливо тільки в мистецьких заходах.

З приводу «ПРП», аналізуючи їх політжиття виникає кілька питань. Перше — чому саме вони? Те, що праве угрупування, це ніби зрозуміло. Намагаючись дізнатись у організаторів мотивування політичних спонсорів (чи як їх називають організатори — партнери), отримав розмиту відповідь, ніби «попсу вони не люблять». На питання чому саме «ПРП», відповіли, що це не принципово. По-перше «ПРП» давній (хоч і не регулярний) партнер подібних акцій в Дніпрі, по-друге, подібні пропозиції були надані і іншим міським та обласним партіям регіону, а відгукнулись, як завжди, саме вони.

Пригадується, як у прямому ефірі на одному з місцевих ТБ після жовтневого «Дніпроку» Макс Шевцов (редактор «Нашого») та Тім Хом’як (директор Арт-Вертепу та музикант гурту «Вертеп») розповідали про те, що місцева влада ніяк не відгукнулась на пропозицію з приводу «круглого столу» з музикантами та громадськими формаціями з питань ситуації в сучасному арт-просторі, і, зокрема, в музиці. На прес-конференції, що передувала фестивалю «Нашатир», організаторів аж підкидувало питання столичних ЗМІ про те, як допомагає вам держуправління в проведенні фестивалю. Цього разу вони не заважали і від цього вже було добре.

Як не крути, квитки на «Нашатир» почали купувати та замовляти за пару тижнів до початку події. Дзвінки та листи-замовлення з Донецька, Харкова, Одеси — це більш-менш нормально. Навіть самим затятим скептикам зрозуміло, запланована акція є неабиякою подією для всієї країни, в якій щось подібне відбувається не часто (якщо взагалі відбувається).

А ось бронювання квитків з Вільнюса, Мінська чи Пітера — це погодьтесь вже внесок в соціо-культурне життя не тільки Дніпропетровська, а країни в цілому. Одних журналістів на фесті я нарахував за п’ять десятків (половина з інших міст). Та це вже було 25-го.

В цей же вечір, в 20-ти хвилинах тверезої ходи від БК «Машинобудівників» грає ну дуже модний «рок-гурт» «Звєрі» (нічого смішного, 13–15-ти річні справді вважають, що це рок-музика, підозрюю, що найбільший зал Дніпропетровська був повний). В цей же час публіка сідала в м’які крісла нюхнути «Нашатиря». Хто вони і які, що прийшли слухати «Ундервуд» та «Едвар Варпу», «Торбу Ілюмінатор» та «Вертеп», «Freno de Pedales» та «Топінамбурів»? Людей до 20-ти років в залі налічувалось відсотків 20. Після 20-ти, ще приблизно 60. Решта за 35! Отакої, гурт «Звері» вийде в серії «Рок-Легенди».

Та повернемось на мить до першої години ночі, на кінець концерту першого дня. Бите скло в фойє, недопалки в штукатурці, в залі та коридорах БК, як виявилось, ніяким чином не здивували техперсонал цього закладу. Вони реагували на це, як на звичайнісіньку річ, на відміну від трохи зляканих організаторів. Та поняття про цивілізацію, як виявилось, у всіх своє, бо посідавши в мікроавтобуси, спеціально підігнані в цю пізню годину, щоб розвезти в різні напрямки, задоволений піпл віддячив: відмовою платити за проїзд, різаними сидіннями, битим склом і досить. Наступної ночі всі їхали на таксі (або йшли пішки) — маршрутного транспорту не було.

Субота 26-го непомітно настала для більшості оргкомітету. На черговій прес-конференції Т. Хом’як для декого неочікувано представив третього організатора. Людину, яка не за попередньою домовленістю стала такою. Ігор Волошин (лідер «Ступ(е)ней», музикант «Едвар Варпу», арт-директор заснулої дніпродзержинської «Торби» та один з ведучих фесту) виявився — на третій пресухє! — одним з керманичів на фесті.

Головна ж увага представників ЗМІ логічно перекинулась на тендітну ведучу фесту, телеведучу та письменницю, фронт-вумен «Фактично самих» Ірену Карпу, великого пана Олега з «Перкалаби» та реально легендарних пітерців з «НОМа».

І було продовження другого вечора. Вже не п’ять, а одинадцять колективів. Вже не вісім, а десь з дванадцять сотень глядачів, музикантів, гостей, журналістів танцювали, пили, обіймалися в неозорих площах машинобудівників. Не пишу про гурти, хай хтось інший. Зверну увагу на жахливий звук, що був встановлений. На «розборах польотів» з’ясувалося, що звукофірму порадили добрі знайомі організаторів, а ціна, яку запросили звукотехночаклуни, вигідно вирізнялась від інших. Та «дешева рибка — дешева юшка» і поради не завжди бувають корисними. Тут був відвертий кидок звукачів і жирний мінус організаторам за недогляд. В ніч з першого дня на другий ситуація була дещо виправлена. Вранці перевірений візник, налаштувавши воза на нелегку дорогу, значно приємніше закерував процесом і витиснув те, що можна було витиснути з обладнання.

Наразі чекаємо лютого. Якщо організатори подолають хоча б частину проблем першого фестивалю, то другий пройде на «Ура!».

Олександр Чиж

Фото Олександра Кузьмюка

Нашатир Нашатир Нашатир
Нашатир Нашатир Нашатир
Нашатир Нашатир Нашатир
Нашатир Нашатир Нашатир
Нашатир Нашатир Нашатир
Нашатир Нашатир Нашатир

 
 

Додав Art-Vertep 06 грудня 2005

 

Коментарi

06 грудня 2005

Плотно написано. Увесисто. РЕспект. Интересный ракурс - изнутри вся кухня. Занятно.

07 грудня 2005

Ну Чиж розказав)))) Погляд зсередини))) Купа журналістів з інших міст) Рок Звєрі))) Ржунімагу)))) ...реально правда... Чекаю на нью сейшн))) Мподіваюсь, Гаркуша не тіки вестиме шоу, а й заспіває трхи ;-)))

07 грудня 2005

ще фото

08 грудня 2005

http://artvertep.zenon.dp.ua/download/image/res/images/big/3395.jpg гииии))) ржунімагу))) я теж так, як той чувак посередині зфоткаться хо)) ггг)) тілько ще пляшку треба втулити буде у Фотош(ж)опі.....

09 грудня 2005

друковане видання "Комсомолки": http://www.kp.kiev.ua/daily/dnepropetrovsk/doc93613 відрізняється від електронного цікавим рейтингом: Рейтинг від КП, гуртів Нашатиря за 5-ти бальною системою: Едвар Варпу - 3 Торба Ілюмінатор - 4 Вертеп - 4 Freno de Pedales - 5 Ундервуд - 5 Анкл`7 - 4 Excuse - 2 Ступ(е)ни - 3 ГрЪ. Топінамбур - 5 Плут і Жмурік - 2 Мертві Груші - 4 Перкалаба - 4 Абздольц - 3 Фактично Самі - 3 НОМ - 5 Хамерман знищує віруси - 4 що скажете? цікаво чому він не з’явився у них на сайті?:)

09 грудня 2005

Как по мне, господа, КП это серая ригачка. А не было ли рейтинга газеты горсовета "НАШЕ МИСТО" или боевого листка КПУ "ТОВАРИЩЬ"? занятны их рейтинги. Они наверняка песдес как репрезентативны.

09 грудня 2005

"Товарисч" - це СПУ, шановний Симон! :)

09 грудня 2005

Я думал дебильнее про фест чем Артем Явас ( http://ps.org.ua/stuff/1021/ ) не напишешь, но у Комсомольской Правды получилось. По статье - все правда, респект организаторам и спонсорам.

09 грудня 2005

ага, тяговий рейтинг, ном на висотє, карпа ясно, початківець!:) Freno de Pedales - 5 ? :) Ступ(е)ни - 3 ? :) Мертві Груші - 4 ? :) Абздольц - 3 ? :)

Nusya
09 грудня 2005

Плут і Жмурік рулят!!! :)

09 грудня 2005

Написано все так, як і було. Але у Яваса якось жвавіше вийшло :) Для мене цей фест не дав жодних емоцій. Я не чекав якогось шоу чи афігєнних вражень. Та їх і не було. А ось те, що не з’явилось яскравих негативнвх емоцій — то вже добре. Маю надію, що далі буде краще. Подивимось, послухаємо.

12 грудня 2005

Привет Сергею Мамедову. Я свой отчет писал в большйо спешке, так что претензии не принимаются:-)

12 грудня 2005

хм... цікаво, по-моєму два бодрячка з КП профтикалі Топінамбурів... НОМ їм цікавіший виявився...

12 грудня 2005

ГрЪ. Топінамбур - 5 НОМ - 5 ?????

12 грудня 2005

Цікаво, а що, у нас не свобода преси? Чому б КП не висловитись якось на відміну від Чиж-а чи там С.Чорного? З ораторів підтримую Пушкіна - добре, що не обригалися від огиди, і "маю надію, що далі буде краще"...

13 грудня 2005

Ольцю, Ви ж були лише другого дня, а тоді навіть звук більш-менш був, найжахливіша лажа першого дня, в чому ж тоді бажання "блювоти"?

14 грудня 2005

Тіме, я лише цитую Пушкіна. У мене особисто з рефлексами непогано.Я взагалі-то говорю про свободу думок та їх висловлювання.(КП). Якщо комусь не сподобалося щось на фесті, так він вже ворог?

16 грудня 2005

Ні, Ольцю, ні в якому випадку не говоримо про якесь "полювання на відьом":) кумедність саме в "рейтингу від КП", от він смішний на мою думку, мені здалось що він мав би визвати якусь реакцію, а прибились чомусь саме на саттю в "КП", стаття, як стаття, абсолютно в дусі сучасних комсомолок!:)

18 грудня 2005

Чиж, тобі за фразу: "Пробігшись по залах міста, стало зрозуміло, що всьо класно. Зали, що відповідають формату феста, в місті відсутні. " - 10 балів!! :)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска