Увійти · Зареєструватися
 

MP3

ManSound Не метелиця лугом стелиться (2009 р.) 11,94 Mb
ManSound Amore No • Non Voglio Mica La Luna • Susanna (2009 р.) 13,79 Mb
ManSound Tetri Rashi (Georgian song, 2009) 9,73 Mb
ManSound Yiddishe Mamme Hava Nagila (2009 p.) 16,62 Mb
ManSound Щедрик (2005 р.) 4.94 Mb
ManSound Триптих українських пісень 4.78 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / ManSound / ManSound: «Насаджувати українську культуру не можна… Потрібно так змоделювати ситуацію, щоб людина зрозуміла, що саме вона краща»

Київський джазовий чоловічий вокальний секстет ManSound сьогодні порівнюють з американськими Manhattan Transfer і Take 6. Без перебільшень віртуозне виконання музики різних жанрів, технічність і артистизм не лишають сумнівів у тому, що ManSound — справжній бренд української музики.

Артистів постійно запрошують «себе показати» не тільки в Росію, але і за далекі рубежі України. В їхньому репертуарі — популярні джазові стандарти Джорджа Гершвіна, Стіві Вандера, Джорджа Бенсона, інших джазових авторитетів, обробки пісень Beatles, а також gospels і слов’янський фольклор переважно в оригінальних аранжуваннях незабутнього керівника групи, покійного Володимира Міхновецького.

Одинадцять років роботи зробили групу фірмою-виробником якісної музики, таким собі плодом кохання, який з’явився у результаті запилення джазовим вітерцем однієї із серйозних її гілок — нашої хорової традиції. Окрім першого тенора Юрія Роменського, за дипломом піаніста, всі інші учасники ансамблю — Рубен Толмачов, Володимир Сухін, Володимир Трач, В’ячеслав Рубель і Сергій Харченко — мають хормейстерську підготовку. Близько року тому секстет пережив важку втрату — раптову смерть свого засновника і керівника молодого талановитого музиканта Володимира Міхновецького. Днями хлопці повернулися з 10-денного сибірського туру і відразу ж після приїзду відповіли на запитання «ДТ».

— Скільки разів обновлявся ваш склад?

Рубен Толмачов. Це було чотири рази, і завжди для колективу досить болісно, як правило, при цьому півроку випадає з обойми. Після смерті Володимира ми буквально того ж дня почали працювати вп’ятьох, так вимагало життя. Тепер Сергій Харченко потихеньку увійшов в репертуар і концертну практику.

Юрій Роменський. Прихід кожної нової людини викликає проблеми — і репертуарні, і звукові, й ансамблеві, але нам досі щастило, і введення проходили м’яко.

— Хто здійснює репертуарну політику, контроль за якістю?

Роменський. Ми домовилися, що будемо «товариством з колективною відповідальністю». Нещодавно закінчили роботу над новою збіркою різдвяних пісень Joy to the World, і сподіваємося, що альбом вийшов на новий художній рівень. Але ніхто з нас не взяв на себе відповідальності зробити від початку до кінця все одноосібно, ми по черзі їздили на студію і контролювали якість саунда в записаному матеріалі. До компакт-диску входять шість пісень в аранжуванні Володимира Міхновецького, три в аранжуванні Рубена Толмачова, одна моя й одна оригінальна композиція Володимира Сухіна. Сьогодні ми отримали перший авторський примірник і не за горами презентація.

— Нині я вперше спостерігала за вашою роботою з дуже близької відстані в півтора метра. І скажу, що працювали ви на совість. Чим відрізняється такий клубний концерт від співу у великому залі?

Толмачов. Гонораром (сміється), а загалом нічим. Відповідальність за концерт і враження слухачів завжди однакові.

Володимир Сухін. Згоден. Але іноді буває, що публіка холодна і не реагує.

— Так, торік у Палаці «Україна» на корпоративному концерті до Дня бізнесмена я з жалем це зазначила. Ви вважаєте, що вона повинна бути підготовленою?

Толмачов. Публіка нічого не повинна — все залежить від нас. Інша річ, що не завжди все виходить, бувають об’єктивні причини, наприклад, стан виконавчого апарату — губ, горла. Якість концерту залежить від нашої готовності до аудиторії, перед якою працюємо.

Сухін. Що посилаєш у зал, те й отримуєш у відповідь. А в збірному концерті однією піснею завоювати зал непросто.

Роменський. В ідеалі добре було б, щоб нашу музику знали заздалегідь. У рамках фестивалю «Артманія» ми побували в далеких регіонах, куди літали відкривати нові землі і сприйняли поїздку як промо-тур, оскільки були міста, де люди нас не знали. Але вдруге їхати туди нам буде набагато легше, тому що нас оцінили.

— Чи є різниця у сприйнятті вашої музики в різних країнах?

Сухін. Напевно, немає. У Сибіру зараз нас приємно вразило те, що в окремих містах і регіонах так справу поставлено і так кимось невидимим контролюється (в гарному розумінні), що нам, Києву, є про що подумати.

Толмачов. У Ханти-Мансійську в залі були нафтовики, газовики. Я такої інфраструктури концертної, спортивної не бачив у Києві й близько. Культурна політика керівництва міста така, що там дуже рідко бувають виступи рівня Тетяни Буланової. Переважно в афішах класика, гарний джаз, і жителі, як кажуть, «прості робітники» звикли, що так має бути.

Сухін. У Сибіру на концерти приходять жінки в шикарних сукнях. І от серед тайги такий оазис — мамо дорога!

— Як проходить процес імпровізації?

Роменський. Ансамблевий спів припускає відповідну попередню підготовленість виконавців. У мене теж багато заготовок. Я не завжди поспішаю вводити нові прийоми, не часто насмілююся на цей крок, тому що в ансамблі краще використовувати осмислені продумані речі.

Сухін. Зате ми не витрачаємо часу на розучування матеріалу, це відбувається швидко.

Толмачов. Як у фігурному катанні: є школа, ми її використовуємо, але завжди показуємо «довільну програму».

— Ви український поп-символ жанру. А що стримує від затягування до розширюваної вирви популярності?

Толмачов. Не лукавитиму. Кожен виконавець, котрий каже, мовляв, я граю чи співаю таке, що подобається півтора десятку людей, тому що я такий витончений і елітарний, несе маячню. Він або бреше, або він не артист. Тому сказати, що ми свідомо обмежуємо коло своїх шанувальників, буде не зовсім чесно. Інша справа, є певні речі, яких ми не робитимемо ніколи, навіть заради того, щоб наші записи продавалися мільйонними накладами. Але якщо ми знайдемо компроміс між тим, як зберегти своє обличчя й продаватися платиновими кількостями, ми будемо це робити. Ми його шукаємо.

Сухін. У Москві в одному з прекрасних музичних навчальних закладів, де ми кілька разів співали, виступав хор Турецького. І діти сказали: «У жодне порівняння їхній концерт не йде з нашим улюбленим ManSound».

Роменський. Ми часто і дуже багато говоримо на репертуарні теми, відбувається чимало палких суперечок про те, що потрібно співати, щоб стати популярними. І потім ми знову і знову розуміємо, що існує певний музичний і смаковий бар’єр, через який ми не можемо переступити. Ми б не хотіли повторення чогось, уже існуючого, хочеться ексклюзивності, упізнаваності. Репертуар, як гарне вино, має визріти. Минає час, і твір «обкатується», ти починаєш в ньому почуватися вільніше, можеш додати щось, починаєш дедалі більше його трансформувати, пропускати через себе, і коли в тебе сформувався музичний образ, тільки тоді виходить гарно.

— Нещодавно ви прекрасно виконали велике складне ефектне аранжування «Іспанії» Чіка Коріа. Але моя улюблена композиція з вашого репертуару — пісня «Не метелиця лугом стелиться», витримана в кращих традиціях Леонтовича і Лисенка. А хто був ініціатором поп-проекту Білозір-ManSound? Чи є задум джазового альбому на українській основі, який був би подібний до вашого фірмового «Триптиху українських пісень»

Сухін. Спільний проект з Білозір здійснювався з ініціативи її чоловіка, Романа Недзельського. Пісні записано, коли вийде альбом, знає він. Восени планувалася наша спільна з Оксаною поїздка до Польщі, та не вийшло. А плани на новий компакт є.

Толмачов. Це буде не тільки українська, а й єврейська музика.

— Що потрібно робити вам, суспільству, державі, не знаю, кому ще, щоб не зникло українське, татарське, єврейське, що ще залишилося у нас «із свого»?

Роменський. Незважаючи на те що у нас багато англомовних пісень, від нашого слов’янського характеру, від нашої музики ми нікуди не можемо відійти, тому що це — наша сутність. Мимоволі навіть в американській «чорній» музиці ми залишаємося слов’янами. У будь-якому разі саме так було написано про нас в американській газеті кілька років тому.

Толмачов. Сьогодні насаджувати українську культуру, як робили європейці після відкриття Америки, не можна. Потрібно моделювати ситуацію так, щоб людина розуміла, що саме це — краще, саме це — те, що потрібно, адже наша пісня, наша музика — дуже цінні речі, і це насправді так.

Сухін. Потрібно просто любити свою батьківщину і культуру.

— Як ви оцінюєте українську музичну освіту?

Роменський. Я вважаю, коли діти чомусь приходять співати не класику, не йдуть у гурток Будинку піонерів, щоб співати дитячі пісні, а просять навчити джазу, це свідчить про від початку сформовані пріоритети. І викладач ставить своїм завданням познайомити дитину з тим, що на світі буває, розвинути її смак, бажання. Дуже приємно, коли учень сприймає те, що ти хочеш дати, запалюється. А ти бачиш його потенціал. Минає час, і дитина дорослішає, починає по-справжньому любити те, що робить, стає музикантом, співаком. Але не завжди цей запал відбувається в дитячому віці. Часто у джаз приходять після 16–18 років. Не хочу сказати, що джаз вимагає особливих інтелектуальних навантажень, щоб зрозуміти, приймати його, але потрібен час, щоб навчитися його виконувати.

— Уточню, йдеться саме про академічну музику?

Толмачов. Так. Джазова освіта — це насамперед міцна академічна підготовка. А вже потім — справа вух музиканта: він слухає, «знімає», копіює, а потім по цеглинці складає свій стиль. Після цього він або стає цікавим для публіки, або ні. От в училищі Глієра естрадний факультет. Там кажуть, що якщо до домінантсептакорду додати 11, 13 і 15, то вийде джазова гармонія. Або на фоні до мажору добре звучатиме сі мажор.

— Ви іронізуєте з приводу технологій?

Сухін. Ні, вони потрібні, безумовно. Але в московську музичну школу Сергія Казарновського показати дітям, як звучить саксофон, приходить дядько Олексій Козлов. Пушкіна і Чехова їм читають Юрський і Табаков або артисти його театру. От такий рівень освіти.

— Але ж він, напевно, дуже дорогий?

Толмачов. Батьки одноразово вносять 10 тис. дол., дитина навчається 10 років, і після закінчення школи вони отримують їх назад. А все навчання відбувається на відсотки від капіталу.

— Тоді про гроші. Ви заробляєте концертами… Але в кожного є друга робота: хор «Дзвіночок» і консерваторія у Толмачова, Рубель теж викладає в консерваторії, а одесит Роменський в одеському музучилищі? Навіщо вам це?

Роменський. Це катастрофа! Викладачі, які працюють щодня з 9 ранку до 7 вечора, одержують зовсім смішну зарплату. Проте! Є ще такі, і це тому, що любиш музику по-справжньому. Хоча, коли так кажуть про свою справу, звучить затерто…

 

Ольга Кизлова, «Дзеркало тижня»

З досьє

2001 року ManSound було номіновано як «найкращу вокальну групу» у рамках All American Entertainment Awards в американському місті Бренсон. Сольні програми групи викликають захоплення у слухачів Росії, Голландії, Італії, Австрії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Естонії і США, де проходили тривалі концертні тури колективу. Наші артисти викликають не тільки цікавість: після ближчого знайомства інтерес замінюється повагою й прихильністю. Ідеальний лад, бездоганний смак, багата темброва палітра, природність, жвавість, емоційність завоювали їм армію шанувальників якісної вокальної музики. Саме тому на рахунку колективу кількаразова участь у Lionel Hampton Jazz Festival у США, Гран-прі на міжнародному конкурсі а’капельних груп Vokal Total (2002, Грац, Австрія), участь у кращих європейських фестивалях вокальної і джазової музики, у тому числі Vokal Total у Мюнхені і Voice Mania у Відні. Як і більшість нормальних музикантів в усьому світі, ManSound віддає перевагу живим концертним виступам. Проте етнічно забарвлений альбом Slavic Roots і джазовий If It’s Magic цілком відображають не тільки «фірмове» звучання секстету, але й енергетику живого перформансу.

 
 

Додав Art-Vertep 14 грудня 2005

 

Коментарi

http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/569/51561/ Здесь статья Ольги Кизловой о концерте памяти Володи Михновецкого

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска