Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Menulis 2,25 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Lovesong 2,78 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Vasaris 3,63 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Vaiduokliai 4,61 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Avishai Cohen. Elli 9,65 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Avishai Cohen. Heavy 7,70 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Статті Інформація

Автори / Kharkiv Za Jazz Fest / «Іще пара концертів – і поїду десь далеко-далеко» - Аліна Орлова

Послухати молоду і, скажімо відверто, досить дивну литовську співачку Аліну Орлову до Харкова їхали прямо-таки звідусіль. З Москви – бо в Україні квитки таки істотно дешевші, з Києва – бо не встигли почути на «Молоці» (або, навпаки, встигли і досі не йметься), з Дніпропетровська – бо туди вона ще не доїхала, з Сімферополя – бо туди навряд чи й доїде. Тож 19 грудня у харківському драмтеатрі імені Шевченка зібралася публіка досить строката за географією і зовсім не випадкова. Харків’яни ж, за якими, зрозуміло, була чисельна перевага, наввипередки змагалися у винахідливості: дарували букети з повітряних кульок, непомітно цупили плей-лісти співачки, пробиралися за куліси. Аліна на рівень уваги реагувала дещо розгублено, але цілком доброзичливо, охоче давала автографи численним бажаючим, не відмовляла у «фото на пам’ять» і не давала відкоша навіть особливо настирливим журналістам – незважаючи на очевидну втому. Глядачі вдячно потискали руки організаторам і просили Аліну не забути про Харків у своєму майбутньому турне Україною.

А таке турне у планах Аліни є. Правда, відбудеться воно не раніше, ніж співачка, за її власними словами, набереться нового досвіду, оновить репертуар і трошки переосмислить те, чим займається. «Відіграю ще декілька різдвяних концертів у Литві і Росії, і поїду кудись далеко, куди не можна доїхати поїздом , – поділилася вона з журналістами на прес-конференції. – Ні, не на Місяць:) Трошки ближче, але не набагато:) Хочеться написати нових пісень, трошки інших, ніж ті, що є зараз. Інакше з’явиться відчуття, що я варюся у власному соку. Те саме – з картинами. Хочу знайти якусь нову техніку, нові сюжети».

До повноцінної виставки своїх художніх робіт співачка поки що не готова: «Я не думаю, що це варто десь виставляти, я просто малюю». Складається враження, що «я просто роблю це» – це позиція не тільки стосовно малювання, а стосовно усього, що вона робить: просто співає, просто пише пісні, просто подорожує. «Вона не прикидається, вона справді чомусь вважає, що їй ще рано виставлятися в художніх галереях, хоча я не розумію, чому, – дивується менеджер співачки, Юстас Гарляускас. – Втім, я ніколи не лізу в її творчий процес, вона сама знає, що треба робити, прекрасно відчуває ритм. Я маю на увазі ритм не тільки музичний, а взагалі – ритм життя».

Здається, Аліна ще до кінця не усвідомила силу власного таланту і тим більше не навчилася заробляти на цьому гроші. «Вона не розуміє, яке вона чудо, і що вона може, – вважає її менеджер. – Вона живе так, як їй того хочеться: може 3-4 дні не брати трубку телефону, і ніяк не перейматися з цього приводу. Втім, я теж не особливо переймаюся: вона ж не офісний працівник, їй потрібна певна свобода, без неї вона не зможе робити те, що робить».

Чого-чого, а свободи в аліниній творчості цілком вдосталь. Починаючи вже від того, що жоден – навіть найповажніший – музичний критик не в змозі чітко визначити той жанр, в якому вона працює. Ретро-джаз, інді-кабаре, психофолк – всі ці визначення виглядають дещо надуманими і штучними, коли дивишся в її світлі відкриті очі, стежиш за дещо нечіткими, підлітковими, рухами, ловиш незрозумілі модуляції голосу. Аліна Орлова для балтійської (та й загалом європейської) музики однозначно – явище. Але явище поки що до кінця не зрозуміле, незалежне – справжнє «інді».

Щоб не бути занадто солодкомовними, зізнаємось, що мінуси теж були. Точніше, один, але досить помітний: цей мінус, як не дивно, – музиканти аліниної групи. Здавалося, що з чотирьох юнаків хіба один тільки бас-гітарист час від часу включався в контекст і намагався осягнути – про що це вона? Правда, виявлялося це не стільки в музиці, скільки в міміці:) Ударник вочевидь сумував, скрипаль насолоджувався сам собою, акордеоніст небезуспішно демонстрував силу м’язів і балтійську чарівливість посмішки, але так і не продемонстрував ані класу гри, ані єдності з тим, що робила Аліна. Втім, у команди ще все попереду: більшість юнаків навіть іще молодші за двадцятирічну Аліну.

І, якщо вже говорити про вік, то страшно хочеться послухати Орлову років за десять: що переможе – досвід, якого все одно не позбутися, чи дитяча відкритість, якою вона бере сьогодні.

 
 

Додав Art-Vertep 23 грудня 2008

Про автора

Международный джазовый фестиваль «KHARKIV ZA JAZZ FEST» Художественная концепция фестиваля: Джаз давно вышел за рамки просто музыкального направления. Он стал символом хорошего вкуса, образован

 

Коментарi

ara_ma
23 грудня 2008

так! хто тут на гармоніста батон крошіт?

Одаліска
23 грудня 2008

баяніст улибався і видєлявся, очевидно :)

24 грудня 2008
sz

to ara_ma:
хто-хто, крітік у пальто!:)
пишеться ж вам: бил прі-кра-сєн!;-)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска