Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Acoustic Quartet Ная (2009 р.) 17,70 Mb
Acoustic Quartet Хомяк (2009 р.) 3,78 Mb
Acoustic Quartet Усмішка (2009 р.) 10,70 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Acoustic Quartet / «Важливо, щоб джаз не презентували як музику для обраних і багатих»


Три поверхи народу

Acoustic Quartet змусив пережити підзабуте з часів «совдепу» передчуття втрати життєво необхідного дефіциту. Це коли ти стоїш лише посередині довжелезної черги, але з якогось дива на рівні інтуїції починаєш усвідомлювати, що там, попереду, тобі вже нічого не світить. Східці харківської консерваторії, які ведуть на третій поверх до Великої зали, у день презентації альбому Acoustic Quartet були так щільно заповнені потенційними глядачами, що надія придбати квиток вмить розтанула без жодних ілюзій. Після цього потрапити на концерт захотілося з принципу. Дзвінкий дівчачий голос: «Фіма дозволив пропустити на стоячі місця по 15 гривень» вніс у стихійну чергу ще більший хаос, але зрештою до зали потрапили всі, хто хотів чи міг слухати джаз з чужим ліктем у власній спині. Утім відчуття муки зникло вже з першим акордом.

— Єфиме, зізнаюся чесно, у черзі за мистецтвом не стояла вже мабуть років 20. Чи зворушило вас стовпотворіння біля сцени?

— Для нас це теж стало цілковито несподіванкою. Знизу знайомі дзвонили: «Хлопці, що ви накоїли? Тут черга від автомата для кави (у вестибюлі Університету мистецтв. — Авт.) до Великої зали (на третьому поверсі закладу — Авт.)». Звісно приємно.

У Харкові в нас відбулися три повноцінних концерти — «дорослих», як я кажу. Один проходив того дня, коли приїздив Queen, тому людей прийшло небагато — усі рушили на майдан. До цього двічі збирали повний «Пентагон» (клуб, що став знаковим для харківського джазу. — Авт.), а буквально днями відіграли програму з талановитою співачкою Анею Чайковською, яка зараз живе на два міста — Київ та Москву. Глядачів теж прийшло чимало, тому я дякую Богу і людям за те, що все відбувається саме так.

— Ваш альбом має назву USB BLUES. Перше слово, наскільки я знаю, — щось таке об’єднуюче в системі електроніки...

— ...спосіб контакту різних пристроїв із комп’ютером. А блюз — це спосіб коннекту між джазовими музикантами. Я можу абсолютно не знати людину, вперше її бачити взагалі, але коли ми говоримо один одному слово блюз, — усе гаразд, у нас є контакт, ми вже можемо грати разом, і до нас може приєднатися будь–хто з музикантів, якщо в нього є бажання «поговорити». Тому USB BLUES — це намагання знайти контакт і один з одним, і зі слухачами, а заодно спроба висловити все це сучасною мовою.

— Харків поступово стає джазовим містом: відбулися два міжнародні фестивалі, готується третій, постійно проходять концерти відомих джазменів, ожили клуби, ви успішно презентували свій альбом. Як гадаєте, ця музика має шанс надовго прижитися в місті, стати знаковою частиною його життя?

— Думаю, так, якщо цій музиці допоможуть люди, які хочуть її слухати. Але важливо також, щоб джаз розвивався не лише в Харкові та Києві, де вже зараз він актуальний, а й по всій Україні. Музикантам потрібен простір. Важливо також, щоб джаз не презентували як музику для обраних, багатих людей. Головне, щоб була якась емоція, почуття, енергетика позитивна. І чим більше такого джазу — тим краще.

До питання про вчителів

— Єфиме, усі учасники вашого квартету або вже мають консерваторську освіту або невдовзі матимуть. Чи легко вільнолюбному джазмену вживатися в імідж зразкового студента? В одному вашому інтерв’ю прочитала, що весь перший курс ви більше працювали діджеєм на радіо «Шансон», ніж училися в університеті, і якби не Сергій Давидов, який створив в консерваторії кафедру джазу, ви мабуть би ніколи не взялись за науку.

— Так і є. Перший рік я не зовсім розумів ...А можливо і зараз ще до кінця не певен, що музика — це мій єдиний шлях, адже навколо багато можливостей, багато хочеться cпробувати, зробити. А пізніше зрозумів — не зможу, якщо не докладу зусиль. Потім завдяки Сергію Давидову почав серйозно готуватися до міжнародного конкурсу джазових піаністів у Москві. І ось там для мене остаточно стало все зрозуміло. Поруч зі мною були люди, які щось уміли, а я так не вмів. Причому не вмів не тому, що вони якісь чарівники неймовірні, а я повний нездара. А тому що, на відміну від мене, вони багато працювали, аби досягти такого рівня. Я став серйозно займатися музикою — і все вийшло.

А Сергій Петрович справді багатьом допомагає. Я вважаю, що в кожної людини є земний учитель і заодно є потяг до чогось вищого, що теж відкриває очі на музику, на професійну діяльність — на все. Тому в земному сенсі Сергій Давидов дуже хороший педагог. Для мене актуальні люди, які можуть щось робити. Я можу подивитися на їхню роботу — і вже чомусь навчусь. Мені не треба довго пояснювати. Важливо, аби людина сіла й зіграла, і я зрозумію краще, аніж би вона мені щось розказувала. Талант Сергія Петровича як педагога якраз у цьому: він може те й інше.

А взагалі зараз навколо дуже багато музики. Хочеться подивитися на інших музикантів, повчитися в них, поїздити містами, пограти десь і зробити щось не в гонитві за якимось новаторством, а щось таке, у чому б сам був упевнений.

«А може, на Небі виберуть за мене?»

— Єфиме, до появи Acoustic Quartet вас знали, а може й досі більше знають як піаніста з проектів Сергія Бабкіна та Андрія Запорожця, що починали як дует 5nizza, а зараз працюють окремо. Ви з ними продовжуєте працювати? Чи не заважає подібна розпиленість роботі з квартетом?

— З Сергієм ми граємо вже давно. Він мені цікавий як людина, як актор, як музикант. Він пише просто чудові пісні! Скоро в нас великий концерт у Москві. Це обмін досвідом. Я розумію, що так треба робити, треба чогось вчитися в інших і бодай щось помічати навколо себе.

Проект Андрія Запорожця SunSay спочатку в мене був на другому плані. Але з часом там усе змінилося, прийшли нові музиканти, навіть музика стала іншою, і тепер це теж мені стає цікавим. Іноді я сам себе запитую: «Як же це так, часу на Acoustic Quartet може й не вистачити? Мовляв, якби покинув ті проекти, міг би більше зробити для власного». Тому я поки що так ... Думаю. Час покаже. А може, за мене виберуть там, на Небі, і тоді проблема вирішиться сама собою.

— На сьогодні Acoustic Quartet ви вважаєте своїм основним дітищем?

— Безперечно. Найулюбле­нішим. У ньому ми реалізовуємо все, що не можемо реалізувати в інших проектах. Знаєте, є таке поняття — зона невідомого. Це те, що я не вмію, але хотів би вміти. Буває, сиджу на одному місці, як на пеньку, і роблю лише те, що в мене добре виходить, а інше навіть не намагаюся нащупати. Коли ж пробую, намагаюся про щось дізнатися, побачити, почути, зіграти, тоді з’являються якісь нові можливості, приходять свіжі ідеї.

Мені завжди приємно зустрічати людей, що йдуть своїм шляхом. У Москві на конкурсі я бачив піаністів, які досконало знають фортепіанну музику, можуть її грати і при цьому мають індивідуальне мислення. Для них не важливо, де вони грають — у групі чи самостійно, головне — творчість. Вони досконало володіють своєю справою, тому на них завжди буде високий попит. Ці люди не бояться нічого — не бояться, що завтра можуть залишитися голодними, холодними, безробітними чи ще якимись. У них є і буде все. Бо вони — профі.

— А вам уже вдалося перебороти подібні страхи?

— Так. Міжнародна фінансова криза мені до лампочки. Те, що людину живить, підтримує, завжди пов’язане з вищими силами. Навіть якщо людина просто в це вірить, вона вже почувається захищеною.

— Ви вірите в Бога?

— Половина біблійних фраз розійшлися світом: «не хлібом єдиним», «суєта суєт», «час збирати каміння...». Але ж якщо ці слова — чистісінька правда, то чому ви думаєте, що неправдою може бути решта? Про це я запитую, в першу чергу, самого себе, тому що часто сумніваюся і можу в щось не вірити. Але все одно є те, що вище за усілякі слова. Це якесь почуття. Більшого людині в принципі й не треба. Аби тільки це почуття мати всередині. Саме заради того, що «всередині» і сказано ті слова.

— Єфиме, ви дуже емоційно, навіть самозречено граєте. Під кінець композиції іноді здається, що на наступну у вас більше не вистачить сили. Енергія залу вас якось підтримує?

— Коли день минув, а я не втомився, то навіть заснути не можу. Змарнований час. Ніякої користі. Інша справа — концерти. Прислухаюся до зали, а там — мертва тиша, ніхто ні з ким не розмовляє, усі затамували подих і слухають нашу музику. Це свідчить лише про те, що ми щось зробили правильно. Коли після презентації альбому я, о другій ночі, прийшов додому, то відчув, що втомився по–чесному і зрадів, що був такий день.

ДОСЬЄ «УМ»

Єфим Чупахін
Народився 4 червня 1984 року в місті Кривий Ріг.
Закінчив Харківський університет мистецтв у 2007 році.
Учень відомого джазового піаніста Сергія Давидова.
Піаніст джазового гурту Acoustic Quartet та проектів Сергія Бабкіна і Sunsay.
Брав участь у І Міжнародному конкурсі джазових піаністів у Москві (5005) та Міжнародному конкурсі молодих виконавців «ДоДж» у Донецьку (2007).

Лариса Салімонович, «Україна Молода»

 
 

Додав Art-Vertep 03 лютого 2009

Про автора

«Acoustic Quartet» - це джазовий колектив, усі учасники якого тяжіють до експериментів в галузі сучасної джазової музики, при цьому віддаючи перевагу свінговому мейнстріму.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска