Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

ДахаБраха ДахаБраха Baby 2010 6,74 Mb
ДахаБраха Вальс (2009 р.) 14,09 Mb
ДахаБраха Тарілка (2007 р.) 3,19 Mb
ДахаБраха Конопля 3.26 Mb
ДахаБраха За дуби 5.09 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / ДахаБраха / «Наша музика може сопроводжувати фільм»


Напередодні виходу нового альбому, 20 лютого, етно-хаос-гурт «ДахаБраха» приїжджає до Дніпропетровська. Афіша.dp поговорила з учасником колективу Марком Галаневичем про кіно, Інтернет, кризу і про майбутні концерти.

- Яку програму ви везете?

- До старих пісень додадуться нові - з альбому «На межі». Ми почали записувати його ще минулої весни і сподіваємося, що до концерту в Дніпропетровську він все-таки побачить світ. Платівка вийшла дуже атмосферна, дещо сумна. Ми навіть хотіли назвати її «Саундтреки» - така музика може супроводжувати фільм. У нас зараз мало що знімається, можливо, наша музика дасть поштовх якимось зйомкам.

- А ви бачите якогось режисера, якому могли б довірити вашу музику?

- Нещодавно ми дали свої композиції іранському режисерові Мохсену Махмальбафу, що був у 2007 році головою журі фестивалю «Молодість». Ми тоді виступали на відкритті, він нас почув та запропонував співпрацю. Взагалі, ми не тиснемо, з задоволенням готові ділитися своєю творчістю. Наша музика містична, для кіно вона точно підійде - до фільмів Джима Джармуша або Олеся Саніна наприклад.

- Ви плануєте видавати альбом на диску чи підете по шляху груп, викладають композиції в Інтернеті?

- Ми розуміємо, що це найпростіший спосіб донесення творчості до слухачів. Але дуже хочеться видати альбом у вигляді гарного диска, який люди могли б дарувати один одному. Нещодавно ми виступали в Австрії, так там не вистачило дисків для всіх охочих. Запропонували людям завантажити нас із мережі, а ті навідріз відмовилися: мовляв, коли тримаєш в руках фірмову платівку - це зовсім особливе відчуття.

- Чи використовували якісь нові інструменти при роботі над альбомом?

- У порівнянні з минулими дисками, в цьому більше задіяні гармошка і акордеон. Він таким «акордеонним» і вийшов. Як завжди, багато наших «примочок» і шумових інструментів. Разом із етнічними мелодіями ми намагалися використовувати класичний мінімалізм.

- Звідки така пристрасть до етнічних інструментів?

- Є в них якась особлива привабливість. Часто буває, що той чи інший інструмент підштовхує до створення композиції, а не навпаки. Якісь нам дарують, якісь купуємо самі. Багато чого привезено з різних країн у вигляді сувенірної продукції.

- Ваша музика еклектична. Можна так сказати про вашу релігію?

- Ми всі хрещені, православні християни. А нашій Ірині цього мало, вона ще захоплюється йогою... що, здається, ніяк не суперечить її релігійним поглядам. Це, знаєте, як містика: її багато в нашій творчості, а в житті абсолютно немає. Ми намагаємося творчість не змішувати з особистими поглядами або політикою.

- На ваших концертах публіка заводиться з першої пісні. Використовуєте якісь особливі методи?

- Ні-ні. Це тільки магія мистецтва. Нічого спеціально ми не продумуємо, ніяких заклинань (сміється). Мистецтво рухає нами, а ми - людьми. Ми ж «ДахаБраха» - даємо і беремо одночасно.

- Що ви робите за п'ять хвилин до концерту?

- Уточнюється ще раз репертуар. Намагаємося сильно не сміятися, бо помітили: якщо перед концертом дуже гарний настрій, виступ може бути поганим. Збираємося, і вперед - на сцену.

- Як ви збираєтеся існувати в умовах кризи?

- Ми живемо головним чином на кошти від концертів. Як і будь-який колектив на пострадянському просторі, «ДахаБраха» не отримує великих грошей від продажу дисків - спасибі Інтернету. А що стосується кризи, то тут ми нічого не можемо зробити: будемо скорочувати витрати, на чомусь економити. Таке життя, проти цього не попреш.

- А корпоративи? Не відмовляйтеся там грати?

- Звісно, нам надходять такі пропозиції, і ми ніколи не відмовляємося. Корпоративів у нас завжди було більше, ніж клубних концертів. Корпоративи й коштують дорожче. Що буде тепер - незрозуміло.

- У клубах найчастіше люди приходять не на гурт, а щоб потусуватися, випити ...

- Із цим ми стикаємося постійно. Часто після нашого виступу підходять люди й кажуть: «Блин, ребята, ми чисто случайно сюда прийшли, а тут такое, мы даже не ожидали». Тому перед незнайомими людьми виступати так цікаво: ніколи заздалегіть не знаєш, яка буде реакція. А за кордоном тебе взагалі не знають і сприймають «з чистого аркуша». Починаєш грати в тиші, а закінчуєш під схвальний гомын. Хоча виступати у залі, де з твоєю творчістю знайомі, - це окреме задоволення.

- Що для вас пріоритетне: музика, текст?

- Це дуже особисте питання. Кожен член колективу відповів би на нього по-своєму. Для мене важлива музикальність, мелодійність. Моя емоційність передається музикою. Для когось із дівчат важливіше донести зміст пісні. Таке об'єднання різних поглядів як раз і допомагає нам.

- Але ж ви дипломований філолог, і тексти для вас, по ідеї, повинні бути важливіше.

- (Сміється) Так, а вийшло навпаки.

- Зате музичної освіти у вас немає. Звідки ж така техніка гри?

- Сідав с дівчатами і щось награвав. Вони ж теж спочатку тільки співали. Ми почали з барабанів, просто щоб тримати ритм. Потім зрозуміли, що нам треба якось вдосконалюватися, знайшли самовчителі. Зараз я освоюю акордеон. Як би нескромно це не звучало, у мене є відчуття, як треба грати. І професійні акордеоністи іноді говорять до мене: «Ти крутий музикант» (сміється). Але мені соромно таке слухати, я-то знаю, що до чого.

- Якось ви сказали, що Петро Мамонов для вас єдина людина, чиї тексти звучать зі сцени.

- Він - особистість. У кожному його слові, русі, дії немає фальшу. Це чесне мистецтво, і я йому точно вірю. Я не можу назвати себе його великим шанувальником, удома його фотографії на стінах не висять, але те, що я бачив (а це були тільки відеозаписи), мене зачепило.

- Деякі порівнюють «ДахуБраху» з Dead Can Dance ...

- Так, хтось із музичних критиків назвав нас «українськими Dead Can Dance». Як правило, коли люди бачать щось нове, вони аналізують, спираючись на свій досвід і знання. Відповідно з'являються якісь алюзії, порівняння. Взагалі, ми цікавимося різною музикою: це і Tinariwen з Малі, відомий у напрямку World Music, і Філіп Гласс, і японський мінімалізм, і Горан Бреговіч. Нещодавно ми співпрацювали з DJ Мішуковим, нам цікавий «дабстеп». Ми відкриті світові й намагаємося не зациклюватися на своєму етно-хаосі або фольклорі.

- Що далі?

- Важко сказати. У нас немає довгострокових планів. Нам кажуть, що це погано, адже все, що ти робиш, повинно бути сплановано - тоді-то випускаєш альбом, тоді-то знімаєш кліп, і тільки потім досягаєш успіху. Але ми просто займаємося тим, що подобається нам, нашим близьким і друзям, і отримуємо від цього задоволення.

Анна Бешкенадзе, «Афіша Дніпропетровська»

 
 

Додав Art-Vertep 12 лютого 2009

Про автора

ДахаБраха – етно-хаос гурт Автор проекту – Владислав Троїцький  Світ виникає з Хаосу. Музика постає з душі етносу.

 

Коментарi

13 лютого 2009

Розумничок. І дівчата дуже приємні й розумні. І творче кредо симпатичне. І музика кайфова. Коротше, молодці.
А "Саундтреки" вже випустила Марійка Бурмака. І теж, до речі, дуже непаганий альбом.

13 лютого 2009

Sorry, непОганий... "боки" сліпого набору.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска