Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Мертвий півень Ой, Марічко, чичері 3,92 Mb
Мертвий півень Шахтарочка ( 2011 р.) 4,73 Mb
Мертвий півень Етюд з воронами ( 2009 р.) 6,85 Mb
Мертвий півень Квазіамор (сл. Юрка Позаяка, 1992 р.) 1,41 Mb
Мертвий півень Життєпис (на слова Ю. Андруховича, 2008 р.) 2.48 Mb
Мертвий півень Гуцулка Ксеня (2008 р.) 3.57 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Мертвий півень / «Поки існує Університет культури Поплавського, кадрів у Верховній Раді не бракуватиме»


Фронтмен гурту «Мертвий півень» Місько Барбара не розуміє, коли його називають секс-символом і порівнюють з лідером «Нірвани» Куртом Кобейном.

Каже, «Нірвану» свого часу слухав, але не фанатів. Йому більше до вподоби були Pearl Jam. А зростав на старому рок-н-ролі. Місько Барбара ніколи не прагнув титулів і нагород. Національну премію ім. Т. Шевченка, звання народного і заслуженого артиста вважає «профанацією». Тож поки країна роздає звання «заслужених» тим, хто їх не заслужив, а «народними» титулують артистів сусідніх народів та інших «інвалідів творчості», «Мертвий півень» працює над матеріалом для нового альбому на слова письменника Юрка Андруховича, який носитиме назву «Made in Ю.А.». А принагідно рекомендує читати нову збірку поезій «Ефіопія» Сергія Жадана, вірші якого гурт використовує.

- Робота над новим альбомом триває, навесні збираємося його «зареєструвати» у студії, - розповідав кореспондентові «ВЗ» Місько Барбара. - У березні запрезентуємо давно обіцяний фільм про Львів «And the third Angel...». Так розпочнемо урочисті заходи з нагоди святкування 20-річчя «Мертвого півня».

- Під час зйомок експериментального кліпу на пісню «Брат, піво кончілось», ви зазначили, що в Україні немає кіно…

- Це факт. У нас немає людей, які вміють знімати. Вони в тому не винні. Проблема у тому, що в нас немає де і як навчитися. Київ псує початківців, бо як тільки вони стартують, їм одразу вимальовуються «золоті гори», кліпмейкерство – xa-xa... Цей «тіпа гламур» профанує саму ідею кіно. Хочеш знімати кіно – техніка доступна, світло не треба виставляти і купувати дорогі «причандали» – o 6 ранку ідеальне природне освітлення. Набридли оці «понти-розмови» про мільйони, витрачені на «фіг зна що».

- Кіно немає, музика, як ви кажете, «в дупі». Нам немає що показати світові?

- Музика «в дупі», це якщо дивитися телевізор. А якщо шукати і слухати, то в Україні є багато хорошої музики. Хоча б «Мертвий півень» (Сміється. – Б. Г.). Колись мені подобалося, що робили хлопці з «Годо». Зараз теж багато нового хорошого, але ж їх по телевізору, як і нас, не показують... Останнє моє відкриття з інтернет-простору, який є зараз єдиним альтернативним джерелом інформації, а не лише ресурсом для скачування порно, - львівський гурт Dalai Lama. А є ще купа не менш «кайфового», і не лише у Львові.

- Вас рідко критикують. Не бракує гострого слова в творчості?

- Немає людей, які мають достатньо освіти й ерудиції, щоб критикувати. Точніше, вони, можливо, є, але їх немає в друкованому слові, a тим більше в телевізорі. Про мене часом пишуть бздури, на які реагувати не хочеться, а часом я просто не розумію, про що йдеться.

- Музиканти в політиці – це вже стає традицією... Вас у політику не кличуть?

- Поки існує так званий Національний університет культури Михайла Поплавського – кадрів у Верховній Раді не бракуватиме. З повагою ставлюся до Славка Вакарчука за те, що він плюнув і пішов з того гівна. Питання: «на фіга» він туди влазив? Піком абсурдності став супер-перформенс «Вєрка Сердючка у ролі спікера Верховної Ради». Я туди не хочу. Та й не кличуть, бо я занадто марґінальна і непрогнозована особа.

- На вашій діяльності криза залишила слід?

- Мене криза не чіпає, тому що я не маю ніяких фінансових зобов’язань ні перед банками, ні перед ким іншим. Глядачів у театрі наче не поменшало, слухачів на концертах також. Значить - усе гаразд. Часом здається, що все, що діється навколо, - спекуляція...

- Значна частина суспільства вважає, що кризу в країні створено штучно. Особливо до цієї думки схиляється молодь. На початку року декілька молодіжних організацій подумували над створення другого Майдану. Якби склалася така ситуація, народ би вийшов знову на Майдан?

- Перш за все, я, як і всенародно обраний Президент, люблю цей народ, до якого сам маю нещастя належати (хитромудро усміхається. – Б. Г.). Цей «другий Майдан» якщо й має хтось творити, то лише молоді люди, не зіпсовані. І якщо цю ініціативу не буде хтось намагатися вчергове використовувати (а, певна річ, такі знайдуться), тоді це буде прекрасно. Ні разу не шкодував про Майдан. Інша річ, якими були наслідки... Тоді всі були щирі i чесні. Усі любилися. Людина, яка це пережила, не може ставитися до цього скептично. Інша справа, що Майдан має чітку асоціацію з помаранчевими кольорами і певними людьми… Це був природній рух проти «куревства», яке творилося і твориться далі.

Довідка «ВЗ»

Місько Барбара – фронтмен-поет, один із засновників рок-гурту «Мертвий півень». Своїм дебютом хлопці вважають виступ на фестивалі молодіжної урбаністичної культури «Вивих» у 1990 році. Михайло Барбара у 1993 році став Академіком Бу-Ба-Бу (премія, яку присуджують за кращий вірш року). Був ведучим на радіо «Люкс», зокрема програми «Нічні читання». Вісім років тому виїхав до Харкова, де зараз живе і працює у театрі-студії «Арабески». У доробку «Мертвого півня» – 11 альбомів.

Божена Городницька, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 26 лютого 2009

Про автора

Культова група Львова, "Мертвий півень" - це більше, ніж просто добра рок-музика. На концерти "МП" приходять три, якщо не чотири, покоління.

Автори пов'язані с новиною

Софія Андрухович , Сергій Жадан

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска