Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Ігор Андрющенко / «Ми вже перейшли ту межу, коли вважалось небаченим, щоб у вірші прозвучало кілька матів» - Юрій Нога


28 березня в кав’ярні «У Бекіра» на Космічній відбувся відбірковий тур конкурсу живої поезії «Молоде вино». В конкурсі взяли участь молоді й талановиті поети Дніпропетровщини, переможцем став Максим Волохань, який і поїде до Києва на весь час Семінару творчої молоді. Як зазначив у своїй післямові Сергій Пантюк, журі було приємно вражене рівнем виступу поетів, тому багато з них отримали можливість бути надрукованими на сайті http://inlit.com.ua/, головним редактором якого і є пан Сергій. Талановиті автори також отримали призи від МА «Артвертеп». Одночасно з конкурсом проходила акція від книгарні «Смолоскип», в рамках якої всі бажаючі могли обміняти свої старі книжки на томики видавництва.

Юрій Нога – директор фестивалю говорить про сам конкурс, майбутнє поезії та поетичний слем:

«Молоде вино» засновано київською асоціацією «500», і перший глобальний вихід вони здійснили ще в 97-му році. Вони об’їздили всю Україну, на їхніх вечорах просто збиралась молодь, слухала тексти одне одного, і більшість потрапляла на Семінар творчої молоді. Сьогодні принцип такий – в кожному місті відбираємо трьох людей. Двоє їдуть лише на фінал, одна людина – на весь час Семінару.

Цей фестиваль - живої поезії, тому за 3 хвилини, що отримують учасники, їм треба сконцентруватись і якомога краще прочитати тексти. Багато хто взагалі не вміє читати свої тексти, а участь у нашому конкурсі допомагає їм.

От я чомусь пригадую 94-й рік, коли ми з Жаданом в Харкові робили свій фестиваль, тоді з нами була нікому не відома музична група, зібралось десь півсотні людей на вулиці. А в цей момент пішов сніг. Було дуже весело.

Яким є стан української молодої поезії на сьогодні?

Для молодих авторів існує купа конкурсів – «Гранослов», «Книжка року», Львівський форум видавців також думає над тим, щоб проводити свій конкурс. Ще є «Коронація слова». В принципі, все залежить від того, наскільки динамічним є розвиток поезії. Статична література вже нікого не цікавить. Ми вже перейшли ту межу, коли вважалось небаченим, щоб у вірші прозвучало кілька матюків. Зараз молодь, яка народилась в незалежній Україні, спокійно їх вживає. Як не парадоксально, ми з Сергієм – ровесники, і він дуже довго м’явся перед тим, як написати свої дуже відомі тексти. Є теорія Тойнбі, за якою розвиток взагалі є спіральним. Бувають моменти затухання і моменти підйому. Не кожен рік з’являється новий Андрухович. Такий період – шість-сім років.

Чи не схиляєте Ви таким форматом виступу, звучанням до якого більш слемового стилю читання віршів?

Журі слухає тексти, і тут, звичайно, важлива емоційність подачі, і слемери, можливо, мають певну перевагу, але все вирішує текст. Це - один з засобів привчити людей навчити гарно читати свої тексти.

Зараз рух слемів має на меті те саме, хіба ні?

Я знаю.

Тоді як ви ставитесь до слему?

Абсолютно нормально. Це повернення 20-х років минулого століття в літературі. Одним з найвідоміших слемерів був Маяковський. Це ще раз підтверджує, що розвиток відбувається по спіралі. Тільки невідомо, вгору чи вниз.

Як криза впливає на книговидавців?

Ми обмежили видання. В нас було заплановано значно більше, але, в зв’язку з тим, що все ж таки, криза, будемо вкладатись в мінімальний плані – видавати переможців смолоскипівського конкурсу і соціально важливі проекти - «розстріляне відродження» і наших лауреатів.

Ігор Андрющенко, спеціально для МА «Арт-Вертеп»

 
 

Додав Art-Vertep 31 березня 2009

Про автора

.

Автори пов'язані с новиною

Сергій Пантюк

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска