Увійти · Зареєструватися
 

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Сьогодні - Вербна неділя

Православні християни і греко-католики святкують сьогодні Вхід Господній до Єрусалиму. У народі це свято називають Вербною неділею.

Згідно з Євангеліями, цього дня Ісус Христос, за кілька днів до своїх хресних страждань, в'їхав до Єрусалиму на ослиці. Люди, оспівуючи його, вистилали шлях перед ним пальмовим листям (ваіями), а також кидали йому під ноги власний одяг.

Жителі Єрусалиму вітали Ісуса вигуками "Осанна!", як завжди зверталися до царя. Тому цей день знаменує славу Христа, але водночас і нагадує про майбутнє розп'яття.

Як відомо, люди, які кричали "Осанна" за кілька днів потому кричатимуть Понтію Пілату "Розіпни його!"

Це свято, яке в християн західного обряду пройшло ще 16 березня, в усьому світі символізують гілки - якщо не пальмові, то трави або букети квітів. Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх традиційно замінюють вербовими гілками.

Освячення верб здійснюється на святковому Цілонічному службі, тобто на вечірні напередодні свята. Після читання Євангелія священики здійснюють каждіння верб, читають молитву й окроплюють гілки святою водою. Окроплювання повторюється в сам день свята, після літургії.

Цього дня віруючим, які дотримувалися 40-денного посту, дозволяється їсти рибу і пити вино.

За Вербною неділею починається Страсний тиждень, або седмиця, останній тиждень Великого посту, що передує Великодню, під час якого згадуються Таємна Вечеря, суд, страждання і розп'яття, поховання Ісуса Христа.

 
 

Додав Art-Vertep 12 квітня 2009

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска