Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

 

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Мазепа-фест / Полтава знову почує Мазепу

Про це днями на прес–кон­ферен­ції у Полтаві повідомив його фундатор і незмінний директор — народний депутат, голова обласно­го об’єд­нання То­вариства «Просвіта» Ми­кола Куль­чин­ський. Оскільки започаткований у 2003 році фестиваль має не лише мистецьке, а й просвітницьке навантаження, то цього разу організатори планували повністю «прив’язати» його до основних заходів із відзначення 300–річчя Полтавської битви та укладення тим же таки гетьманом Іваном Мазепою військово–політичного союзу зі шведами. Але згодом погодилися з аргументами тих, хто вважав недоцільним «гуркотіти» рок–музикою 27 червня, коли в Полтаві вшановуватимуть пам’ять усіх полеглих у бою, а також зважили на прохання міської влади не дратувати «антимазепинців» (звісно, насамперед із Росії), котрі приїдуть сюди цього дня.

Тож на 24—26 червня залишили тільки більш «камерні» заходи, які відбуватимуться у приміщенні обласного Центру естетичного виховання учнівської молоді. Спершу актори Чернівецького драматичного театру покажуть свою виставу «Солодка Даруся» за романом відомої письменниці Марії Матіос. Наступною акцією фесту стане День українського мультиплікаційного кіно. Крім демонстрації «мультиків», які здобули нагороди на найпрестижніших міжнародних фестивалях, у Полтаві влаштують зустрічі з їхніми авторами, а також режисерський майстер–клас. А на 26 червня організатори запланували День української героїчної пісні з запрошенням митців зі столиці (звідти приїде відомий хор «Чумаки») та інших міст. Власне, йдеться про те, щоб наповнити ініційоване міською владою помпезне відзначення 300–річчя Полтавської битви і суто українським не лише за географією, а й за мистецьким компонентом.

Більш ніж двомісячну «перерву» до голов­ного дійства фестивалю — двох рок–днів на Співочому полі — його «батьки» змушені робити з огляду на те, що наприкінці червня з Полтави вже роз’їдеться на вакації значна частина студентів, які були і залишаються найвідданішими прихильниками цієї музики. Тож рокери на звичному місці «фестивалитимуть» п’ятого і шостого вересня. Микола Кульчинський уже запросив до Полтави Марію Бурмаку, Павла Гудімова, «Моторолу» та інших відомих виконавців. Ймовірною є участь у знаковому «іменному» фестивалі й переконаного «мазепинця» Олега Скрипки з «ВВ» (він пообіцяв приїхати, якщо не доведеться виступати в цей час на подібному столичному заході, співорганізатором якого став провідний «вевешник»).

Хоча головною «родзинкою» фесту залишається відкриття і запалювання нових яскравих «зірочок» україномовного року, особливо з тих регіонів, де його й досі сприймають як екзотику. Тож, окрім полтавських гуртів та виконавців, до фестивалю найактивніше готуються їхні «брати і сестри» з Харкова (у цьому місті вже відбувся відбірковий тур), Дніпропетровська, інших міст Сходу і Центру України.

Василь Неїжмак, «Україна Молода»

 
 

Додав Art-Vertep 11 червня 2009

Про автора

Полтавський фестиваль етно-року та сучасного українського мистецтва.

 

Коментарi

13 червня 2009

слабаки земляки - і Кульчинський, і тим паче влада - нє шоб москалям показати шо ми про них думаємо.
унтерменші і пристосуванці.
у владі людей нема. ще раз переконуюсь.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска