Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Іван Миколайчук / 68 років тому народився Іван Миколайчук


15 червня 1941 року народився Іван Миколайчук – видатний український актор, режисер і сценарист. Він зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв і двічі був режисером. По праву його називали обличчям і душею українського кіно – кінозіркою 1960-70-х років. «Я не знаю більш національного народного генія» – казав про нього Параджанов.

Навіть за часів радянського тоталітаризму і всеохопної цензури Миколайчук був насамперед українським актором – українським настільки, що йому винесли вирок «націоналіст», через який він не отримав звання народного артиста СРСР. Його герої – завжди дуже українські. Це не шаблонні «шароварні» персонажі – а українці по духу і по крові. Згадаймо лише роль козака Василя у фільмі «Пропала грамота» – саме природність і невимушеність були найбільшим даром Миколайчука. Тому фільми з його участю і дотепер дивляться українці. І не лише ті, чия молодість припала на 1960-ті, а й молодь.

Фільм «Тіні забутих предків», де Миколайчук зіграв одну з головних ролей, та фільм «Білий птах з чорною ознакою», знятий Юрієм Іллєнком за сценарієм Миколайчука здобули визнання не лише серед українців, а й на міжнародному рівні. Радянська ж система сприйняла «Білого птаха...» як виклик і проти Миколайчука розгорнулася ціла кампанія – його цькували, тягали «по інстанціях» і поволі витісняли з кіно. Зціпивши зуби, Миколайчук продовжував працювати, де тільки випадала змога, зняв декілька цікавих стрічок.

Але 3 серпня 1987 року його не стало. Кажуть, що в рік його смерті до його рідного села Чорторий на Чернівеччині повернулися лелеки.

Народна правда

 
 

Додав Art-Vertep 15 червня 2009

 

Коментарi

17 червня 2009

Неперевершений актор. Він для мене стоїть на одній сходині з В. Івасюком . Такий же величезний талант і любов до України.

18 червня 2009

!!!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска