Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

The ВЙО (feat. Парадуш) "Білі лілії" 4.21 Mb
The ВЙО Їдемо в Крапати (2011 р.) 4.81 Mb
The ВЙО Каляки-маляки <p>4,65 Mb</p>
The ВЙО Зорі (2009 р.) 3,64 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / The ВЙО / Хтось у Київ, хтось у Львів, ми – у Кобеляки!

Минулої п‘ятниці у Кобеляках, мальовничому містечку на Полтавщині, відбувся другий і вже міжнародний фестиваль аматорського мистецтва «Вйо, Кобеляки!». Засновник і організатор фестивалю, Мирослав Кувалдін, розповів про мистецтво як відпочинок, самоучок та самородків, а також про те, що треба робити, щоб себе розважити.

- Розкажіть, як виник фестиваль, яка його головна мета?

- Справа в тому, що я сюди щоліта привожу своїх дітей до бабусі, у мене тут живе мама. І коли ти тут більше місяця, то розумієш, що ніяких веселощів крім того, щоб попити пива і покупатися в Ворсклі немає, а через тиждень це вже стає не зовсім цікаво. Оскільки в мене є дуже багато друзів, минулого року я спробував їх сюди запросити просто в гості і заодно ще й пограти. В принципі, цей фестиваль у нас тут уже проходив років 15 тому й теж називався «Вйо, Кобеляки!». Тоді це робилося ще за гроші комуністичної партії, бо інших партій, власне, не було. Минулого року я вирішив відновити фестиваль і вже цього року ми робимо його періодичним, а якщо ще рік усе так відбудеться, то він стане регулярним заходом. Основна мета – просто показати місцевим людям, що для того, щоб творити мистецтво не обов‘язково десь навчатися, не обов‘язково цьому віддавати все життя, а це можна робити у вільний від роботи час і з задоволенням. Коли ти займаєшся мистецтвом як роботою, то рано чи пізно воно набридає. Основний задум – себе розвеселити і людям показати.

- Криза не торкнулася?

- Знаєте, ні. Минулий фестиваль я провів з бюджетом в 15 тисяч гривень, а цей уже з бюджетом в 25 тисяч гривень. У нас відчувається навіть зріст фінансування. І що найцікавіше, і минулого, і цього року мені найбільше допомогло обласне відділення у справах сім‘ї та молоді. Я взагалі ніколи не розраховував на державні гроші, а тут вони вирішили всі питання, минулого року дали 15 тисяч, яких вистачило тільки на звук і в принципі проблема була вирішена, тому що друзі-музиканти до мене і так приїжджають.

- Кого ви запрошували на фестиваль?

- Я запрошував в основному своїх друзів, потім з‘явилися люди, які почитали афіші й захотіли пограти. Тут є один колектив, який я запросив за гонорар, це «Гражданин Топинамбур» з Дніпропетровська, і то вони поступилися половиною свого гонорару, так що теж можна сказати, що по дружбі сюди приїхали.

- Цього року це вже міжнародний фестиваль…

- Так, у нас тут ивступає троє людей, один з яких уже має громадянство Швеції, один – польське і одна людина з Азербайджану, з Баку. Через це я можу відповідально сказати, що це міжнародний фестиваль.:-)

- Чи є у вас плани провести аналогічні фестивалі в інших містах України?

- Я хочу зробити в Криму регі-фестиваль, ця музика мені особисто дуже подобається, і я знаю багатьох людей, яким вона теж подобається, але в нас немає жодного фестивалю. От, наприклад, у Польщі відбувається приблизно п‘ять регі-фестивалів, на які залюбки приїжджають зірки світового масштабу. Я думаю, що Україна не так далеко і Крим набагато красивіший за Балтійське море. Але це в задумах, я зараз тренуюсь, як то кажуть, на кішках :-)

- Цей фестиваль заявлено як фестиваль саме аматорського мистецтва, чи не так?

- У нас основна умова, щоб люди не мали спеціальної освіти – музичної чи художньої. У нас тут, що називається, самородки і самоучки.

- Які у вас плани щодо розвитку фестивалю?

- Щоб фестиваль мав резонанс, я думаю, сюди можна запросити одну групу, на яку залюбки приїдуть люди з Москви, з Пітера і з Мінська. Я зараз веду переговори з гуртом «Ману Чао», це такий мультинаціональний гурт із Франції.

- На цьогорічному фестивалі багато гуртів з різних куточків України – зі Львова, Тернополя, Донецька, Слов’янська, Дніпропетровська… Тож можна сказати, що мета фестивалю – об‘єднувати Україну?

- Так, звісно. Мистецтво і спорт цим і повинні займатися – об‘єднувати людей, а не розділяти.

- Цей фестиваль поза політикою?

- Так, абсолютно. Нам пропонували свої послуги кілька партій, але я вважаю, що це недоречно. Якби я навіть повівся на це, то я і партії би об‘єднував. Хоча особисто симпатизую тільки зеленим.

- Чи бере участь у фестивалі ваш гурт, «The Вйо»?

- Бере, ми будемо на вечірній сцені виступати. Якраз минулого року ми відновили свою музичну історію.

- Який на сьогодні склад гурту?

- Зараз у нас грає Ілля Клімов, Сергій Чегодаєв і я. Іноді приєднується Сергій Підкаура.

- Чи плануєте зі своїм гуртом завітати до Дніпропетровська?

- Так, ми вже домовилися з «Арт-Вертепом» про концерт у Дніпропетровську. Він буде у вересні, так що всіх охочих запрошуємо.

Фотозвіт Марії Винарської

 
 

Додав Art-Vertep 14 липня 2009

Про автора

Точкою відліку стилю реггі в Україні можна вважати утворення гурту The ВЙО в м. Кобеляки, Полтавської обл. у 1991 році. Основу команди склали гітарист Сергій Підкаура і співак Мирослав Кувалдін.

Автори пов'язані с новиною

Гурт мандрівних дяків Вертеп , Гражданин Топинамбур , Мистецька аґенція Арт-Вертеп

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска