Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Vasya Club Не пускай дівча гуляти 2.97 Mb
Vasya Club Ізмєна. (2006) 6.10 Mb
Vasya Club Бджілка 7.53 Mb
Vasya Club Сільвер Боб (піратська пісня) 4.91 Mb
Vasya Club Августа (акустика) 5,35 Mb
Vasya Club Конокрад (2006 р.) 7,48 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Vasya Club / На вечорі пам’яті Гонтарського танцювали під «Шіді-ріді»

Коли йдеться про вечір пам’яті, на думку спадають посиденьки у філармонії, де пристарілі інтелігенти діляться дитячими спогадами під пілікання скрипки... Але вечір-присвята Василю Гонтарському зруйнував стереотипи і більше скидався на день народження музиканта. Дійсно, концерт збігся з датою, коли знаменитий рокенрольник святкував би своє 45-річчя... Нагадаємо, що музиканта не стало 2007 р.

Мабуть, варто поновити ту сторінку вітчизняної музичної енциклопедії, на якій Василь залишив свій андеграундний слід. Отже, гурт «Вася Клаб» (засновником якого став Гонтарський) заявив про себе 2001-го. Наступного року серед шанувальників розійшовся резонансний дебютник «Хіпан». Не менший успіх мав і другий диск гурту – «Конокрад». Втім, справжнім шедевром став останній у дискографії музиканта альбом, майже сольник «Вася і Хобот», записаний у співпраці з епатажним столичним контрабасистом Юрієм «Хоботом» Галініним.

«Вася Клаб» – це міський шансон, це бардівський рок-н-рол, це народний блюз. Гонтарський переспівував відомі рок-хіти так, що вони одразу ж ставали хітами українськими, а дотепні тексти починали цитувати майже блискавично. Нагадати композиції «Вася Клабу» в столичному «Чеширському коті» зголосилися «Юркеш», «От Вінта», гурт мандрівних дяків «Вертеп», «ТаРУТА», «ТишаKids», «InSide», «Хмародери», «In-STRUM», «HOBO'T&Co» та оновлені «Вася club».

Щоправда, на сцені того вечора з’явилися не всі. Так, дніпропетровський «Вертеп» не доїхав до Києва через нездужання лідера гурту Тимофія Хомяка.

Ведучим заходу став харизматичний фронтмен «ТаРУТИ» Євген Їжак, який, зауважимо, із завданням тамади впорався достойно. Запрошені колективи виконували як власні композиції, так і переспіви «Вася Клабу». Розпочала музичну програму молода київська ватага «IN-STRUM» (ін-струм). Хлопці називають свою музику довгим словом «мелодік-грандж-укр-поп-рок», з чим, в принципі, можна погодитися з огляду на неважке й дійсно мелодійне звучання. Ще одна столична команда «InSide» більше схиляється до альтернативи. Їхню музику творять два гітаристи, ударник та екзотична басистка Валентина Ткач (в народі – Вісла, синьоока дівчина з дредами), яка того вечора також з’явилася у складі «ТишаKids». Вокаліст Євген Галанов поводився на сцені динамічно, постійно змінюючи елементи сценічного перформансу: паперові літачки на кабелі, а кабелі та шнури – на гамівну сорочку... Спостерігати було цікаво, втім, як і слухати. Гурт уже встиг зняти свій перший кліп на пісню «Адреналін», який невдовзі можна буде побачити у мережі Internet та на музичних каналах.

Драйву підкинули львівські »Хмародери», лірика яких відрізняється побутовим гумором, а музика – панковістю, що у контексті творчості «Васі Клабу» видалося дуже доречним. «Зачепили» публіку уже згадувані «ТишаKids». До постійного складу тріо входять вокалістка зі специфічним і проникливим голосом Антоніна Окініна, скрипалька та гітарист. Але на вечорі Гончарського гурт постав в акустичному складі (з’явилися перкусія і бас). Музика звучала емоційно та прозоро, чому, звісно, посприяли вправне акустичне виконання, глибина текстів і гарний жіночий вокал. З репертуару «Вася Клабу» «ТишаKids» виконали «Дон Хуан» та «Конокрад», з власного ж доробку гурту запам’яталася лірична композиція «Сніг».

Вкотре порадувала етно-рокова фундація «ТаРУТА», як звучанням, так і концепцією. «ТаРУТА» – це авторські пісні, в яких поєднаний рок та автентичні мелодії. Колектив налічує дев’ять професійних музикантів. Традиційну рок-основу забезпечують барабани, бас, акустична та електрогітари. «Автентичності» колективу надають сопілка та скрипка, а також професійний «народний» спів. «ТаРУТА» заграли вже знані «Купайло», «Духовний Паравіз», а також білоруську пісню «Ад панядзелка да панядзелка» з репертуару «Вася Клабу».

Під фінал залунали ритм-н-блюз та рокабілі. Так, на сцені з’явився легендарний контрабасист Хобот, який просто «рвав» інструмент та публіку, тож натовп уже на повну танцював під сценою. Драйвові композиції «HOBO'T & Co» змінила музика ще одного рокабілі-бенду «От Вінта». У своїх фірмових жовтих костюмах хлопці ще більше розпалили слухачів вибуховими акордами й звеселяючими текстами.

Хедлайнером концерту став колишній кумир малолітніх фанаток і сучасний гуру справжніх рокерів, Юрко Юрченко зі своєю ватагою «Юркеш». Оновлений Юрченко, в кедах і з борідкою, виконує щось на зразок музичного постмодерну. Тут каламбури і кавери, симфонічний рок і ска, блюз та фольк, часом маразматичні, але завжди дотепні тексти. Сам Юрко Нечистяк (справжнє прізвище виконавця) крім того, що має непоганий вокал, неабияк грає на баяні. Гурт налічує шість музикантів. Крім електрогітари, бас-гітари та барабанів, «Юркеш» використовують тромбон, трубу, іоніку, класичну гітару та ін. Виступ свій хлопці почали з пародії на «Фейрітейл» Олександра Рибака, при чому цю нотку стьобу щодо «Євробачення» тримали до кінця. Також серед виконаних пісень переспів рамштейнівської «Mutter» на слова Шевченка і, звісно, хітові «Менуети»... Що ж, тих, хто йшов по життю легко, згадують також із усмішкою, адже відчайдушний оптимізм як ніщо інше відповідає творчості та особистості Василя Гонтарського. Тому резюмую свій опус твердженням, що вечір пам’яті успішно перетворився на Свято Воскресаючого Духу (термін запозичений з «Рекреацій» Андруховича). Зрештою, тут можна згадати й Святе Письмо, мовляв «Залиште мертвим хоронити мертвих»... Адже нам, живим «рокенрольникам», зостається лише продовжувати творити музичну історію і шанувати пам’ять великих передусім гарними піснями і хорошим настроєм.

Тала Пруткова спеціально для Арт-Вертепу

 
 

Додав Art-Vertep 17 липня 2009

Про автора

Щира і мужня людина. Український шансоньє-волоцюга. Один з тих небагатьох щасливців, хто вміє писати пісні одразу народними. Він співав до кінця, і як кожен смолоскип — на всю горів, своїм горінням не одній людині припікаючи душу.

Автори пов'язані с новиною

Hobo’T & Co , Юркеш , Ot Vinta

 

Коментарi

Vramin
24 липня 2009

Дякую за змістовну статтю.
Арт-Вертеп знову на передовій андерграунду.

Єдине додам, що відкрили концерт харизматичні хлопці з гурту Za Вікном.
Крім того незабутнє враження залишив виступ Сергія Шишкіна, майстра влучної пісні.

14 серпня 2009

Мир душі Василя. Спасибі вам, пане Снідалов, за організацію "Світлої Присвяти"
Був, чув і бачив. Не все, але більшою мірою сподобалося. Не сподобалося те, що ніц не міг розібрати - маю на увазі звук - у фільмі про Гонтарського, який показували в "ЧешКоті". Може, на ютюб викласти? Хоча, може вже там і є... Ще не сподобалося, що на АртВертепі - вдумайтесь, на сАмОму АртВертепі :) - я не знайшов жоднох мп3 команд, які припали до вподоби, а саме: ТишаKids, ТаРУТА та Хмародери. Що поробиш, уже звик першим ділом щось новеньке знаходпити саме у вас, на АртВертепі! А де ж іще? ;)
Гараздів.

26 грудня 2009

дивно, що тут ні слова немає про сам гурт Вася клаб,який виступав того вечора також.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска