Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Кіно / Ідеї нові – проблеми класичні

Зйомки фільму за мотивами повісті Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала...» можуть розпочати вже цьогоріч. Стрічку заявили у програмі Міністерства культури і туризму України, проте кошти на картину поки що не виділили.

Кінострічка за мотивами повісті Ольги Кобилянської – перша в переліку фільмів, запланованих до виробництва в найближчі три роки за підтримки Міністерства культури і туризму України, повідомляє радіо «Свобода».

За екранізацію історії візьметься режисер Андрій Дончик, відомий українському глядачеві завдяки роботі «Украдене щастя», знятої за мотивами однойменного твору Івана Франка. Режисер майбутнього проекту каже: кошти поки що не виділено й наразі триває підготовка сценарію. «Була розмова з Коханом (Тимофій Кохан, заступник міністра культури і туризму України, – «Газета»), який сказав, що роблять ставку на цей фільм, і навіть міністр підтримує... Нині вони сподіваються, що зі стабілізаційного фонду виділять 50 мільйонів гривень на кіно, з яких профінансують цю стрічку», – зазначив кінорежисер.

Поки готують сценарій, Андрій Дончик обіцяє трохи «підігнати» події в повісті до сучасності. Розповідає: таке рішення – радше необхідність, аніж оригінальна ідея. «Якщо його не «осучаснювати», то кошторис буде вдвічі більшим... Тобто це не просто задум, а й вимога кошторису», – наголосив режисер.

Натомість арт-критик Олег Вергеліс не поділяє прагнення режисера «осучаснити» героїв. Каже: в такому разі атмосферу описаної авторкою історії буде безповоротно втрачено. «Дончик уже адаптував під сучасність «Украдене щастя» Івана Франка. Вийшло – як вийшло. Не потрібно цього робити, тому що в тому колориті є той час, який значною мірою був ірра¬ціональним. Адаптовувати його до наших реалій, де чудо зникло, – це, можливо, не зовсім правильна режисерська концепція», – зауважив пан Вергеліс.

Водночас критик переконаний: повість варто екранізувати, і якщо кошти на стрічку таки виділять, фільм здобуде немало прихильників. «Цю історію всім відомо, прекрасна тема. Ну, й режисер, якщо все буде добре, має з нею впоратися», – додав Олег Вергеліс.

Поки проект на стадії розробки, довкола стрічки з’являються перші чутки. Кажуть, до роботи планують залучити відомого художника Сергія Якутовича, який нещодавно працював з екранізацією славнозвісного та скандально-суперечливого «Тараса Бульби». Проте всі задуми зіштовхуються з головною проблемою – відсутністю коштів.

Оксана Жила, «Львівська газета»

 
 

Додав Art-Vertep 11 серпня 2009

Автори пов'язані с новиною

Андрій Дончик , Ольга Кобилянська

 

Коментарi

11 серпня 2009

цікаво, кіно за кобилянською буде таким же гівнястеньким, як і "украдене щастя?"

12 серпня 2009

Нормальне художеє кіно, не рівня іншим вітчизняним "поетичним потугам". Чи тобі більше до вподоби та версія, де задіяні Ступка і Гладій? :)

12 серпня 2009

мені більше до вподоби версія Івана Франка, а не осучаснене щось

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска