Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль День Незалежності з Махном / Свято по-барикадівськи

23-24 серпня в місті Гуляйполе, Запорізької області відбувся фестиваль «День Незалежності з Махном», який був організований мистецьким об’єднанням «Остання барикада». Вже 22 серпня на стадіоні «Сельмаш» було розбито кілька десятків наметів, і поступово почали з’їжджатися прихильники батька Махна та шанувальники української культури.

Найяскравішою подією фесту стало «Махновське весілля» молодої харківської поетеси Аліни Сваровськи та не менш відомого фестивальника Віталія Селика. Молодят посадили на тачанку, і під співи місцевих музикантів повезли в РАГЗ, де офіційно проголосили їх чоловіком та жінкою. Подивитися на свято прибігло чи не більша частина мешканців Гуляйполя, а також молодь, яка приїхала з інших регіонів. Від переповнення емоцій наречена розплакалась, проте її майбутній чоловік мужньо її підтримував, цілуючи кожні півхвилини. Після повернення з РАГСу – свято продовжилось веселими співами та безліччю привітань. Гостями стали всі, хто приїхав на фестиваль.

Не менш цікавою подією цьогорічного фестивалю стало відкриття пам’ятника Нестору Махну, на яке чекали багато років всі місцеві жителі. Виголосив недовгі промови очільники Барикади , міста та просто високі політики презентували мешканцям не надто великий, але довгоочікуваний пам’ятник, який віднині буде стояти поруч з будинком культури. Це власне був один з не багатьох моментів офіціозу, бо Барикада не любить надто перевантажувати свої дійства промовами та довгими виступами. На відкриття завітала не лише молодь, але й старше покоління, деякі принести, навіть, квіти, які були покладені одразу після встановлення. Тепер для Гуляйполя – це одна з найважливіших культурних пам’яток пов’язаних з головним анархістом України.

Крім того, дуже вразила літературна частина фестивалю – вона була настільки велика, що часом було складно визначитись, куди більше хочеться піти – на сольники, практично вже класиків, Сергія Жадана, Олександра Ірванця та Оксани Забужко, чи на слем, чи може на презентацію земляцтв, на яку поети приїхали зі всієї України. Було цікаво, поезія просто лилася рікою, настрій покращувався. Окрім виступів в наметах чи на сценах Барикада презентувала своє ноу-хау: «Поетичну вітрянку». Поетів саджали на повітряну кулю і вже з висоти пташиного польоту вони з мікрофона декламували власні тексти.

Дуже приємний сюрприз підготувала погода, зазвичай в Гуляйполі стоїть така спека, що на сонці більше десяти хвилин знаходитись просто неможливо, воно плавить дахи, будинки, мозок та асфальт. Але цього року сонечко періодично замінювали хмарки та прохолодний вітерець, спека не відчувалось, тому й було набагато легше перемішуватись з однієї акції на іншу.

Люди які приїхали на фест, встигли і подушками побитися, і помідорами в політиків покидатися, і картини поносити на собі по всьому Гуляйполю(ще одна новинка з боку Барикада-реальна пересувна виставка, коли картини буквально «йдуть в народ»), подивитись, як поети дарують власні книжки місцевій бібліотеці, взяти участь у громадських дискусіях, а також відвідати самі божевільні акції, на шталт «Поетичної порки», де молоді поети, такі як: Дмитро Лазутін, Вано Крюгер, Богдан-Олег Горобчук читаючи свої вірші шмагали шкіряними батогами повністю оголену, вже не наречену, а дружину Віталія Селика - Аліну Сваровські.

Ввечері звісно ж був величезний музичний концерт. За два дні на великій сцені встигли виступити такі відомі гурти як: Бремстокер, Скай, Мертвий півень, ТопОркестра, Кука та банда, Лос Колорадос, Собаки в космосі, От Вінта та Свобода (окраса фестивалю-україномовний гурт з російського Санки-Петербурга). На стадіоні нарешті виросла трава, тому на радістю танцюючим пилюки практично й не було.

Сонце не заважало поетам розмальовувати гарних дівчат на конкурсі «Поетичний поді-арт». Голова оргкомітету і він же головний режисер фестивалю Олесь Доній вперше за чотири роки був повністю задоволений програмою та організацію фесту з боку своїх соратників з Останньої Барикади. Все було чудово, якось тепло і зовсім по-домашньому. Фестиваль однозначно вдався і подарував всім купу позитиву. Залишаються гарні спогади і бажання все повторити ще раз. І як неодноразово виспівував Едуард Драч пісню фестивалю(власне, її автентичний україномовний варіант): «Любо, братці, любо, любо братці жить!»

ОстаNNя Барикада
Фотозвіт від Марії Винарської

 
 

Додав Art-Vertep 28 серпня 2009

Про автора

Фестиваль практичного анархізму! Щороку, 24-26 серпня, м.Гуляйполе, Запорізька обл. Місто Гуляйполе (Gulaypole, GULYaYPOLE. Широта: 47° 39\' Долгота: 36° 16\' Высота над уровнем моря: 117 м, телефонный код +380 6145) - районний центр Запорізької

Автори пов'язані с новиною

Остання Барикада , Сергій Жадан , Олександр Ірванець , Оксана Забужко , Дмитро Лазуткін , Богдан-Олег Горобчук , Гурт Брем Стокер , Скай , Мертвий півень , Собаки в космосі

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска