Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Юлія Овчаренко / Фотовиставка Newkraine: сучасна Україна у фокусі

Newkraine – фотовиставка під такою назвою проходить у Гамбурзі. Експозиція, яка поєднує український і німецький погляди на Україну, сподобалася гамбурзькій публіці. А от від українців були й критичні відгуки.

Гамбурзький фотограф Майк Фройденберґ лише за тиждень подорожі Україною зробив більше п’ятиста знімків. Тож, вибрати кілька десятків фотографій для виставки було непросто, зізнається автор. Яким чином підбиралися світлини? Чи хотів Фройденберґ створити певний образ цієї й досі маловідомої німцям країни? «Ці фотографії для мене насамперед вираження тих ситуацій, в яких я опинявся під час подорожі. Загалом, я був неймовірно вражений тією повнотою життя й радості, яку я побачив в Україні. Я був приємно здивований відкритістю й сердечністю людей. Я хотів передати це у фотографіях», - розповідає художник.

Саме цей аспект у центрі уваги фотографа Майка Фройденберґа. Першими яскравими враженнями для нього були подорожі українською залізницею. «Коли сидиш у плацкартному вагоні, навколо тебе прості літні люди, селяни. Мені випало почути масу цікавих життєвих історій. Скоро вже й стіл був накритий, звідкись взялося пиво. Розмовляють про все - про політику, життя, сім?ю. Потім фотографії дітей та онуків на мобільних телефонах показують. У Німеччині такого не буває. У потязі незнайомі люди мовчки займаються своїми справами – один читає газету, інший слухає музику в навушниках, третій працює за портативним компютером», - порівнює гамбурзький фотограф.

Яскраві кольори Криму

З Києва Фройденберґ поїхав до Криму, звідки й привіз більшість фотографій. Його світлини яскраві й строкаті, як і самі курортні містечка, в яких він побував. Літній Крим вразив німецького митця рясними барвами – деякі його знімки буквально ріжуть очі розмаїттям кольорів – строкаті купальники, яскраво червона помада, надувні круги і матраци усіх можливих кольорів райдуги, діти, які фотографуються в барвистих, пишних костюмах мушкетерів і принцес.

Поряд із виром пляжного життя – фотографії, які виражають відстороненість, тишу. Однак і ці фото сповнені барв. Як, приміром, невеличкий, абсолютно порожній парк атракціонів, який самотньо стоїть посеред степу, помигуючи сотнями лампочок. Навіть дитячий гральний майданчик у забутому Богом селищі свіжо пофарбований, світиться яскравими кольорами. Жінка сидить на качелі і розмовляє по мобільному телефону, дивлячись у далечінь.

«Це дуже неординарна картина: жінка на качелі, на тлі цього простору, цих ландшафтів. Для мене це фото символізує мрії й уявлення, які мають люди в цьому селищі, про яке мало хто знає. У цьому є щось чудернацьке, що й привертає увагу, змушує замислитися», - розповідає Фройденберґ.

Західна Україна: «весілля у калошах»

Із фотографіями Майка Фройденберґа на виставці контрастують знімки, зроблені українськими художниками. Це не лише інші пори року та інші регіони - Західна Україна, Карпати. Це насамперед інша перспектива, зауважує кураторка виставки Юлія Овчаренко. Поєднати українське й німецьке бачення – головна ідея експозиції. Спільною у всіх фотографіях є «справжність», автентичність зображених людей і життєвих ситуацій, каже Овчаренко. «Я дуже багато чула відгуків від українців, що вони цією виставкою незадоволені. Вони вважають, що не варто показувати країну тією реальною, якою вона є. Краще, мовляв, показувати лише прикрашені, атрактивні сторони. Натомість на цій виставці показані вокзали, базари, пляжі. Люди, які сваряться, люди, які сміються, п`ють, відпочивають», - зауважує кураторка.

Ті ж самі Карпати з їхньою унікальною автентичністю - це не лише гуцули в традиційних вбраннях. Серед інших особливу увагу відвідувачів виставки привертає фото карпатського села пізньої осені, на якому наречена в білосніжній сукні човгає калошами по багнюці, дружки дбайливо тримають її фату, аби не замастити.

«Я в цій фотографії бачу надзвичайну життєрадісність українського народу. Ну й що, що люди живуть у бруді? Так, це село. Там немає асфальтованих доріг. Але там є весілля, створення нової сім?ї, прагнення щастя», - ділиться своїм баченням Юлія Овчаренко.

Краще за рекламні ролики

За словами кураторки, відкритість гамбурзької публіки до сприйняття іншої культури їй надзвичайно сподобалася. Таким чином виставка Newkraine досягла своєї мети – викликала зацікавленість, усмішку, жваве обговорення. Представлені фотографії мають зацікавити Україною значно більше за будь-який іміджевий ролик на телебаченні, переконана Овчаренко.

Виставці додав резонансу в мистецькому середовищі Гамбурга й той факт, що вона проходить у приміщенні творчого об’єднання Kubasta. Ця виставкова зала розташована на першому поверсі «мистецької комуналки» - будинку, в якому вже багато років мешкають виключно митці. Тут регулярно проходять цікаві виставки, будинок уже став одним із місць «творчої тусовки» Гамбурга.

Автор: Євген Тейзе, Deutsche welle

 
 

Додав Art-Vertep 29 вересня 2009

Про автора

Історична батьківщина — Дніпропетровщина. Духовна — Західна Україна. Фізично уживаюся між ними і десь у позачассі… Близнюча натура, зелено-мавські очі, (кажуть) чарівна посмішка.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска