Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Іра (Рева) Репан / Іван Мазепа

Хто зберіг Євангеліє, на якому присягають президенти?

ОСТАННЄ КОХАННЯ ІВАНА МАЗЕПИ

“Моє серце кохане! Сама знаєш, як я сердечне, шалене люблю В.М.; іще нікого на світі не любив так. Моє б теє щастя і радість було, щоб нехай їхала та жила у мене; тільки ж я уважав, який кінець з того може бути, а головне при такій злості і заїлості твоїх родичів...” Біла граційна рука зупинилась, тонкі пальці стисли перо. Тріпотіла свічка, випромінюючи тремтливі спалахи на сувору фігуру в темряві, а в чорнезних очах гетьмана виблискували вологі сполохи гніву.

Мазепа сидів, відкинувшись у кріслі, та думав про свою юну кохану. Трапляється ж таке: йому вже стукнуло 65, а їй добре, якщо вже виповнилось 18 років! “Спокусник! Ґвалтівник!” – таким вважала його родина чарівної Мотрі Кочубей. Але сама дівчина думала по-іншому, і її палка взаємність втішала Мазепу.

Мазепа був ані трохи не старий, міцний та енергійний. А розмовою він міг приворожити будь-кого, не говорячи вже про наївне дівчисько. Як розповідав посол Франції Жан де Балюз, що відвідав його світлицю 1704 року, Іван Мазепа володів багатьма мовами: так з німцями-лікарями гетьман розмовляв німецькою, з італійськими майстрами – італійською, а з ним – польською та латиною. Посол був просто вражений домашньою бібліотекою Мазепи, що її складали кращі київські, німецькі, латинські та старовинні рукописи. Ще здивований посол дізнався, що гетьман регулярно читав газети французькою та голландською. Такі глибокі знання з мов та інших дисциплін Мазепа отримав у Києві та навчальних закладах Європи. Гетьман не лише любив купувати книги, але й усіляко допомагав талановитим авторам. Лише в Чернігові за час його правління було вийшло близько 50 видань. Одного разу до нього потрапила надзвичайно старовинна книга – Пересопницьке Євангеліє. Мазепа не став прикрашати цією перлиною власну бібліотеку, а подарував її побудованому на його гроші кафедральному собору в Переяславі, де вона й збереглась. Зараз на цьому Євангелії присягають новообрані президенти України

Отже, було чим гетьману приворожити прекрасну Кочубеївну. Незважаючи на те, що наміри кілька років тому овдовілого Мазепи були щирими, батьки, особливо мати, що несподівано зненавиділа гетьмана, категорично відмовили його пропозиції одружитись із Мотрею. Між іншим, Мазепа був не лише старим приятелем сім’ї, але й хрещеним батьком своєї коханої!

Дізнавшись про відмову батьків, Мотря таємно втекла з дому в палац Мазепи. В гетьманських покоях відбулась розмова двох закоханих. Мотря палко клялась до смерті любити Мазепу, а той на знак своєї відданості подарував їй перстень з діамантом, як він сам висловився, “найдорожчим та кращим з тих, що мав”. Після того гетьман повернув дівчину батькам. В листі до коханої він так пояснив свій вчинок: “Уваж сама, що б з того виросло. Перше: що б твої родичі по всім світі розголосили: що взяв у нас дочку уночі ґвалтом і держить у себе замість підложниці. Друга причина: що державши В-у М. у себе, я би не міг жадною мірою витримати, та і В.М. так же; мусили би ми із тобою жити так, як подружжа каже, а потім прийшло б неблагословення від церкви і клятьба, щоби нам із собою не жити.” Гетьман сподівався, що йому вдасться законним шляхом повінчатись з Мотрею. Але батьки дівчини навіть чути про це не хотіли. Мати безпідставно звинуватила гетьмана в тому, що він “причарував” та збезчестив їх доньку. Вийшов грандіозний скандал. Саму ж Мотрю вдома жорстоко карали.

У 1708 році батько Мотрі, через наполягання дружини, доніс Петру І про союзну угоду гетьмана з шведським королем Карлом ХІІ. Це був не перший донос на гетьмана і Петро І, що цінував розум та освіченість Мазепи, наказав відрубати голову донощикам: генеральному судді Кочубею та його спільнику, полтавському полковнику Іскрі. Наказ швидко виконали на очах у козаків, а тіла покараних поховали у Києво-Печерській лаврі.

Як склалася подальша доля обраниці гетьмана? Відповідно до народної версії, Мотря втопилась в батуринському ставку. Відповідно до версії деяких істориків, у 1707 році вона вийшла заміж за 35-37-річного удівця, полкового суддю Семена Чуйкевича, проте була не щаслива в шлюбі та ... закінчила своє життя ігуменею Ніжинського жіночого монастиря.

Гетьман? Доки жив, сумував за Мотрею та... писав вірші. Багато його віршів стали народними піснями: “Ой горе, горе тій чайці-небозі, що вивела чаєнята при битій дорозі...”

Ірина Рева

 
 

Додав Art-Vertep 17 січня 2003

Про автора

кульова я блискавка в обіймах моїх вогонь… я золота писанка: впала з небесних долонь   * * * Тролейбусне питання: І що ж тобі таки цікаво хлопче? Чи я, чи, може, книжечка моя? Бо книжк

 

Коментарi

20 травня 2007

Какая у предателя может быть любовь? Только предательская. Анафема ваш Мазепа, хоть его усатую рожу и поместили на деньгах. "Свинья останется свиньёй и в орденах, и лентах" - это проту падлюку. Быбло, бля...

07 листопада 2007

То жгут. Русиш швайне !

13 листопада 2007

Самое главное, что он свой народ не предал. А если он предал кацапов, то єто не предательство, а внешняя политика. Я кажется назвала все своими именами?

21 січня 2008

Мазепа національний герой України. А якщо москалям це не подобається то це їх проблеми. Вони все життя проклинали політично неугодних людей(Арсеній Мацієвич, Мазепа та інші). Спочатку знищували, а потім канонізовували (навіть своїх). То що говорити про українців. Ментальність орди...

25 лютого 2008

Мазепа герой і гордість України

18 вересня 2008

Більше двох століть кожен рік, у першу неділю великоднього посту в
усіх державах Російської імперії з амвона проклинали Івана Мазепу,
проглошували йому анафему. У радянські часи його ім"я згадувалося тільки з
лайливими епітетами, образ його змальовувався виключно чорною фарбою.
Державний діяч і політик найвищого гатунку, найвправніший дипломат
тодішної Європи, полководець і водночас поет, у поезії якого найсильнішими
були патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна
обдарованість поєднувалася в ньому з високою освідченностью.
Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу,
підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади, яка за
десятирічча руїни зазнала страшної девальвації. Жодний із гетьманів не
зробив так багато, як Мазепа для розвитку культури та духовності
українського народу. Спроба цього гетьмана вирвати Україну з-під
московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної
Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея
жевріла в серцях найкращіх синів і дочок українського народу.
Він герой України!!!!!!!!!

13 жовтня 2008

Герою Слава!

12 листопада 2008

Кацапи завжди ненавиділи українців які намагались відірвати Україну від азіатської Росії. Мазепа намагався це зробити, тому маскальнота так його нелюбить, але ми памятаємо - Мазепа - національний герой України

05 березня 2009

Слава Україні і її Героям!

16 березня 2009

кацапи є кацапи!!!!!

29 січня 2011

Напишіть будь ласка, які зображення Мотрі є. Бачила у музеї Діканьки, ще вроді є в Русском музее. Хто автор? Я бачила фото репродукції (часне), якої не можу знайти. Це дві картини, на яких зображена Мотря, одна схоже на ту,що в Діканьківськіь ьузеї, але красивіша, а друга (парна до неї) зовсім невідома. Може ві знаете про яку картину іде річ?

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска