Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Vasya Club Не пускай дівча гуляти 2.97 Mb
Vasya Club Ізмєна. (2006) 6.10 Mb
Vasya Club Бджілка 7.53 Mb
Vasya Club Сільвер Боб (піратська пісня) 4.91 Mb
Vasya Club Августа (акустика) 5,35 Mb
Vasya Club Конокрад (2006 р.) 7,48 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Vasya Club / Василь Гонтарський: «При будь-якій владі музиканти та повії завжди користувалися попитом»

«Одружишся ти чи ні — все одно про це пошкодуєш». Про музику, алкоголь, красивих жінок та політику лише для І-Репортера розповідав той, кого знає нічний Київ.

Вася — лідер проекту «Вася Клаб» Василь Гонтарський

Вася, ти зараховуєш себе до української андерграундової культури?

Знаєш, ти перша, хто мене це запитав. Я скажу так. Щодо української естради, то я — в андеграунді. Хоча, за великим рахунком, я — попсовик. В Україні є багато цікавих андерграундових проектів, але, на жаль, у нас немає можливості піарити такі акції. Є хлопці, які працюють набагато краще та яскравіше за мене. Але мені пощастило, що я народився тут і з самого початку робив все тут.

За великим рахунком, я — кон’єктурщик. Я вмію зробити шоу. Звичайно, вкладаю в це душу, хоча на сьогодні я вважаю проект «Вася Клаб» андеґраундом. Але є ще й інший проект — «Вася та Хобот». Є такий Юра Хобот. Він контрабасист. Коли я був у Парижі — написав декілька пісень. Коли я це приніс у команду, то чуваки зіграти їх могли, але відчуття музики не було. Мені цього не треба було. І я зрозумів, що зі своєю групою я ці пісні співати не буду. Я взяв Хобота, ми з ним прибігли на студію і за два дні все записали. Без репетицій — без нічого. Оце ось андеґраунд. Це дуже яскравий андерграундовий матеріал.

Є люди, які творять щось і їм байдуже, як це сприйметься. Головне — виразити себе. Ти себе зараховуєш до таких, чи ти підлаштовуєшся під слухача?

Я не повірю, що є якісь люди, які щось роблять і їм байдуже що це буде. Якщо людина робить, то з якоюсь метою. У мене навіть є певне коло людей, з якими я раджуся, і коли я пишу якусь пісню, то зразу думаю, а що про це скаже той-то, чи той-то. Взагалі, перший мій альбом «Хіпан» я писав на кухні у мого друга Толі Ремезова.

Якщо постійно дивитися на те, що тобі кажуть люди — нічого нового та геніального не вийде.

Хтось з греків колись сказав «Для того, щоб бути геніальним зовсім не обов’язково знати своїх попередників». Якщо мене питають, яку я слухаю музику, то відповідаю, що ніякої. Не читаю, не слухаю. В мене є якісь пріоритети в музиці та прозі, але це — лише іноді. Мої музиканти — мої друзі. Якщо я приношу пісню і вони зразу грають і заводяться — значить пісня потрапила в десятку. В мене ж взагалі ж немає музичної освіти.

Ти був на фестивалі в Гуляйполі «День незалежності з Махном». Як ти про нього дізнався, хто тебе запросив і які твої враження?

Запросив мене туди Олесь Доній. Буквально за одну зустріч ми вирішили всі питання. Я згодився, бо акція сама по собі дуже цікава. Вона альтернативна, адже кожен художник — це альтернатива державі. Це була перша акція. Знаєш, кажуть, що перший млинець комом. Він трохи і був комом, але, люди добрі, хочу сказати, що зібрати таке музично-поетичне тусе, звести в одне місце, розташувати, домовитися з місцевою владою — це коштує дуже дорого. Моральні затрати. Я не буду казати про недоліки. Якщо ця акція буде мати життя наступного року, то я б із задоволенням прийняв участь.

А як ти ставишся до постаті Нестора Махна. До цього ти щось знав про нього?

Я не дуже ним цікавився, але те що він зробив — мені імпонує. Зробити свою державу в Гуляйполі зі своїми грошима…

Скажи мені, чому «Вася Клаб»? Назва ж геть не українською звучить. Ну якщо «Вася», то чому «Клаб»?

З самого початку це — експериментальний проект. Я знав, що рано чи пізно я прийду до цієї музики, але ніколи не думав, як я це зроблю. Справа в тому, що ми з Толею Ремезовим постійно їли м’ясо з картоплею у нього вдома, я писав пісні. Тут з’явився акордеоніст. Він привів тромбоніста. Ми у Толика зробили дві репетиції, в результаті чого на Толика сусіди написали петицію. У мене питають, чому у мене нема гітариста. Ну, я не знаю. Просто трубач привів з собою тубіста. Він так кльово звучав, що ми його взяли.

А перший раз ми виступили, як зараз пам’ятаю, у 2002 році. Тоді була галерея «Мистецький льох» і якраз тоді була передвиборча програма. «Партія регіонів» запросили сюди для пі-ар роботи такого-собі товариша Гельмана. Ну і Толя Ремезов у силу своїх тусовочних зв’язків домовився, що виступить класний гурт, але його ще ніхто не знає. А ми тоді взагалі ще разом жодної репетиції не провели. І ми прямо у Гельмана репетирували. А Гельман тоді був «московський папа». Він же, говорять, ще й з Єльциним працював. Але нам же музикантам… Ти знаєш, завжди при будь-якій владі були дві групи населення, які завжди користувалися попитом: музиканти та повії. Нам що білі грабують, що червоні — робота є завжди. Після третьої репетиції, коли ми шли, Гельман сказав: «А ви завтра тут будете грати?» Я кажу: «Так». «Ну якщо вам ще й завтра треба бути репетиція — то не питання…» Для мене це вже було показним. І коли я після нашого виступу йшов по вулиці, то зрозумів, що ми щось зробили. Всі на нас дивилися величезними очима. І з того моменту пішов «Вася Клаб».

Якщо ти вже торкнувся політики. Чи повинен музикант проявляти свої політичні уподобання? Бути на боці тієї чи іншої політичної сили? І взагалі, чи має він виявляти свою громадську та політичну позицію?

Так, ти вже сама відповіла на своє питання — громадянську позицію. Будь-яка людина, що живе в цій країні має виявляти свою позицію. Що таке музикант? Це людина, яка формує культурний пласт цієї країни, погляди людей на життя. І знаєш, іноді буває невідповідність — придумуєш у піснях одне, а рулять геть інші. І тоді така злість нападає. Але в цілому, неупередженість та безпристрасність має бути. Тим паче, що мені ця країна не байдужа.

Все-таки, коли під час помаранчевої революції Слава Вакарчук вийшов на Майдан до людей — це був показовий момент. І він тоді не побоявся прийти туди й сказати те, що він думає. І це добре. Ми тоді теж виступали тут в наметовому містечку. На Майдані на сцену було не прорватися — треба було в чергу ставати. Ми пішли шляхом найменшого супротиву. Ми домовилося, поставили в наметовому містечку апаратуру в й відіграли там годину.

Після цього мабуть були своїми в наметах…

Так. Та в мене й музика така, що ми стаємо своїми й бандитам, й академікам.

Ти себе зараховуєш до якогось музичного угрупування?

Ні, терпіти не можу будь-які тусовки. У мене є друг — він квадратний із чотирма ніжками. Я лягаю на нього і дивлюсь на іншого друга — телевізора. Я втомлююсь від тих безпонтових тусовок. Туди приходиш і бачиш, що всі такі розфуфирені, такі модні. Вони вже по двадцять років обговорюють хто гарний музикант, а хто ні, а самі нічого не зробили. Я якось поспілкувався з ними — жахливо. Навіщо витрачати на це стільки енергії?

Ну ти ж підтримуєш стосунки з якимись музикантами?

Так. Звичайно, у дуже тісних дружніх зв’язках я не перебуває ні з ким. А ось просто у дружніх — з Марічкою Бурмакою, з «Мандрами», «Вієм», «Кому вниз», «Перкалабою».

А ще така штука — у мене ж на сцені може бути п’ять музикантів, а може — десять. У мене нема постійного складу. Але якщо в мене сьогодні буде концерт, то я за півгодини зберу найкращих музикантів Києва. Нема басиста — візьмемо контрабасиста. Зі мною скільки вже їх переграло.

Музиканти — це ранимі люди? На що ти більше всього ображаєшся?

Ха! Нещодавно я написав класну пісню про жебрака і прийшов до одного близького приятеля, награв її. Він сів і говорить: «Чого ти знову написав пісню лузера? Тьолка не дала, гуцули тебе побили?» Я кажу, що це ж життя, а він заперечив і сказав, що треба писати про море, про сонце… Ну я не вмію про це писати. З одного боку, мені та його критика до одного місця. Але з іншого — мене це заділо, адже я викладався. Не треба мені співати дифірамби. Просто треба послухати і сказати гарно, чи ні. Але не треба мені прямо зараз — я її позавчора написав, сьогодні тобі співаю — говорити що вона — пісня лузера. Я це все послухав, плюнув та пішов додому. Після цього вважаю, що це — одна з кращих моїх пісень.

Відповідай тепер на немузичні питання.

Давай.

Ми вже знаємо, що ти — киянин. Скільки тобі повних років?

400, дивлячись по тому, як мені вже набридло жити. А так, від народження — 42.

Одружений?

Ні

Чому?

Не хочу. Насправді, з моїм режимом, яка нормальна дама винесе таке життя? Постійні роз’їзди, виїзди. Плюс, я дуже емоційна людина.

Алкоголь, напої…

Один час я був схильний до такого дуже жорсткого вживання алкоголю. Я дуже сильно це любив. Я й зараз не цураюсь цього, але тепер я це роблю з царем у голові. А раніше я міри не знав — робив це довго й постійно. Плюс гастролі, ніби й гроші є якісь, але з гастролей я приїздив з сорока копійками у кишені.

Але й не в цьому справа. 42 роки. Ти вже думаєш не про те, як одружитися, а про те, що треба ж відповідати за себе і за дружину. А я не можу взяти на себе такої відповідальності. Дітей хочеться. Але знову ж таки — з ким. Тобто тут все так заплутано і я так відчуваю, що у мене наступає якась атрофація кохання.

Чого найбільше не любиш? Що тебе зачепить найбільше?

Не люблю хамства та фамільярності. У мене були друзі, які приходили додому і їх просто не можна було вигнати.

Вважаєш себе щасливим?

Аню, все ж відносно. Як сказав Сократ «Одружишся ти чи ні — все одно про це пошкодуєш». Я вважаю себе щасливим, адже Бог мене нагородив талантом, гарними друзями. У мене було цікаве життя, гарні жінки. Я думаю, що і буде ще. 

«Вася Клаб», «Вася і Хобот». Що нового?

Вийшов новий альбом — «Конрад», але його ще ніде немає. Він лише два дні тому вийшов.

А живі виступи будуть?

Я постійно їжджу у Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, Чернівці. В Івано-Франківську я буваю кожен місяць. Просто там публіка, яка любить мою музику. По-перше, вони думають, що я звідти. По-друге, моя пісня «Чорні гори» у них, як гімн. Одного разу дуже поважні дяді винесли нашу техніку в гори на вулицю, і вночі ми співали під відкритим небом. Це було неперевершено!

З таким же успіхом я їжджу в Донецьк. Схід і Захід разом. Якщо політики це не можуть зробити, то це зробить музика.

Аня Данько, І-РЕПОРТЕР

 
 

Додав Art-Vertep 29 вересня 2006

Про автора

Щира і мужня людина. Український шансоньє-волоцюга. Один з тих небагатьох щасливців, хто вміє писати пісні одразу народними. Він співав до кінця, і як кожен смолоскип — на всю горів, своїм горінням не одній людині припікаючи душу.

 

Коментарi

29 вересня 2006

а новий альбом часом не "Конокрад" зветься? я не дуже певний, але маю щось від "Вася клаб" під назвою "Конокрад" там ще й пісня така є. 12 пісень взагалі : Ой вей; Ізмєна; Конокрад; Серце не камінь; Бджілка; ..... остання - Байкерюга. Знайшов його у мережі, але жодного разу не бачив у крамничках.

Nusya
29 вересня 2006

2bozhidar: Новий альбом, що буде презентуватися, знаходиться тут: http://www.artvertep.dp.ua/shop/cd/195/3243.html

29 вересня 2006

Nusya, але він від "ВАСЯ І ХОБОТ", а мова йшла о новому кружальці від "ВАСЯ КЛАБ", це не одне і теж. Але то про що ви говорите теж скоро купуватиму. Якщо ж ви маєте рацію, то у мене запитання, існує взагалі альбом "Конокрад" чи ні?

Nusya
29 вересня 2006

bozhidar, Новий альбом має назву "Конрад", але його ще немає у вільному продажі, сподіваюся з’явиться у нас за пару тижнів

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска