Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Мова / «В Україні критична проблема зі словниками»

Видавці та науковці твердять, що в Україні бракує словників, а держава не достатньо фінансує їх видавництво. Директор видавництва «Словники-cамобранки» Сергій Панченко в інтерв’ю програмі Ранок з Бі-Бі-Сі назвав ситуацію зі словниками «дуже критичною».

Він каже, що за останніми статистичними даними, в Україні видається у 4 рази менше книг на одну особу, ніж в Росії, та у 8 разів менше, ніж у країнах ЄС.

Пан Панченко твердить, що, аби забезпечити Україну словниками, потрібно 27 мільйонів гривень.

За словами член-кореспондента НАН Володимира Широкова, цього року планують випустити тисячу примірників першого тому 20-томного тлумачного словника української мови, який у разі відповідного фінансування, могли б видати за три роки.

С. Панченко: В Україні фактично є 1 книгарня на 96 тисяч населення, в той час, як у Франції – 1 книгарня на 20 тисяч.

Бі-Бі-Сі: Чи справді словники – це неприбуткова справа, а тому попит є, а пропозиції немає?

С. Панченко: Попит є, і ця справа дуже прибуткова, але, на жаль, словників не вистачає через брак коштів. Є кілька словників, що конче сьогодні необхідні в Україні: словники синонімів, антонімів, фразеологізмів, еквівалентів слів, стійких та сталих словосполучень, різноаспектні граматичні, морфемні, словотвірні, тлумачні, синтаксичні, етимологічні, лінгво-географічні, багатомовні...

Бі-Бі-Сі: Якщо це прибуткова справа, то чому видавництва не видають?

С. Панченко: Їх не видають тому що, по-перше, розробка словників – це дуже тривалий фаховий підхід. По-друге, це брак коштів. 11 лютого 2009 року схвалена концепція державної цільової програми розвитку національної словникової бази. Але, на жаль, ця програма не затверджена урядом, що мало б відбутися ще у червні цього року. Ця програма покликана на виконання творення фундаментальних словників.

Бі-Бі-Сі

 
 

Додав Art-Vertep 27 жовтня 2009

Про автора

Мовні питання та мовознавство.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска