Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Миколаїв / Виставка сучасної ікони в Миколаївській галереї мистецтв ЧДУ ім. Петра Могили

25 СІЧНЯ - 01 БЕРЕЗНЯ

Галерея мистецтв ЧДУ ім. Петра Могили (вул. 68 Десантників, 10)
Вхід вільний!

25 січня, у всесвітній день студентів в Миколаєві в галереї мистецтв ЧДУ ім.. Петра Могили відкриється виставка сучасних ікон. Виставка має назву «Зустріч» і представлятиме роботи відомої сімейної іконописної майстерні «Небо на землі».

Відвідувачі побачать близько 50 ікон із творчого доробку майстрів . Експозиція умовно поділяється на дві частини. Одна з них присвячена святому Миколаю і містить сучасні ікони та творчу реконструкцію старовинних ікон з його зображенням. Інша частина присвячена зимовим святам. Сюди увійшли роботи вирішені в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та інших іконописних шкіл, сучасна творча ікона, ікони написані на камені

Виставка розпочинається на початку року. Нещодавно промайнуло святкування зимових свят: день святого Миколая, Новий рік, Різдво Христове, Водохреща, Стрітення. Зима в житті людини є своєрідною точкою відліку – з її закінченням закінчується один період життя і починається інший, повний нових сподівань та надій на краще. Тому не випадково родина іконописців іменувала виставку «Зустріч» - зустріч з рідним містом, іконою, друзями, з самим собою.

Особливе місце на виставці посідають ікони Різдва Христового та Богоявлення(Водохреща). Ікона Різдва є зразком сучасної української ікони, вона поєднує в собі канон церкви та творчість – сміливі рішення в декорі. Дві ікони Богоявлення створені на камені. Цікаво, що написані тільки фігури, а тлом, мовою іконопису – Cвітлом, Божою Славою, виступає сама структура каменю. Її стало видно після розрізу та оброки поверхні агату. Завдяки тому, що вигляд його поверхні нагадав майстрам фантастичні пейзажі Йордану, було створено унікальні творчі роботи.

Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні „Небо на землі” прагнуть дотримуватися старовинних технологій – використовують тільки натуральні матеріали, а фарби готують із природних мінералів та пігментів власноруч.

Сьогодні майстри-іконописці бачать своїм завданням пошук нової іконописної традиції у створенні сучасної творчої ікони. Як Воскреслий Христос є живим і актуальним для кожного покоління , так і ікона не може бути однаковою протягом тисячі років. „Побутує думка, що в іконі немає нічого нового, вона тільки повторює існуючі зразки, - говорить Марія Павелко. – Але насправді в іконописі ще далеко не все було висловлене. Можна шукати і сьогодні! Канон зовсім не обмежує, а навпаки, надихає на нові звершення в ім’я Христове. ”

Виставку відкриватиме багословенням доброї справи настоятель храму святих апостолів Петра і Павла протоієрей Борис Каширов.

Відкриття виставки відбудеться 25 січня о 16.00 в галереї мистецтв ЧДУ ім. Петра Могили (вул. 68 Десантників, 10). Виставка триватиме до 1 березня.

Вхід вільний.

 

Про авторів

Мистецька аґенція Арт-Вертеп

Додав Chyzh 18 січня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска