Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Кам'янське / Тижні кіно Юрія Іллєнка

17-25 ЧЕРВНЯ

Музеї історії міста Дніпродзержинськ

Програма заходів

З популяризації кінематографічної спадщини Юрія Іллєнка

«Тижні кіно Юрія Іллєнка»

З метою увічнення пам’яті та популяризації кінематографічної спадщини видатного українського кінорежисера, драматурга, кінооператора, актора, письменника, художника, державного та громадсько-політичного діяча, Народного артиста України, професора, Академіка Академії мистецтв України, члена Європейської Академії Кіно, лауреата Національних премій ім. Т.Шевченка та О.Довженка, учасника та призера багатьох міжнародних кінофестивалів (в тому числі Канського, Московського, Сорентського, Торонтського, Берлінського, Тегеранського, Інського, Карло-Варського, Тайбейського, Мюнхенського, Сан-Франциського, Ванкуверського) Юрія Герасимовича Іллєнка (1936 – 2010), як в Україні так і за її межами, ТОВ «ІЛЛЄНО ФІЛЬМ», за підтримки Державної служби кінематографії України, Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка, інших організацій та установ, організовує та проводить «Тижні кіно Юрія Іллєнка».

Проведення «Тижнів кіно Юрія Іллєнка», у вигляді ретроспективних показів фільмів Юрія Іллєнка, здійснюється у містах України (30-40 міст) та за її межами протягом 2010-2011 років і приурочено до відзначення 75 років від дня народження та роковин від дати смерті Юрія Іллєнка.

До програми ретроспективних показів включено 8 картин Юрія Іллєнка, які сам автор вважав найвищими своїми досягненнями в кінематографії, а саме «Тіні забутих предків», «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу», «Лебедине озеро. Зона» та «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія».

Всі фільми із цього переліку, за винятком стрічки «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія», було відновлено цифровим способом в рамках Державної програми відновлення та збереження кінематографічної спадщини Юрія Іллєнка, отже глядачі зможуть подивитися ці картини у якісних копіях, недоступних широкому загалу до цього часу.

Формат проведення «Тижнів кіно Юрія Іллєнка» передбачає, що в кожному із міст, де відбуватимуться заходи, протягом 8 днів поспіль в одному з кінотеатрів чи придатних для зазначеної мети приміщеннях демонструється по одному фільму з цього переліку, та картина «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія», покази якої будуть прем’єрними.

Відкриття «Тижнів кіно Юрія Іллєнка» проводиться за участі його дружини та виконавиці головних ролей в його фільмах, Народної артистки України Людмили Єфименко, співкоординаторів заходів по увічненню пам’яті Юрія Іллєнка Пилипа та Андрія Іллєнків, а також колег та друзів Юрія Іллєнка.

Відкриватиме «Тижні кіно Юрія Іллєнка» прем’єрний показ фільму «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія». Порівняно із версією цього фільму, що була представлена у 2002 році на Берлінському кінофестивалі, нова версія суттєво відрізняється, і була створена Юрієм Іллєнком незадовго до його смерті. Отже, було створено нову звукову доріжку в форматі Surround 5.1., а сам фільм дещо скорочено. Однак скорочення не вплинули на творчу концецію та художнє вирішення фільму. Крім того, додано закадровий коментар Юрія Іллєнка, який дає пояснення як щодо історичного контексту подій фільму, так і, певною мірою, щодо історії створення та існування власне самого фільму.

Демонстрація фільмів відбуватиметься з відео носіїв в якості HD чи DVD 9.

Під час проведення заходів має бути забезпечено продаж книг Юрія Іллєнка «Доповідна Апостолу Петру» та «Парадигма кіно», а також збірки афоризмів Юрія Іллєнка “Криниця для спраглих» (упорядник Ірина Фаріон). За умови наявності готового тиражу, можливий також продаж DVD з фільмами Юрія Іллєнка.

З метою відшкодування витрат на організацію та проведення «Тижнів кіно Юрія Іллєнка» доступ публіки до перегляду фільмів буде платним, проте ціна квитка має бути доступною і остаточно має узгоджуватися із відповідним кінотеатром окремо, так само як і розподіл витрат на рекламу, друк поліграфічних матеріалів, проїзд, проживання тощо.

Організатором проведення «Тижнів кіно Юрія Іллєнка» виступає ТОВ «Іллєнко Фільм», а також іншими особами, які виявлять бажання долучитися до реалізації цього проекту.

Компанія «Іллєнко Фільм» забезпечує інформаційну підтримку проекту в загальнонаціональних ЗМІ (журнал «Країна», «Газета-по українські», «Слово Просвіти», «Україна молода», «Кіно-театр» та мережі Інтернет), а також розробку дизайн-макетів рекламних матеріалів.

Перший «Тиждень кіно Юрія Іллєнка» з великим успіхом відбувся з 15 по 22 жовтня в столичному Культурному центрі «Кінотеатр «Київ». З 18 по 25 листопада 2010 року відповідні заходи також пройшли в Театрі кіно «Люм’єр» в місті Івано-Франківськ, а з 22 по 30 січня 2011 року – в м. Каневі. На даний момент Тижні кіно Юрія Іллєнка відвідало більше 5 тисяч глядачів.

Перелік осіб, що можуть долучитися до проведення «Тижнів кіно Юрія Іллєнка» є відкритим, і може змінюватися за згодою ТОВ «Іллєнко Фільм».

Додаток

Перелік фільмів програми «Тижні кіно Юрія Іллєнка» (в хронологічному порядку)

1. „Тіні забутих предків”

Режисер: Сергій Параджанов

Сценаристи: Іван Чендей, Сергій Параджанов

Оператор: Юрій Іллєнко

Художники: Михайло Раковський, Георгій Якутович

Звукорежисер: Софія Сергієнко

Композитор: Мирослав Скорик

Актори: Лариса Кадочникова, Іван Миколайчук, Олександр Райданов, Неоніла Гнеповська, Олександр Гай, Ніна Алісова, Леонід Єнгібаров, Микола Гринько, Спартак Багашвілі, Тетяна Бестаєва

Кіностудія: Київська кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка

Рік: 1964

Час: 96 хв.

Кольоровий.

Художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році, екранізація одноіменної повісті Михайла Коцюбинського. Оператором-постановником був Юрій Іллєнко, який запропонував на той час революційний підхід до зображального вирішення картини, яка стала класичним прикладом операторської майстерності.

2. „Криниця для спраглих”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценарист: Іван Драч

Оператори: Юрій Іллєнко, Володимир Давидов

Художники: Петро Максименко, Анатолій Мамонтов

Звукорежисер: Ніна Авраменко

Композитор: Леонід Грабовський

Актори: Дмитро Мілютенко, Лариса Кадочникова, Феодосія Литвиненко, Ніна Алісова, Джемма Фірсова, Іван Костюченко, Євген Балієв, Юрій Мажуга, Олена Коваленко, Костянтин Єршов, Наталія Міщенко, Володимир Лемпорт, Микола Сіліс, Григорій Басенко, Сашко Вєніков

Кіностудія: Київська кіностудія художніх фільмів ім. О.Довженка.

Рік: 1965

Час: 71 хв.

Чорно-білий

Дебютний фільм Юрія Іллєнка як режисера, і перший його заборонений фільм. Фільм було показано лише через 22 роки на Мюнхенському міжнародному кінофестивалі, де він мав шалений успіх. Метафорична, алегорична, символічна притча за сценарієм Івана Драча. Головною темою фільму є знищення українського села, втрата зв’язку між поколіннями, руйнування моральних орієнтирів. Стрічка стала останньою для видатного українського актора Дмитра Мілютенка, учня Леся Курбаса.

3. “Вечір на Івана Купала”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценарист: Юрій Іллєнко

Оператор: Вадим Іллєнко

Художник: Петро Максименко

Звукорежисер: Леонід Вачі

Композитор: Леонід Грабовський

Актори: Лариса Кадочникова, Борис Хмельницький, Євген Фрідман, Борислав Брондуков, Михайло Іллєнко, Віктор Панченко, Костянтин Єршов, Давид Яновер, Джемма Фірсова

Кіностудія: Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка

Рік: 1968

Час: 72 хв.

Кольоровий

Другий фільм Юрія Іллєнка, як режисера-постановника, який був заборонений, як і попередній. Феєрична екранізація творів Миколи Гоголя, в основі якої лежить однойменне оповідання з класичним сюжетом про угоду з нечистою силою. Це історія українського доктора Фауста на фоні якої розгортаються символічні для історії України події – від козаччини і татарських набігів, до потьомкінських «деревень» та прочанства до Києво-Печерської Лаври. Фільм вражає своєю зображальною насиченістю та сюрреалістичністю: наприклад, під час зйомок, що відбувалися у урочищах біля села Бучак, нині затоплених Канівським водосховищем, знімальна група навіть фарбувала корів і гори.

4. „Білий птах з чорною ознакою”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценаристи: Юрій Іллєнко, Іван Миколайчук

Оператор: Вілен Калюта

Художник: Анатолій Мамонтов

Звукорежисер: Леонід Вачі

Актори: Лариса Кадочникова, Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Юрій Миколайчук, Василь Симчич, Наталія Наум, Джемма Фірсова, Олександр Плотніков, Олег Полствін, Михайло Іллєнко, Леонід Бакштаєв, Володимир Шакало, Микола Олійник, Костянтин Степанков

Кіностудія: Кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка

Рік: 1970

Час: 97 хв.

кольоровий

Стрічка за сценарієм Юрія Іллєнка та Івана Миколайчкука, третій фільм Юрія Іллєнка як режисера, що також був покладений на полицю на довгі роки. У центрі розповіді — бідна й багатодітна буковинська родина Дзвонарів. Розійшлися шляхи синів Леся Звонаря: старший іде до Червоної Армії, середній — в ліс, до УПА, молодший — залишається осторонь. Але не раз зустрінуться вони і не раз перетнуться їх долі — то в коханні, то в горах зі зброєю в руках. Події фільму відбуваються у 1937-47 р. В стрічці вперше показано на екрані вояків Української повстанської армії, які чітко декларують мету своєї боротьби – незалежну і вільну Україну. Незважаючи на те, що фільм було нагороджено золотою медаллю Московського кінофестивалю у 1971 році, стрічку було вилучено з прокату як «шкідливу для молоді», а Юрій Іллєнко на довгі часи був позбавлений можливості вільно творити.

5. „Лісова пісня. Мавка”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценарист: Юрій Іллєнко

Оператор: Юрій Іллєнко

Художник: Анатолій Мамонтов

Звукорежисер: Анатолій Ковтун

Композитор: Євген Станкович

Актори: Людмила Єфіменко, Віктор Кремльов, Майя Булгакова, Іван Миколайчук, Людмила Лобза, Борис Хмельницький, Віктор Демерташ, Ніна Шацька, Світлана Сергєєва, Пилип Іллєнко, Валя Ходулін

Кіностудія: Київська кіностудія художніх фільмів ім.О.Довженка

Рік: 1980

Час: 82 хв.

Нагороди: 1981 - приз за пошук зображальних засобів у кіно - ВКФ у Вільнюсі.

кольоровий

Екранізація класичного однойменного твору Лесі Українки. У заповідному лісі живе лісова русалка Мавка. За чудову гру на сопілці вона покохала сільського парубка. Та зрадив Мавку Лукаш - оженився на Килині і втратив свій чудовий дар. Але великодушна Мавка, яка пізнала муку і щастя справжнього почуття, ціною власного безсмертя відродила талант коханого. Поетична мова фільму суперечила пануючий на той час естетці «соціалістичного реалізму», і з цієї причини фільм зазнав нищівної критики у радянській кінопресі і фактично був позбавлений прокатної долі.

6. “Легенда про княгиню Ольгу”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценарист: Юрій Іллєнко

Оператор: Вілен Калюта

Художники: Василь Безкровний, Віталій Сафронов

Звукорежисер: Віктор Брюнчугін

Композитор: Євген Станкович

Актори: Людмила Єфіменко, Лесь Сердюк, Ваня Іванов, Костянтин Степанков, Іван Миколайчук, Іван Гаврилюк, Дмитро Миргородський, Микола Олялін, Світлана Ромашко, Георгій Морозюк, Олександр Денисенко, Віктор Демерташ, Леонід Оболенський, Юрій Дубровін, Михайло Голубович, Олександр Загребельний, Іван Савкін, Пилип Іллєнко

Кіностудія: Київська кіностудія художніх фільмів ім.О.Довженка

Рік: 1983

Час: 128 хв.

кольоровий

Фільм став справжнім «блокбастером» у 80-ті роки, зібравши десятки мільйонів глядачів в кінотеатрах. В основу сюжету лягли історичні події ІХ-Х століть на теренах Київської Русі. Розповідаючи про легенди та історичні факти пов’язані з правлінням княгині Ольги, у фільми піднімаються такі актуальні й сьогодні проблеми як становлення молодої держави, створення історичних міфів та легенд, боротьба за владу.

Нажаль радянська цензура не дозволила створити версію фільму українською мовою, мотивуючи це тим, що на час подій, що описуються у фільми цієї мови «не існувало».

7. „Лебедине озеро.Зона”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценаристи: Сергій Параджанов, Юрій Іллєнко

Оператор: Юрій Іллєнко

Художник: Олександр Даниленко

Композитор: Вірко Балей

Актори: Віктор Соловйов, Людмила Єфіменко, Майя Булгакова, Пилип Іллєнко, Віктор Демерташ

Кіностудія: Київська кіностудія художніх фільмів ім.О.Довженка

Рік: 1989

Час: 96 хв.

Нагороди: 1990 - премія ФІПРЕССІ - МКФ у Каннах (Франція).

кольоровий

Фільм, в титрах якого після майже 30 років знов з’являються поруч імена Юрія Іллєнка та Сергія Параджанова, адже сценарій картини створено за мотивами тюремних розповідей Параджанова.

За три дні до звільнення з в'язниці тікає Чоловік, яких знаходить притулок у монументі серп і молот. Там його знаходить Жінка, мати Хлопчика, який використовує монумент як схованку. Жінка рятує чоловіка від виснаження. Між ними виникає кохання. Хлопчик зраджує Чоловіка, ревнуючи його до своєї матері. Чоловіка повертають до зони. Розчавлений крахом своїх надій, чоловік випиває розчинник для фарби і його визнають померлим. Але стара лікарка у морзі з’ясовує, що він все ще живий. Лейтенант з лагерної охорони дає свою кров для переливання. По дорозі назад до тюрми, лейтенант втрачає свідомість від браку крові, але Чоловік сам повертається до зони разом із своїм конвоїром.

Це викликає невдоволення у лагерних авторитетів, які вимагають, щоб чоловік очистився від крові «вівчарки» плюнувши в обличчя Лейтенанту на очах у табірного начальства, а це означатиме ще 5 років перебування на зоні. За відмову, його та його коханку погрожують стратити. Тієї ж ночі Чоловік у відчаї вбиває себе.

Фільм є першою в Україні стрічкою, знятою незалежно від держави спільно з канадськими, американськими та шведськими продюсерами. Картина стала подією на Канському фестивалі 1990 року, де отримала дві престижні нагороди: приз «ФІПРЕСІ» та приз молодих кінокритиків «Ескор». Фільм так і не було показано в кінотеатрах України.

8. “Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія”

Режисер: Юрій Іллєнко

Сценарист: Юрій Іллєнко

Оператор: Юрій Іллєнко

Художник: Сергій Якутович

Композитор: Вірко Балей

Актори: Богдан Ступка, Людмила Єфіменко, Нікіта Джиґурда, Вячеслав Довженко, Віктор Демерташ, Катя Лісовенко, Сергій Романюк, Філіп Іллєнко, Сергій Марченко, Марина Петренко, Лесь Сердюк, Остап Ступка, Михайло Голубович, Олег Драч, Дмитро Миргородський, Раїса Недашківська, Кость Степанков, Юрій Іллєнко

Кіностудія: Іллєнко Фільм

Рік: 2010

Час: 144 хв.

кольоровий

Фантасмагоричні сни історії про кривавий бенкет трьох великих примар Європейської культури - Петра І, Карла ІХ та Гетьмана України Мазепу на полі Полтавської битви 1709 року. Сліпучі візії Любові, Смерті та Анафеми Мазепи, що назавжди змінили історію Східної Європи.

Фільм "Молитва за гетьмана Мазепу" у 2002 році було так і не завершено - не було створено сучасної звукової доріжки. Крім того, фільм не мав прокату (за незначним винятком) в Україні та закордоном.

Лише у 2008 році компанії "Іллєнко Фільм" вдалося отримати права фільм і приступити до створення нової версії фільму, а направді - його завершення.

Отже, було створено нову звукову доріжку в форматі Surround 5.1., а сам фільм дещо скорочено. Однак скорочення не вплинули на творчу концецію та художнє вирішення фільму.

Крім того, додано закадровий коментар Юрія Іллєнка, який дає пояснення як щодо історичного контексту подій фільму, так і, певною мірою, щодо історії створення та існування власне самого фільму. Цей художній прийом, перетворив автора в одного з персонажів картини, що органічно зв'язалося із його появою в кадрі, а також зйомками «з рук», коли камера постійно приймає участь у побудові мізансцени в якості участника, а не просто "фіксатора".

Програма 17 по 25 червня 2011 р.

Презентація фільмів Юрія Ільєнка в Музеї історії міста

17 червня 18.00 - Урочисте відкриття, «Молитва за гетьмана Мазепу.

Нова версія».

18 червня 18.00 – «Тіні забутих предків».

19 червня 17.00 – «Криниця для спраглих».

21 червня 18.00 – «Вечір на Івана Купала».

22 червня 18.00 – «Білий птах з чорною ознакою».

23 червня 18.00 – «Лісова пісня. Мавка».

24 червня 18.00 – «Легенда про княгиню Ольгу».

25 червня 12.00 – «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія»

25 червня 17.00 – «Лебедине озеро. Зона»

 

Про авторів

Історико-культорологічний фестиваль «Мамай-fest»

Додав Chyzh 22 червня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска