Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Виставка художників Ігренської школи. Присамарські мотиви

01 СІЧНЯ - 27 ЛЮТОГО

Музей «Літературне Придніпров’я»

Твори художників «Ігренської школи».

Твори мистецтва завжди є відбитком епохи. І якого би жанру не був твір, ми завжди безпомилково можемо визначити час його створення. Адже час та суспільство формують світогляд митця.

На виставці представлені твори художників, які формувалися у 1970-і роки, хто самостійно, хто після закінчення навчального закладу. Це був період після сталінського режиму, після короткочасної «відлиги», вже відійшов у минуле «суворий стиль» 1960-х років, це – початок «застою». І мистецтво це відчуло.

На території теперішнього Дніпропетровська є місцевість, яка називається Ігрень (Огрінь). Тут у впадіння ріки Самари в Дніпро були поселення первісних людей. На цьому місці були стоянки запорожців. Це легендарний край, в якому розвивалося своєрідне народне мистецтво. Тут склалася так звана «ігренська школа», яка зібрала художників, що в 1970-х роках почали творчу діяльність.

Художники у своїх творах відображають безмежні степові простори, затишні плавні, величні річкові береги з хатами своєрідною монументально – декоративною мовою.

Митців поєднує не тільки географічне місце проживання, а особливе світовідчуття, вірність традиціям і відданість натурі, яка стала їх головним вчителем.

Митці «ігренської школи» змогли в складний час спираючись на традиції українського національного мистецтва, сформувати своє світосприйняття, передати красу і велич рідного Присамар’я, що зробило їх цікавими, самобутніми художниками Дніпропетровщини кінця XX – поч. XXI століття.

Автор тексту: В.В.Кулічихін, мистецтвознавець, член НСХУ.

 

Про авторів

Ігренська школа

Додав Art-Vertep 01 лютого 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска