Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Виставка кримського художника Якова Басова

14 ЛИПНЯ - 14 СЕРПНЯ

Дніпропетровський художній музей (вул. Шевченка, 21)

14 липня у Дніпропетровському художньому музеї буде відкрито виставку кримського художника Якова Басова (з колекції Художнього музею Бахчисарайського історико-культурного заповідника).

Після вернісажу, о 18.00, розпочнеться концерт класичної музики

для скрипки з гітарою.

8 липня Художній музей Бахчисарайського історико-культурного заповідника відсвяткував своє 15-ліття. Співробітники Дніпропетровського художнього музею привітали колег з ювілеєм – саме 8 липня після святкових урочистостей у БХМ було відкрито виставку Петриківських творів з фондів нашого музею. Вона працюватиме там упродовж місяця.

Натомість Бахчисарайський художній музей надав для експонування у Дніпропетровську твори зі своєї колекції – понад 40 акварелей Якова Басова (1914-2004). Це вже друга виставка цього художника у ДХМ.

Кримського маляра, графіка, пейзажиста, члена Спілки художників України, Народного художника України Якова Олександровича Басова часом називають патріархом кримського малярства. Початкову художню освіту він отримав у студії академіка живопису Миколи Самокиша у Сімферополі. З 1932-го по 1937-й навчався в Академії мистецтв у Ленінграді. 1941-го Басов пішов на фронт і повернувся до мистецького життя 1946-го. Відтоді художник мешкав у Криму - в Алупці та Ялті.

1996-го Яків Олександрович став лауреатом Державної премії Автономної республіки Крим і почесним громадянином Алупки. 2000-го Басова названо Популярною особистістю року – його ім’я увійшло до збірки «Дух личности вечен» серії «Жизнь замечательных людей Крыма».

Роботи Басова експонувалися на понад 60 персональних і на численних колективних виставках в Україні, Росії; на 37 виставках у 22 країнах світу, в тому числі у Канаді, Нідерландах, Австрії, США, Італії, Англії, Франції.

Твори Якова Олександровича входять до колекцій 42-х музеїв України й Росії, а також до приватних колекцій в Україні, Росії, Японії та США. Приголомшлива щедрість художника проявилася у даруванні більше 600 своїх творів музеям Криму й іншим організаціям: Алупкінському державному палацово-парковому музею-заповіднику, Кримському Академічному російському драматичному театру ім. М. Горького, Алуштинському будинку-музею академіка архітектури А. Н. Бекетова, Ялтинському Державному об'єднаному історико-літературному музею, місту Алупці, Художньому музею Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Художньому музею міста Керчі, Севастопольському художньому музею, Лівадійському палацу-музею, Сімферопольському художньому музею.

Виставка акварелей Якова Басова у Дніпропетровському художньому музеї триватиме до 14 серпня.

Куратор виставки – директорка ДХМ Тетяна Іванівна Шапаренко (47-32-65)

Після вернісажу, о 18.00, у музеї розпочнеться концерт скрипальки Ольги Кутакової та гітаристки Дар’ї Черниш.

Пролунають твори яскравих композиторів-класиків кінця XVIII – І половини ХІХ століття: Фернандо Каруллі, Мауро Джуліані, Нікколо Паганіні й інших.

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав OksanaY 13 липня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска