Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / ПЛЮС 1°С. Кліматичні зміни мовою карикатуристів України і Швеції

20 ВЕРЕСНЯ - 11 ЖОВТНЯ

Дніпропетровський художній музей (вул. Шевченка, 21)

Посольство Швеції в Україні, Шведський Інститут і Дніпропетровський художній музей

запрошують відвідати пересувну виставку

ПЛЮС 1°С. КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ МОВОЮ КАРИКАТУРИСТІВ УКРАЇНИ І ШВЕЦІЇ

Микола Капуста, Сергій Рябоконь, Олександр Костенко, Лове Антелл, Магнус Бард, Рібер Ганссон, Гелена Ліндгольм, Карін Сунвіссон

20 вересня – 11 жовтня 2011 м. Дніпропетровськ

Відкриття виставки: 20 вересня, 18.00

Прес-конференція: 20 вересня, 17.00

Дніпропетровський художній музей (вул. Шевченка, 21)

Організаційний партнер проекту – Фундація Центр Сучасного Мистецтва.

Інформаційний партнер проекту – арт-центр Я Галерея.

«Плюс 1°С» - міжнародний проект Шведського інституту, покликаний привернути увагу до проблеми кліматичних змін на планеті, розпочинає свій тур Україною.

Перша, виставкова, частина проекту основана на творах 5 шведських та 3 спеціально запрошених українських карикатуристів. Всього на виставці буде презентовано 24 роботи, що ілюструють ставлення художників до проблеми погіршення екологічної ситуації на Землі.

Ініційована Шведським інститутом після Копенгагенської конференції щодо змін клімату (грудень 2009), виставка “Facing the Climate”(оригінальна назва мандрівного проекту) стала виразником активної позиції Швеції з питань зміни клімату та довкілля. Тоді 25 скандинавських карикатуристів представили свої влучні та тривожні рефлексії на цю тему. Тепер, подорожуючи світом, вона доповнюється роботами карикатуристів відповідної країни, щоразу отримуючи широкий резонанс серед глядачів. Починаючи з вересня 2010 року виставка побувала на Балканах, в Ісландії, Малайзії, Сирії, Латвії, Росії, а кількість її відвідувачів сягнула понад 40 тисяч.

Іншою складовою проекту є його освітня частина, що познайомить слухача з карикатурою як мистецтвом виразного метафоричного жесту, ідеального медіа для реагування на такі нагальні питання сучасності, якими є проблеми кліматичних змін.

Розмірковуючи на тему мистецтва і клімату, культурний оглядач, редактор відділу «Суспільство та культура» тижневика «Коментарі» Юрій Рибачук зазначає: «Ясна річ, не можна переоцінювати роль карикатуристів у мобілізації громадської думки щодо проблем зміни клімату – хоча б через те, що масив карикатур на екологічну тематику далеко не завжди позбавлений штампів і «плаского» гумору. Проте важлива уже сама наявність маси зразків цього жанру, яку не можна не помічати і яка так чи так змушує когось мислити критично, а когось – приймати давно назрілі рішення».

Організаторами українського проекту виступили Шведський інститут, Посольство Швеції в Україні та Фундація Центр Сучасного Мистецтва у партнерстві з Дніпропетровським художнім музеєм, Донецьким будинком працівників культури та Національним університетом “Києво-Могилянська академія”.

Час роботи виставки:

21 вересня – 11 жовтня 2011

10.00 – 17.00

Вихідний день – п’ятниця

В рамках проекту відбудеться лекція

«Універсальна мова карикатури»

22 вересня, 17.00

Лектор: Олена Годенко-Наконечна, мистецтвознавець, член НСХУ, старший викладач кафедри філософії Дніпропетровського університету внутрішніх справ

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав Sh.Ocean 14 вересня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска