Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Виставка творів Миколи Глущенка з нагоди 110-річчя від дня народження художника

17-23 ЛИСТОПАДА

Дніпропетровський Художній музей (вул. Шевченка 21)

У Дніпропетровському художньому музеї відкрилася виставка

творів Миколи Глущенка з нагоди 110-річчя від дня народження художника

Народний художник України, народний художник СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, один із найвідоміших українських мистців радянського періоду, Микола Петрович Глущенко – людина надзвичайної долі.

Він народився 17 вересня 1901-го року в Новомосковську Катеринославської губернії (зараз Дніпропетровська область). Після смерті батька він разом з матір’ю переїжджає до Юзівки (Донецька), де 1918 року закінчує комерційну школу. Микола планував вступити до Харківської вищої технічної школи, але громадянська війна завадила цьому.

1919 року Глущенка мобілізували до армії Денікіна. За деякий час він потрапив до табору для інтернованих осіб у Польщі, звідки втік до Німеччини. Там Микола закінчив приватну художню школу і Вищу школу образотворчого мистецтва, в якій одночасно із українським художником навчався і Адольф Гітлер. Згодом, за твердженням деяких дослідників, Гітлер брав уроки у Глущенка. 1940-го Глава Рейху відвідав персональну виставку Миколи Петровича у Берліні і на знак пошани подарував українському маляреві альбом із власними акварелями.

З 1925 по 1935 Глущенко мешкав у Парижі, де відкрив власне ательє. Художник був прекрасно освіченою і широко обізнаною людиною. У товаристві він завжди був у центрі уваги, чому сприяла й імпозантна зовнішність. Паризький критик так написав про художника у 1935 році: «Глущенко з чудовою статурою, весь із м’язів – не лише художник, а й чемпіон з легкої атлетики. Як пловець, він дивує навіть болеарців, які виросли на морі. Він запливає в море так далеко, що зі зворотною дорогою відстань становила до восьми кілометрів. А ввечері, одягаючи смокінг, він перетворювався на світську людину на обідах у міжнародному товаристві у своєму готелі».

1936-го він повернувся до Радянського Союзу. Знову побачити Батьківщину колишньому білогвардійцю дозволили тільки тому, що з 1926 року він працював на радянські спецслужби – для Центру художник Глущенко був агентом «Яремою».

Остаточно Микола Петрович оселився у СРСР тільки після 1944 року, до цього часу через завдання Москви йому часто доводилося бувати у Німеччині. Глущенко раніше за розвідника Ріхарда Зорге повідомив Сталіна про те, що Гітлер веде підготовку до війни із Союзом.

1944 року Глущенко нарешті зміг переїхати до Києва і присвятити життя творчості. За свідченнями людей, котрі близько знали Миколу Петровича, він був надзвичайно дисциплінованим і вимогливим до себе. Щодня о 9-й він уже був у майстерні. Завдяки працьовитості Глущенко за своє творче життя створив понад 10 тисяч художніх творів, серед яких найбільше пейзажів.

Микола Петрович називав пейзаж найпатріотичнішим жанром: «Я обожнюю природу. В ній, на мою думку, частка історії народу, його моральність. Ми повинні передати наступним поколінням красу, якою так щедро наділила нас наша земля».

Дніпропетровський художній музей має чималу колекцію творів видатного земляка – 60 полотен, які Микола Глущенко особисто подарував музеєві 1974-го року, на 60-річчя ДХМ. 12 із них – картини, створені упродовж 1950-1960-х, експонуються на виставці-публікації з нагоди ювілею художника.

Виставка триватиме лише кілька днів – по 23 листопада.

Куратор експозиції – заступниця директора ДХМ Людмила Володимирівна Тверська (744-60-36, 47-32-65)

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав Sh.Ocean 20 листопада 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска