Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Виставка Юрія Касьяненка «Терапія живописом»

24 ЛИСТОПАДА - 11 ГРУДНЯ

Дніпропетровський художній музей

3 роки тому Юрій Касьяненко, аби врятувати себе й відволікти від хвороби серця, узяв до рук пензля та олійні фарби. До занять живописом чоловіка підштовхували також дружина та друзі, які часто вивозили його на природу, на пленер. Проте хист до мистецтва Юрій Миколайович відчував у собі з юних літ.

Юрій Касьяненко народився 17 травня 1963 року у Дніпропетровську в сім’ї геолога. Батько, Микола Ісайович з дитинства заохотив свого сина до розпізнавання мінералів. Найрізноманітніші фігурки каміння та кристалів викликали у малюка захоплення і цікавість. Ще зі шкільних років, навчаючись у СШ № 20, захопився ядерною фізикою та астрономією. Спостерігаючи за природою під час літніх канікул у Новопскові Луганської області, селищі міського типу, яке потопало в сосновому лісі, на річці Айдар, Юрій розпочав малювати та ліпити. Юркова бабуся називала його «мій маленький скульптор».

У студентські роки (1981 - 1986), навчаючись у Дніпропетровському інституті інженерів транспорту, малював плакати відомих рок-груп (олівцем на ватмані), бо стипендії не вистачало. Після закінчення вишу Юрія було направлено до Казахстану, де він стикнувся із дорослим життям. Доводилося керувати бригадою на будівництві залізниці, де членами бригади були колишні ув’язненні. Ось де гартувався його характер! Казахські степи, загалом, викликали незабутні враження, які залишили слід у його душі на все життя. Це були перші уроки дорослого, самостійного життя. У суворому кліматі – узимку мінус тридцять п’ять градусів, влітку плюс п’ятдесят, - Юрія рятували від нудьги малювання і листи від коханої.

Повернувшись додому, Юрій працював конструктором на Комбінаті харчових концентратів. Потім – призов до лав Радянської Армії. У білоруському містечку Жлобин командував взводом, будував залізницю, і, звісно, малював.

А у лихі 1990-ті, коли повернувся уже до іншої країни, до незалежної України, мистецтво було відсунуто на другий план. Треба було годувати родину: дружину й сина.

Повернутися до мистецтва Юрія Миколайовича змусила хвороба. 2008-го, коли йому виповнилося 45, він узявся за олійні фарби. Найбільше Касьяненко полюбляє зображувати живу природу.

З 24 листопада по 11 грудня в акварельній залі ДХМ експонуватиметься 21 твір Юрія Касьяненка: краєвиди Дніпропетровська та кримських міст, натюрморти.

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав Sh.Ocean 25 листопада 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска