Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Дніпро / Виставка «Велика Болгарія в степовому Подніпров'ї»

05 ГРУДНЯ - 15 СІЧНЯ 10:00-16:00

Дніпропетровський історичний музей (пр. Карла Маркса, 16)

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ім. Д.І. ЯВОРНИЦЬКОГО ПРЕЗЕНТУЄ ВИСТАВКУ "ВЕЛИКА БОЛГАРІЯ В СТЕПОВОМУ ПОДНІПРОВ'Ї"

Відкриття виставки відбудеться 5 грудня о 15.00

Виставка презентує археологічні знахідки, пов’язані з болгарським етносом, що розкопані в Україні.

Під час роботи Дніпробудівської експедиції (1927-1932 рр.) на території сучасного міста Запоріжжя археологом В.А. Грінченком у 1932 р. був розкопаний Вознесенський поминально-поховальний комплекс (кін.VII – поч. VIII ст.). Це оригінальний пам’ятник являв собою майданчик (62х31 м), оточений валом із каміння та землі, розташований на височині. В східній його частині знаходилось кам’яне кільце діаметром 29 метрів, всередині якого були дві ями. В одній з них знайшли деталі поясних наборів із позолоченої бронзи (1400 одиниць); срібні фігурки орла і лева; кінську залізну збрую, а саме: вудила (40 од.); стремена (58 одиниць); пряжки (60 одиниць); залізні ножі; наконечники стріл (7 одиниць); шматки кольчужної сітки. Ці предмети були проткнуті трьома залізними палашами. На всіх речах залишились сліди вогню. В другій ямі знаходилися шматки каміння, перемішані з обгорілими кістками коней, черепками посуду, стременами,шматочками обгорілої землі та дерева. Навколо другої ями знаходилося понад 800 уламків кісток коней і фрагментів глиняного посуду.

Більшість дослідників пов’язують Вознесенський комплекс з тюркськими племенами. Болгарські археологи припускають, що це поминальне святилище хана Аспаруха — засновника болгарської держави на Дунаї, який загинув у боротьбі з хозарами.

В наш час більшість рядових предметів комплекса (156 одиниць) — залізна кінська збруя, ножі, наконечники стріл, фрагмент кольчужної сітки — зберігаються в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького, декілька предметів — в Харківському історичному музеї і головна реліквія “Вознесенського скарбу” — срібний орел — в Запорізькому історико-краєзнавчому музеї. На жаль, більшість золотих і срібних предметів Вознесенського скарбу, які знаходились в Харківському історичному музеї, були втрачені в 1941 році.

Виставка працюватиме до 15 січня

з 10.00 до 16.00 вихідний — понеділок

тел. для довідок: 46-34-22

 

 

 

Про авторів

Дніпропетровський історичний музей

Додав nady 03 грудня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска