Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

АртПоле НагУаль. Никодим играет с облаками (2009 р.) 6,50 Mb

Івано-Франківськ / Міжнародний фестиваль ARTPOLE.IF/ міжнародна творча лабораторія

08-12 ЛИПНЯ

Уніж, Івано-Франківська область

ARTPOLE.IF / міжнародна творча лабораторія

Уніж, Івано-Франківська область
8-12 липня

Кордони— лінії. Лінії розмежовують простір. Лінії сполучають точки в просторі. Точки і лінії утворюють орнаменти. Геометрія межує з мистецтвом. Твій рух у просторі, шлях, лінія, означена відбитком твоїх слідів. Кордони і орнаменти — тема АртПоля цьогоріч.

Риски — риси. Сліди — наслідки. Відбитки в часі й просторі. Визначити важливі для нас знаки й символи, вигадати нові, відчути ритм їх повторення й створити актуальний орнамент. Разом відшукати нову форму, використовуючи різноманітні знання і набутий протягом останнього року спільний досвід. У міжнародній лабораторії АртПоля передбачається багато тематичних авторських проектів, що створюються спеціально для цієї події, спілкування й тотальне залучення всіх до різноманітних творчих процесів.

 

Міжнародна творча лабораторія ARTPOLE.IF — це арт-об’єкти і перформанси, майстер-класи, дитяча програма, документальне кіно/відео-поезія та інтерактивні лекції/дискусії просто неба, новий проект від Юрія Андруховича і Karbido, ніч музики за участю гуртів з багатьох країн. Цього року в лабораторії беруть участь митці з України, Польщі, Великобританії, Туреччини, Білорусі та інших країн.

 

Проект відбувається за підтримки Польського Інституту в Києві, Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA, міжнародного конкурсу відео поезії CYCLOP, концертної агенції «Перекресток», мистецької агенції «Наш Формат» та мистецького об’єднання «Дзиґа».

Інформаційні партнери: «Український Тиждень», «Галицький Кореспондент» і Книгарня «Є».

Спеціальні партнери: «Світлиця Мулярова» (Івано-Франківськ) і «Коза Бар» (Тернопіль).

 

ПРОГРАМА

*слідкуйте за оновленнями на www.artpole.orgпрограма творчої лабораторії доповнюється

 

ВІДЕОПОЕЗІЯ І ДОКУМЕНТАЛЬНЕ КІНО

Цього року документальне кіно є особливо актуальним, адже реальність іноді видається більшою за мистецтво —і не лише в глибинності сенсів, але й у художніх проявах. Саме тому АртПоле’2014 має як ніколи насичену відеопрограму. До неї увійшли кращі стрічки цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та кіно громадянського протесту#Babilon’13 (режисери, які  продовжують неупереджено фіксувати події в нашій країні, обіцяють приїхати в Уніж і представити свої стрічки безпосередньо).

Також у програмі — найцікавіші роботи від міжнародного проектуF.I.V.E. feelings.Бачити, чути, відчувати запах, смак, дотик — саме ці прості почуття намагаються візуалізувати відеохудожники з різних країн світу. Конкурс відеопоезії Cyclopпрацює і з почуттями, і з відео, і з текстом, зокрема, поетичним. Участь в ARTPOLE.IF, тема якого «Кордони й орнаменти»,автор і координатор цього проекту Поліна Городиська коментує так:«Залежно від нашого сприйняття «кордон» може набувати різноманітних значень. Наприклад, кордон — як засіб відмежування від іншого, чужого, незнаного. Або навпаки, кордон — як лінія дотику, умова співіснування… Головна принада відеопоезії якраз у тому, що вона — зажди на перехресті (жанрів, сенсів, дефініцій) і завжди поза межами (географічними та політичними, мовними та умовними).

Крім того, запланований показ фрагментів з фільмів «Жива ватра» Остапа Костюка і «Бальзам» Дінари Ахтемової і зустрічі з режисерами.

 

ДИСКУСІЇ

Події останнього року поставили низку світоглядних питань, на які кожен шукає відповіді як особистість, митець, громадянин. Дискусії на ARTPOLE.IFпокликані допомогти поділитися набутим досвідом і спробувати скласти цілісну картину з позицій історії, культурології, мистецтва.  Заплановано дискусії, присвячені  Донбасу (9 липня) та Криму (10 липня), учасники яких — митці, журналісти, громадські діячі, що свідомо виїхали або залишилися в цих регіонах. 11 також липня відбудеться презентація незалежних культурно-мистецьких ініціатив з різних міст України.

 

ДІЇ/ОБ’ЄКТИ В ПРОСТОРІ
Мирослав Вайда / Жанна Кадирова / Віталій Кохан / Анатолій Белов / Ярема Стецик / Бенджамін Коуп / Микола Джичка і Сергій Григорян

 

МАЙСТЕР-КЛАСИ

*майстер-класи щоденні — про детальний розклад можна буде дізнатися вже на місці події

 

Дитяча програма в тіпі

Під захистом справжнього ініданського тіпі на Великій Галявині розгорнуться майстерні для дітей різного віку.

  • нове життя старого одягу

У кожній шафі є улюблені трикотажні речі, які шкода викинути, але вже неможливо носити. Саме з такого «матеріалу» учасники майстерні плестимуть підставки під горнятка й цілі килими — скільки вистачить одягу і фантазії.

  • плетіннягачком

Для початку навчимося плестиквіти— кожен обиратиме кольори, форму та розмір на свій смак. Опанувавши це вміння, прикрашатимемо будь-які речі. А останній день виготовлені упродовж всієї майстерні квіти поєднаємо в одне спільне панно.

  • циркові розваги

Уроки пантоміми, сценічної пластики та жонглювання. Заняття розвивають моторику, координацію та вестибулярний апарат.

 

Акустична майстерня казки «Велике Вухо»

Велике Вухо чує те, чого не чують інші люди… Він чує, як вовтузяться недобрі думки, не знаходячи собі місця, як жваво витанцьовують радісні думки… І свої думки Велике Вухо чує, а вони у нього легкі, як подув весняного вітру, і здивовані, бо він не перестає дивуватися, що навколо стільки всіляких звуків...

Майстерня працюватиме над озвучуванням казкових історій Дзвінки Матіяш, яких є стільки, скільки літер в нашій абетці. Ловити, вигадувати й видобувати звуки будуть діти (вік 4-10 років), а дорослі оповідатимуть, записуватимуть та опрацьовуватимуть їх. За допомогою знайомих предметів — папір і фольга, склянки, тарілки, глечики й тази, шишки й горіхи, що здатні дзижчати-фурчати-сюрчати — малі знаходитимуть в звуках «як бджоли будують щільники, як тріпотять крильця метеликів у повітрі та тупотять лапки комах, що бігають по воді, як чистять дзьоби горобці і як ворушаться вуса в кота, котрий підкрадається до горобців». Щодня арсенал звуків збільшуватиметься, адже кожен з учасників знаходитиме й додаватиме нові звуки. Також плануємо прогулянку із записом дністрових хвиль та пташиних співів.

 

«Дорога до персонального звуку»

Пісня розглядається співачкою Уляною Горбачевською, що веде майстер-клас, як місток між тим, що було і буде, між предками і нащадками... В кожному з нас живе першозвук — своєрідний як відбиток пальців. Віднайдення його дає колосальний імпульс для творення, будячи приспані зони в тілі і карбуючи дух. Відкриття цього звуку є дуже важливим. До такого звуку хочеться долучитись, бути співучасником. І тільки коли зустрічаються справжні звуки єства, складається пісня — одна на всіх і одночасно індивідуальна. Це зустріч людей на перетині доріг... Дослідження звуку проходить через українські традиційні пісні: ритуальні, сольні, багатоголосні.

 

Танець та імпровізація

Уроки танцювальної імпровізації, які проводить Оксана Могилко, одночасно відвідуватимуть діти і дорослі. Поєднавши «дорослі» знання та вміння танцювати з відвертою емоційністю молодших учасників, створимо власний простір, у якому буде місце гумору та грі. Танцюючи й граючи, вчитимемось насолоджуватись рухом, розширювати кордони свого танцю та уявлення про себе. Для дослідження потрібна цікавість, що проведе нас за межі можливостей, та сміливість дізнаватись нове, а досвід у танці не має значення. Клас відкритий для всіх. 

 

Паприкалаба — In the Hottest/Coldest Wind...

Багаторічний транскордонний проект, що на створених власноруч овочевих інструментах виконує власні ж обробки музичних композицій гуртів, добре відомих відвідувачам АртПоля. Результат майстерні — особлива артполівська музична геометрія чи, як говорить керівник овочевого оркестру Бен Коуп, «овочеметрія». Цей оригінальний музичний гурток відкритий для всіх, хто отримує задоволення від процесу колективного творення і прагне створювати музику у співавторстві з природою.

 

Кераміка
Вже традиційно з техніками роботи з глиною, зокрема на гончарному крузі, знайомитиме одесит Михайло Плужник. З його допомогою можна буде створити найрізноманітніші речі — від японського чайного посуду до авторських іграшок.

В програмі цього року і один з найвиразніших кримськотатарських керамістів Рустем Скібін — його роботи, прикрашені яскравим розписом на основі кримськотатарської вишивки, відомі далеко за межами України. Рустем не лише проводитиме практичні заняття, а й розповість про семантику кримськотатарського орнаменту, про кераміку в побуті та архітектурі кримських татар.

 

Блокнотна майстерня

Учасники майстерні виготовляють блокноти практично з нуля, тож мають нагоду зробити їх неповторними за формою, розміром, дизайном. Інструменти та матеріали для роботи: ножиці, папір, клей, картон, тканина. Цьогоріч опановуватиметься нова техніка оздоблення — рельєфні рослинні орнаменти, для створення яких будуть використані унізькі квіти і трави.

 

Ціанотипія
Цей спосіб монохромного фотодруку був винайдений у 1842 році вченим Джоном Гершелем. Першими ціанотипію почали використовувати ботаніки — для отримання фотограм рослин. Характерних відтінків сіро-синього та глибокого блакитного зображенням надає «берлінська блакить» — нерозчинна сполука, що виникає під час змішування інгредієнтів для фотоемульсії. Майстерня ціанотипії продовжить дивувати — кілька старовинних технологій будуть об’єднані задля створення незабутніх фотокарток і панно для АртПоля.

  

Нічна імпровізаційно-шумова лабораторія

Занурення у звук. Шум у всіх його проявах. Простір і локація як музичний інструмент. Гармонія там, де її не мало б бути. Загалом, це три ночі музичної імпровізації, до якої може долучитися кожен. Лабораторія працюватиме на базі музичних середовищ Pincet(музичний лейбл та промогрупа з Тернополя, що спеціалізується на некомерційних проявах електронної музики, зокрема, щороку організовує фестиваль Гамселить!), Хатнєграння (основу проекту складають Мирослав Трофимук aka AЙKTRONER, Тарас Шпот aka mistaBigstah, та Андріян Веремієнко aka Tiriel) і Субпродукт(найстарший експериментальний музичний проект Тернополя, учасники якого, щоразу інші, використовують самопальні синтезатори та прилади, не призначені для видобування звуку).

 

перформанс

НІЖНІСТЬ-ВІЙНА-МЕТАМОРФОЗИ-ТИША

ThatBlack/ Україна, Донецьк

Перформанс, що триватиме по чотири години протягом трьох днів, поєднає в собі в певній послідовності скрипку, електронні барабани, спонтанний танець та суфійське кружляння. «Це моя спроба осмислення, прийняття й гармонізації Подій, які відбуваються зараз в моїй країні, в моєму місті. Все розглядається як фаза нескінченних коливань між початковими полярними станами, що витискають й породжують один одного в загальному потоці Буття. Спроба поєднати все, що відбувається, в цілісність, дати можливість побачити, зрозуміти й знайти себе між цими протилежними полюсами. Усвідомити життя ззовні й всередині як рух в просторі мандали — давнього символу Цілісності», — говорить ThatBlack.

 

11/07

проект ATLAS ESTREMO
Юрій Андрухович і Karbido / Україна-Польща

Цей проект — мандрівка, сповнена небезпеки й напруження, уявних образів і стереотипів, конфронтація між очікуваннями і реальністю, між щирим захопленням і розчаруванням, врешті — туга. І надія, що виникає під загрозою втратити свободу. Звільняючись від естетики пост-року чи поєднання поезії з електронікою, як це було в попередніх проектах, автори звертаються до звукової експресії простих музичних форм. Енергія одиничних нот і виконання «тут і зараз» набуває форми чистої імпровізації з джазово-панковим характером. Юрій Андрухович підтримує цю гру, виокремлюючи з власної прози слова й речення на кшталт поетичного колажу. ATLAS ESTREMO — це спроба досягти межі власних вигадок і досвідів, де повсякденні схеми і звички гинуть, а виявляється НОВЕ…

 

12/07 МУЗИКА

AKSAK BALKAN TRIO / Польща

Присвячений музиці Південно-Східної Європи проект, в якому беруть участь Марія Натансон (скрипка, спів) — за відгуками преси, найяскравіший голос польської world-music-сцени, а також Пьотр Майчина (бузукі, лютня, гітара) і Роберт Бжезовский (контрабас). Як говорять вони самі, їх музика увібрала сонячні звуки з-над Егейського моря, меланхолійні ноти передмість Бухареста, запальні пісні портових районів Салонік та вогнисті циганські ритми.

МАРК ТОКАР ТРІО / Україна

Марк Токар — джазовий контрабасист світового рівня, учасник численних міжнародних проектів, перший український музикант, що грав на престижному Chicago Jazz Festival. У складі його тріо — представники молодого покоління українських джазових музикантів саксофоніст Михайло Балог та барабанщик Ігор Гнидин. «Музика нашого тріо — це сміливе поєднання української традиції з сучасною імпровізацією, — говорить Марк Токар. — Так само і АртПоле звертається до автентичної культури у сучасних формах, тому наш проект цілком вписується в загальну концепцію».

MAVIGIZ / Туреччина

Музиканти Mavigiz грають на старовинних інструментах Туреччини, улюблених в народі, оповитих легендами та переказами, оспіваних у казках. Це баглама, що з древніх часів супроводжувала мандрівних поетів, та особливої конструкції флейта — кавал. Вони звучать у поєднанні з гітарою, відповідно, і в репертуарі гурту турецька музична традиція поєднується з сучасними запозиченнями: тріо виконує і народні пісні, яким вже декілька сотень років, і новітні твори.

DUODUO / Україна

Дует Олени Єременко з відомого львівського гурту «Бурдон» та Мартіна Няги. DuoDuo грає західноєвропейську музику — часом із бароковим, а часом зі скандинавским забарвленням. Серед інстурментів — скрипка, віолончель, а також середньовічний інструмент морахарпа, який зараз зустрічається хіба у Швеції. На «АртПолі» до дуету долучиться також Любко Маріаш (перкусія).

практична інформація

Найближчі до фестивалю великі міста — Івано-Франківськ (57 км) і Тернопіль (100 км).

Трансфери з Івано-Франківська відправлятимуться з залізничного вокзалу, вартість — 30 грн в один бік, контактні телефони — (050) 434 2455 і (096) 648 5438, Володимир.

Вартість трансферу з Тернополя — 75 грн в один бік, 140 грн в обидва боки, контактний телефон — 097 966 5234, Андрій.

Проживання — в наметовому містечку, розташованому в яблуневому саду на березі Дністра. На території є туалети та душі, а також питна вода. Звертаємо вашу увагу — перебування у наметовому містечку можливе лише за наявності спеціального браслета, на який обмінюється квиток. Також можна поселитися у місцевих жителів. На ARTPOLE.IF працюватиме власна кухня, «панську» каву готуватиме Коза-Бар з Тернополя.

квитки:

• в перепродажі 220 грн на 8-12 липня і 120 грн на 11-12 липня (придбати можна на 1001bilet.com.ua, kiev.karabas.com i parter.ua,
в Києві в касах "Кінопанорами", ТЦ "Метроград", в підземних переходах на Майдані Незалежності і площі Перемоги),
• на місці події 250 грн на 8-12 липня i 150 грн на 11-12 липня.
Вхід для дітей до 12 років безкоштовний.
Кошти з квитків частково будуть направлені на вирішення актуальних проблем друзів зі сходу України й Криму.

Контакти: 067 914 1403, 097 308 1897, press@artpole.org.

 

 

Про авторів

АртПоле

Додав nady 11 червня 2014

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска