Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Презентація книжки «Сергій Параджанов і Україна. Збірник статей»

30 ТРАВНЯ 18:00

книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3 ст. м. «Золоті Ворота»)
Вхід вільний

Книгарня «Є», журнал «Кіно-Театр» та Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» запрошують на презентацію книжки «Сергій Параджанов і Україна. Збірник статей». Упорядник і редактор Лариса. Брюховецька. Зустріч відбудеться у п’ятницю, 30 травня.

Початок – о 18:00

Журнал «Кіно-Театр» започатковує нову книжкову серію «Кінематографічні студії». Перша збірка цієї серії «Сергій Параджанов і Україна», видана до 90-річного ювілею славетного режисера, який тривалий час працював в Україні. До збірки увійшли матеріали однойменної конференції, що відбулася 14 листопада 2013 року в Центрі кінематографічних студій Національного університету «Києво-Могилянська Академія». Серед них – документи з розсекречених архівів КДБ, підготовані дослідницею українського дисидентського руху 60-х Мартою Дзюбою, які проливають світло на передісторію ув’язнення Сергія Параджанова. Також до видання увійшли інтерв’ю з режисером, що друкувалися в журналі «Кіно-Театр» в 90-ті.

Вихід в світ збірки «Сергій Параджанов і Україна» збігся з 19-м днем народження «Кіно-Театру», який журнал відсвяткував 12 травня. За ці роки кілька разів оновлювався склад редакції, підросло нове покоління критиків, які друкуються тут разом із шанованими кіно- й театрознавцями. Розросталася й географія: крім українських фестивалів, з якими «Кіно-Театр» співпрацює постійно, з’явилися огляди міжнародних – «Берлінале», МКФ у Вальядоліді, Малазі, Сан-Себастьяні, Коттбусі. Але головний приціл «Кіно-Театру» залишається незмінним – це сучасні українські кіно й театр, на які часом і нині бракує тверезого аналітичного погляду.

Анотація збірки
Сергій Параджанов залишив яскравий слід у світовому кіно. З 1952 по 1973 рік він з невеликими перервами жив в Україні та працював на Київській кіностудії ім. О. Довженка, де був лідером незалежного мистецького середовища, що сформувалося в часи «відлиги». У збірнику «Сергій Параджанов і Україна» розглянуто широкий комплекс питань, як творчого, так і соціально-політичного характеру. В наукових дослідженнях автори розглядають своєрідність творчого стилю постановника «Тіней забутих предків», «Саят-Нови» та нездійсненого фільму «Київські фрески», роль образотворчого мистецтва в його режисурі, тогочасний мистецький контекст. Ті, кого цікавить доля Параджанова та причини його арешту, зможуть познайомитись із розсекреченими архівами КДБ, а також сторінками «Щоденника» Святослава Іванова, Голови тогочасного Держкіно України. Цінними є спогади Марти Дзюби, Івана Дзюби, композитора Мирослава Скорика та інших людей, які спілкувалися з режисером. Завершують книгу думки Параджанова, висловлені в Києві після прем´єри в Києві фільму «Ашик-Керіб».

Учасники:
Мирослав Скорик, Марта Дзюба, Вадим Скуратівський, Роман Балаян, Лариса Брюховецька, Марія Миколайчук, Сергій Марченко, Юрій Гармаш, Богдан Вержбицький, Олександр Губарєв

 

Про авторів

Сергій Параджанов

Додав nady 26 травня 2014

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска