Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Київ / Відкриття першого в Україні Етноклубу під назвою «Музей Гончара»

12 ГРУДНЯ 18:00

Київ, вул. Івана Мазепи, 29.

12 грудня Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" та Етнічний Фестиваль "Країна Мрій" запрошують усіх прихильників української традиційної культури на відкриття першого в Україні Етноклубу під назвою "Музей Гончара", створеного з нагоди 50-річного ювілею Музею.

Наприкінці 1950-х років на схилах Дніпра зародився осередок пізнання української історії, традиції, мистецтва ? України минулої і майбутньої. Тут збиралося коло однодумців, з’являлися нові ідеї, що переростали згодом у мистецькі течії й наукові звершення; тут кожен мав нагоду пізнати своє коріння, а відтак і себе.

Новостворений Етноклуб ? це тепла хата для живого спілкування однодумців, зацікавлених українською традицією ? і водночас символічне розширення того кола, яке приходило протягом півстоліття до хати Івана Гончара...

50 років від заснування хатнього Музею Івана Гончара ? це півстолітній ювілей гончарівської ідеї про новітнє етнографічне музейництво в Україні. Ідеї про те, що надбання української традиційної культури мають бути доступними для громадськості України, висвітлюватися повно і об’єктивно, віднаходити своє продовження й розвиток в усіх сферах суспільного життя. Зібране серед народу має не лише зберігатися в музеях, але й повертатися до людей.

Заклавши підвалини Музею на власних засадах ще у 1959 році, Іван Гончар до початку 1990-х устиг зібрати безліч неоціненних відомостей, народних мистецьких витворів і документальних матеріалів про українську традицію ? і то не завдяки, а всупереч тогочасній державній політиці. Прийшла Незалежність України ? а з нею й визнання потрібності його праці. Створений у 1993 році державний Музей Івана Гончара пройшов нелегкий шлях протягом останніх п’ятнадцяти літ, але зумів зберегти головне: відкритість і спрямування на зворотній зв’язок з глядачами, майстрами, інформантами. Чи не найяскравіше це виявляється, зокрема, у збиранні й розповсюдженні інформації про народні звичаї, майстрові технології, традиції господарювання...

Святкуючи сьогодні ювілей Музею, ми започатковуємо новий культурно-мистецький проект ? Товариство прихильників української традиційної культури "Етноклуб "Музей Гончара". Тут працюватимуть майстер-класи і студії, проходитимуть лекції, вечірки, концерти та зустрічі з цікавими людьми; тут вирішуватимуться питання втілення в життя мистецьких і наукових проектів, пов’язаних з українською традицією; тут, зрештою, можна буде просто відпочити й поспілкуватися у колі друзів і однодумців.

Програма свята:

18.00 ? прес-конференція та зустріч гостей;

19.00 ? відкриття виставки до 50-річчя Музею;

20.00 ? урочисте відкриття Етноклубу, традиційна забава на Св. Андрія-Калита;

21.00 – "Етно-диско" від Олега Скрипки.

Вхід вільний.

Адреса Музею: Київ, вул. Івана Мазепи, 29.

Їхати: ст.м."Арсенальна", авт. № 24, трол. № 38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.

Телефони для довідок: (044) 383-18-94, 280-52-10, 288-92-68

 

Про авторів

Фестиваль Країна мрій , Олег Скрипка

Додав Art-Vertep 09 грудня 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска