Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Програма «Генофонд»: Володимир Стецькович. «Птахи», Садан. «М'ясо. Симулякри»

10 ЛЮТОГО - 09 БЕРЕЗНЯ

Арт-центр Я Галерея на Хорива 49Б

Арт-центр Павла Гудімова Я Галерея відкриває нову програму «Генофонд» двома виставками: Володимир Стецькович. «Птахи», Садан. «М'ясо. Симулякри»

«Генофонд» - це проект-дослідження арт-центру Я Галерея. Дослідження незнаного, але потенційно сильного молодого українського мистецтва. Молодого не стільки за віковою ознакою, скільки у їхньому підході, ставленні до власної творчості та положенні в системі сучасного мистецтва. В англійській мові є влучний термін – “emerging artists” – ті, хто знаходяться в процесі як особистісного, так і творчого й професійного становлення, ті, хто не мають значного досвіду програмної виставкової діяльності, роботи з куратором, співпраці з інституціями. Саме таких авторів об’єднує програма «Генофонд».

Садан

Народився 1985 р. в Хмельницькій обл. Живе та працює у Львові.

Студент Львівської академії мистецтв

Садан працює на грані між ілюстрацією й соціально-критичним мистецтвом, оперує традиційними медіа, але з новим підходом (графіка, скульптура). «М'ясо. Симулякри» - перший проект з масштабного циклу робот художника, темою якого є еволюція. Відповідно, у них автор зображує найнижчих, мертвих істот, «м'ясо», що гниє. «Чому симулякри? Тому що намагаються приховати, що всередині них немає нічого, крім процесу гниття. Вони, ці форми, несправжні, як і ми, люди. Наші принципи, наші бажання, наші пріоритети, досягнення, мрії. Все це симулякри. Копії, які не мають оригіналу…», - так коментує власні роботи Садан. Цікавим є те, що останнім часом автор все більше рухається від плоскої графіки до створення скульптурних об’єктів, які також буде представлено на виставці.

«Важку задачу звалив на свої плечі Садан – нас цинічних, ерудованих, пересичених він хоче налякати. Перша поява Садана в Я Галерея була в проекті «Демонстрація» минулого року. Тоді виникла запекла дискусія між аудиторією і художником, до якої він виявився неготовий. Прийнявши до уваги цей досвід, Садан переходить на зовсім інший художній рівень, розкривається не тільки як графік-ілюстратор, але й як талановитий скульптор, який не боїться експериментувати з матеріалом, знаходиться на грані між містифікацією й реальністю. Образи його скульптур цілком життєздатні, наскільки це взагалі є можливим для груди кісток й декількох напружених м’язів. В майбутньому я бачу черги на його виставки, де головними героями є об’ємні вирази його графічних досліджень – неоптимістичні пророцтва майбутніх життєвих форм. Він нас приваблює, саме тому що лякає.», - вважає куратор проекту «Генофонд» Павло Гудімов.

Володимир Стецькович

Народився 1987 р., живе та працює у Львові

Закінчив Українську академію друкарства

В проекті «Птахи» Володимир Стецькович постає справжнім графіком-монументалістом, оскільки значну частину проекту було втілено у природному середовищі – на Скелях Довбуша, де художник реалізовує свій потяг до екстремальних видів спорту, і у пост-індустріальному – на стінах закинутої фабрики. Фотодокументацію цього процесу буде представлено в Я Галерея поруч з лаконічними роботами на папері, текстилі й кравецьких викройках. «Птахи» - це втілення свободи, несподіваного пориву, нестримного потоку; розрив оков та лімітів, звільнення свідомості і рух вперед», - говорить про проект сам художник.

«Стецькович дивує тим, як легко, ніби граючи, зображує на поверхні стіни, скелі, викройки, простирадла, паперу символ, що за своєю глибиною й наповненням наближає проект до концептуального. Йому пощастило з оточенням: на нього звернули увагу Андрій Сагайдаковський і Петро Гуменюк, з подачі яких я й дізнався про Стецьковича. Більш ніж півроку моєї кураторської роботи зі автором показали його непередбачуваним у підході, але послідовним у роботі з темою. Важко прогнозувати, як він буде розвиватися, але в одному я впевнений: художник для нього не професія, а стан душі. До речі, заробляє він на життя дуже романтичною роботою – художник по світлу в одному з Львівських театрів», - коментує Павло Гудімов.

Відкриття виставки відбудеться 10 лютого в арт-центрі Я Галерея на Хорива, 49Б о 19:00. Майстер-класи авторів 11 лютого о 19:00.

 

Про авторів

Арт-центр Я Галерея

Додав Art-Vertep 09 лютого 2010

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска