Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Нові виставки в Я Галерея: Ігор Янович

16 БЕРЕЗНЯ - 16 КВІТНЯ

Я Галерея (вул. Волоська, 55/57)
вартість треба уточнювати

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття нових виставок.

З 16 березня по 17 квітня в арт-центрі Я Галерея на Волоській, 55/57 послідовний абстракціоніст Ігор Янович представить проект "СУБ'ЄКТИВНИЙ ПРОСТІР".

У новому проекті Ігоря Яновича «Суб'єктивний простір» головним елементом абстрактного «пейзажу» стає лінія. «Спонтанна й експресивна, позбавлена конкретного смислу, лінія начебто створює 3D-конструкцію простору», - пояснює автор ідею проекту.

Прослідкувати за вектором спрямованості лінії майже неможливо, адже її рух описується за допомогою мовчазної формули «з нікуди в нікуди». Власне лінія - це ще один спосіб Яновича сказати про простір - вічну в часі й безкінечну в своїй протяжності матерію буття, «первинне космічне безмежжя», яке не можна охопити уявою, проте можна пережити у власній свідомості. Інколи лінія вносить у простір «гармонійний дисонанс», і тоді на малюнку ми спостерігаємо «розломи», крізь які проглядає «чистий простір» - саме те, чого прагнули досягти в свої експериментах французькі кубісти початку XX ст. і Казимир Малевич, слова якого могли б стати епіграфом до проекту українського абстракціоніста: «В самій людині, в її свідомості знаходиться тяжіння до простору, до «відриву від Земної кулі».

Паралельно до абстрактних «проб» простору в мистецтві, в другій половині XX століття наука висунула свою теорію «квантових струн», на яку покладалась надія об'єднання всіх відомих доти спроб пояснення структури матерії й часопростору. Опинившись в експериментальному вакуумі, теорія зазнала поразки, проте поняття суперсиметрії, яке лежало в її основі, захопило багатьох експериментаторів в інших галузях культури - в літературі, музиці, абстрактному живописі. Проект Ігоря Яновича перетворює «струни» в лінії, невизнану теорію - в цілком об'єктивний факт існування ліній на полотні. «Суб'єктивний простір» художника трактує суперсиметрію по-своєму, однак зберігає її основний принцип - принцип постійного взаємоперетворення речовини й енергії. Мовою абстрактного живопису Янович доводить здатність свідомості проникати в структуру матерії, що має зворотній ефект і означає взаємопроникність зовнішнього й внутрішнього світів людини.

Вернісаж проеку за участю автора відбудеться в середу, 16 квітня, з 19.00 до 21.30.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій і фотоматеріалами звертайтеся: Марія Миценко, координатор проектів //гудімов арт проект +38 050 9420509, pr@gudimov.com

Слідкуйте за новинами арт-центру на сторінці Ya Gallery у facebook

 

Про авторів

Арт-центр Я Галерея

Додав OksanaY 14 березня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска