Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Виставковий проект «1986. Два погляди»

19-26 КВІТНЯ

Київська міська галерея мистецтв «Лавра» (вул. Лаврська, 1)

Проект складається з двох частин: фотоінсталяція «1986. Два погляди» та аудіо-відео інсталяція «Чорнобиль. Пряма мова».

Фото-інсталяція «1986. Два погляди»

Авторська група проекту «Школи фотографії Віктора Марущенка» (С.Гаврилюк, Л.Лихтаренко, Я.Поболова, К.Стрілець, С.Терещенко, М.Убий-Вовк, за участю А.Бєлова, А.Сумкіної) ставила за мету показати сьогоднішнє відношення двох різних поколінь до Чорнобильської катастрофи. Вплинути на «стирання» теми з суспільної пам’яті, звернувши увагу на персональні долі, уникаючи оскомних форм і формулювань. Проект, на жаль, стає ще актуальнішим у контексті японських «атомних» подій останніх місяців.

Виставка складається із фотопортретів (25 ліквідаторів, 25 молодих людей 86-го року народження), текстових матеріалів-історій.

«Ми працювали з двома групами людей. Перша – молоді люди 1986-го року народження, які так чи інакше мають відношення до Чорнобильської аварії (наприклад, народжені в уражених зонах). Друга група – безпосередні ліквідатори наслідків аварії (військові, будівельники, кінооператори, пілоти, дозиметристи та інші). Приділивши увагу конкретним людським історіям та спілкуванню, ми хотіли дослідити ставлення до Чорнобильської катастрофи двох поколінь і таким чином з’ясувати, що сталося у головах людей за 25 років», - Віктор Марущенко, керівник проекту (фотограф, працює з темою Чорнобиля з кінця 80-х рр, десяток виставок даної тематики, найбільш вагома – участь у Венеціанській бієнале 2001 року).

Аудіо та відео інсталяція «Чорнобиль. Пряма мова»

Інсталяція «Чорнобиль. Пряма мова»– явище для України абсолютно нове, це незвична суміш аудіо-книги та відео-портрета. Глядачі зможуть побачити емоції людей, які прослуховують аудіо записи власних історій, котрі вражають своєю глибиною. Новий погляд на долі людей, що постраждали від аварії на ЧАЕС, змінює традиційне уявлення про жертв аварії, адже вони є справжніми життєлюбами – події 1986 року змінили їхні долі, але не зламали бажання жити.

Історії людей створюють цілісну картину з документальною сюжетною лінією. Без монотонного голосу диктора за кадром, мертвої статистики, коментарів експертів і колишніх партійних керівників – лише пряма мова тих, що безпосередньо приймали участь в ліквідації наслідків.

Юрій Речинський, режисер:«Те, як малюють жертв аварії на ЧАЕС у фільмах та телесюжетах дуже часто не відповідає тому, ким вони є насправді. Кожен з них щось втратив: здоров'я, роботу, будинок, рідних та близьких. Однак герої нашого проекту говорять не тільки про смерть, вони говорять про життя. Вони цікаві тим, що після трагічних подій кожен знайшов сили жити далі, кожен думав, переосмислював пережите, робив висновки. Це цікаві живі люди, їм є що розповісти, у них є досвід пережитої трагедії. І цей досвід універсальний, він вчить нас, як ставати на ноги після тяжких випробування, як не спитися, як не залишитися одному, як жити далі…»

Творча група аудіо та відео інсталяції «Чорнобиль. Пряма мова»: режисер – Юрiй Речинський, оператор– Ігор Терік, звукорежисер Андрій Рогачов, композитор – Антон Байбаков,продюсер– Дар'я Сажина, журналіст – Григорій Палій, дизайнер – Наталія Реплянчук.

Керівник проекту – Віктор Марущенко, консультант – Сергій Мирний.

Час роботи виставки: 12.00 – 20.00

Деталі за тел.: 044 280 02 90

Інформаційний партнер - KORYDOR.

У паралельних двох залах «Лаври» також експонуватимуться плакати на чорнобильську тематику японцяЙошiтеруАсаї з колекції Міжнародної еко трієналлє плакату Асоціації графіків та дизайнерів «4 блок».

 

Про авторів

Віктор Марущенко

Додав OksanaY 14 квітня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска