Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Видавництво "Смолоскип" запрошує вас на презентацію другого, доповненого видання енциклопедичного довідника «Рух опору в Україні: 1960-1990», а також антології поезії політв’язнів радянських часів «Поезія із-за ґрат»

23 ЛИСТОПАДА 15.00

Будинок вчителя (вул. Володимирська, 57)

На презентації виступлять упорядник довідника, засновник видавництва «Смолоскип» Осип Зінкевич, директор видавництва Ростислав Семків, упорядниця поетичної антології Олена Голуб, колишні політв’язні, правозахисники та дисиденти Василь Овсієнко, Михайло Кульчинський, Ганна Михайленко, Леся Крип’якевич, Валентина Чорновіл, Микола Плахотнюк, Іван Губка,  зі Словаччини – Микола Мушинка, Юрій Бача, а також Олесь Доній та Лесь Танюк. 

Відбудутьсяся музичні виступи бандуриста Данила Мельника і знаменитого хору «Гомін» (керівник – Леопольд Ященко). Олеся Голуб, Іван Коломієць, Олександр Микитенко і Катерина Ткаченко декламуватимуть вірші з антології поезій колишніх українських політв’язнів.

Довідник «Рух опору в Україні: 1960-1990» присвячений подіям, які почали розгортатися в Україні на початку 1960-х років і завершилися здобуттям незалежності 1991 року. У довіднику 1396 статей: 879 поіменних 133 тематичні про підпільні та правозахисні організації, 384 про самвидавні й неформальні пресові видання, 551 індивідуальне фото, 337 групових чорно-білих і кольорових фотоматеріалів. Довідник містить біографічні дані окремих діячів, дисидентів, інформацію про їхні твори, неформальну пресу і правозахисні різномовні видання, детальну бібліографію творчості учасників руху опору, політв’язнів і репресованих, спогадів і статей, відгуків іноземної преси. Подано інформацію про діяльність підпільних груп в Україні, організацій і комітетів на захист українських політв’язнів у Західних країнах. Низка статей стосується діяльності української діаспори, а також тих різнонаціональних діячів, які виступали на захист представників українського правозахисного руху, співпрацювали з ними й передавали український самвидав на Захід.

Нинішнє друге видання довідника – доповнене й уточнене. Завдяки праці упорядників і свідченням безпосередніх учасників антитоталітарного Опору, до нього додано чимало нової інформації. Наприклад, у другому виданні є статті про таких діячів, як Юрій Бача, Микола Мушинка, Анна Коцурова, Микола Неврлий, Наталя Кузякіна, Микола Муратов, В’яеслав Брюховецький, Ірина Стешенко.

Антологія «Поезія із-за ґрат» - це вірші 62-х українських політв’язнів, жертв переслідувань радянського тоталітарного режиму, створені у другій половині ХХ століття. Провідна тема видання – незламна внутрішня свобода, з якою мужні люди навіть за ґратами залишалися вільними, незрівнянно вищими та сильнішими від системи, що їх полонила. Творчість допомагала їм вижити в нелюдських умовах, і вони вимушено продовжували традицію тюремної поезії, що в українській культурі нараховує не одну сотню літ.

До книжки ввійшли поетичні твори таких різних і знакових для України постатей, як Борис Антоненко-Давидович, Олесь Бердник, Галина Гордасевич, Ігор Калинець, Святослав  Караванський, Григорій Кочур, Михайло Масютко, Сергій Набока, Михайло Осадчий, Степан Сапеляк, Євген Сверстюк, Іван Світличний, Ірина Стасів-Калинець, Василь Стус та багато інших. Передмову написала знана дослідниця літературного шістдесятництва Людмила Тарнашинська.
 

 

Контактна особа – Катерина Козелецька

тел. (044) 425-23-93

 

Про авторів

Українське незалежне видавництво "Смолоскип"

Додав Настічка 22 листопада 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска