Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Виставка живопису «Коли предмети були маленькими»

24 СІЧНЯ

Арт-галерея «МІНУС 4» Вул. Артема, 37-41, другий поверх

  • Автор: Дева Лей
  • Куратор: Оксана Шевченко


Відкриття: 23.01.13, в 18:30
Арт-галерея «МІНУС 4» Вул. Артема, 37-41, другий поверх

Це ми змушуємо дорослішати речі, що оточують нас, позбавляючи їх наївності й чистоти. Ми замінюємо їх справжнє призначення «гра» на «війна», «гроші», «влада». Тільки дорослішаючи разом з нами, «танчик» став танком, пистолетик - справжньою зброєю, переписавши сценарій дитячої гри з ніжною назвою «войнушка».
Але виставка - не про це. Вона про те, що «коли предмети були маленькими», увесь світ був домівкою і великим ігровим полем. Що колись все насправді було легко і невимушено. І ми, з віком змінивши призначення предметів оточуючого нас світу, цілком здатні все повернути назад, якщо захочемо.
Роботи, написані широкими і соковитими експресивними мазками, добувають на поверхню наїв форми і змісту дитячих малюнків. Тому в них так легко спогади інтегруються в реальність, підсвідомість - в свідомість, дитячість у дорослість. Саме так, минуле, з'єднавшись з сьогоденням, перетворюється в світле майбутнє.


До речі, про світле майбутнє і щасливе дитинство. Найкращою ілюстрацією того, як нам допомагали дорослішати, може служити радянська військова іграшка. Тому в рамках проекту «Коли предмети були маленькими» - виставка радянських військових іграшок періоду 1950-1970х років з унікальної приватної колекції Володимира Дмитрієва, яка сьогодні налічує більше тисячі найцікавіших раритетів.

Художник під псевдонімом Дева Лей, минувши академічну школу, прийшов у живопис через спонтанну творчість. Цей процес схожий із принципом так званого «живопису дії», коли полотно перестає бути просто поверхнею для картини. Воно перетворюється в арену, на якій твориться дійство спонтанного виникнення зображення в результаті хаотичного розбризкування, наливання фарби.
Хоча Лей наносить мазки на полотно за допомогою пензля, але виникнення живописного полотна так само непередбачено, у разі якщо б фарба неконтрольовано лилася на полотно сама. У процесі такого спонтанного живопису в художника виникає стан, коли колір, форма і фактура потрапляє на полотно не з волі випадку, але за велінням підсвідомості - безпосередньо, без впливу раціонального контролю. Саме так виникають полотна Дєва Лея. І саме тому його роботи здатні заново відкрити «чисте» сприйняття, відключивши вічне нав'язливе «раціо». Проявити втрачену з віком здатність бачити в складному просте, легке у важкому, радісне в повсякденному і прекрасне - в звичайному.

На відкритті:

  • Локальний подушковий бій «Войнушка, біла і пухнаста».
  • Повернення до життя музейних експонатів - демонстрація електро-механічних іграшок віком у півстоліття з колекції Володимира Дмитрієва.

  
ТАКОЖ В РАМКАХ ПРОЕКТУ:

29.02, О 19:00
ЛЕКЦІЯ «ДИЗАЙН РАДЯНСЬКОЇ ІГРАШКИ»
ВЕДУЧИЙ: МИКИТА ВЛАСОВ (архітектор, дизайнер, ілюстратор)
за участю колекціонера Володимира Дмитрієва


Арт-галерея «МІНУС 4»
Вул. Артема, 37-41, другий поверх
(067) 770-07-57, (050) 800-59-03
Art.minus4 @ gmail.com
Час роботи: 10:00-19:30, без вихідних.
 

 

 

Про авторів

Дева Лей

Додав nady 18 січня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска