Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Київ / Персональна виставка живопису австрыйського художника Вольфгана Валькенштайнера «Стороннє тіло»

01-09 ЖОВТНЯ

галерея М17 (Горького, 102-104)

Картини австрійського художника Вольфганга Валькенштайнера написані в одній з найдавніших живописних технік — темпери яйця на полотні. До винайдення і поширення олійних фарб, аж до ХV – XVII століття — темперні фарби були основним матеріалом як станкового, так і монументального живопису. Темпера є найбільш якісним і довговічним матеріалом, де кольорові пігменти зберігають свою природу і дивовижно «підстроюються» під кожну зміну сонячного світла впродовж дня, що доведено багатовіковою практикою.
Осмислення мистецтва через дослідження його художніх прийомів, ймовірно, було «завданням часу» ХХ століття, тож сьогодні вже не є актуальним і залишається в минулому. Втім, сучасне постмодерністське мистецтво, зокрема живопис, «усвідомлюючи» свою важливість, веде перспективну конкуренцію з фотографією, новими медіа і великою кількістю синтетичних мистецтв минулого.
Творчість Вольфганга Валькенштайнера, сформована в умовах розвитку мистецтва ХХ століття, також досить синтетична: одним з важливих інструментів натхнення мистця є звичайні ножиці. Він вирізає із завершених картин потрібні деталі, щоб накласти їх на інші готові картини, наче «інкрустуючи» їх. Саме ці «чужорідні тіла» – частини і дали назву серії, представленій на виставці. Такий навмисний акт провокативно порушує зміст реальності, що притаманна кожній картині, призводить до нових результатів і надає розуміння художньої мови.
В деяких випадках «інкрустовані» частини художник вирізає з більш пізніх робіт, таким чином бажаний ефект відчуження передає видимі часові дані виникнення картин. Цей аспект має дуже важливе значення, адже іноді ці вставлені частини поводяться як паразити, «насадженні» у нове оточення. І, навпаки, інші «імплантати» поводяться на картинах відповідно їх назві, вони повністю приймаються тілом картини. Деякі з них будуть залишатися «гостями» в картині, а іншим вдається «асимілюватись».
За словами самого мистця: «…тільки через різноманітність назв «чужорідних тіл» відкривається новий спектр можливостей, що може зберегти ідеї моїх картин молодими та живими, схоже, вони мають намір залишитися на вічність…».
(Вольфганг Валькенштайнер, Відень, вересень 2013)

 

Про авторів

Культура

Додав nady 06 жовтня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска