Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Виставка «Цвинтарі Пограниччя»

29 ВЕРЕСНЯ - 13 ЖОВТНЯ

м.Київ, бібліотека Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» І корпус, І поверх, ауд. 133 (вул. Г. Сковороди, 2)

Товариство для природи і людини (Люблін, Польща)

у співпраці з

Національним Університетом «Києво-Могилянська Академія» та Польським Інститутом у Києві

запрошує на відкриття виставки

«Цвинтарі Пограниччя»

29 вересня 2008 о 15 год.

Як у Східній Польщі, так і в Західній Україні можна знайти сотні забутих занедбаних православних, римо-католицьких і греко-католицьких, євангелістських, єврейських чи татарських цвинтарів. Сховані у зарослях могили – це чи не останні сліди багатого культурного минулого пограниччя. Серед них трапляються справжні витвори мистецтва.

Виставка «Цвинтарі прикордоння» відображає сучасне становище та красу, що гине, православних і греко-католицьких цвинтарів Розточчя, Холмщини, Полісся та інших регіонів по обидва боки кордону. Фотоекспозиція презентує майстерно виконані вапнякові скульптури, таємничі лики Христа, зображені на брусненських надгробках, монументальні дерев’яні хрести, на які можна натрапити у надбужанських лісах, ковані й чавунні хрести, народну поезію епітафій.

Окрім цього, чимало увагу присвячено також піонерській діяльності різних організацій та інституцій, що зайнялися справою рятування занедбаних старовинних некрополів. Якщо завзяття цих «рятівників пам’яті» знайде своїх послідовників, то є надія, що ці скарби культури, а в той же час – свідчення історії не зникнуть, зарісши все густішими лісами.

У Польщі з 80-х років було започатковано діяльність з рятування цвинтарів, серед них і українських православних, що лежать поблизу кордону. В Україні стан і ситуація з врятування пам’яток надзвичайна складна, з огляду на відсутність законодавчої бази, відсутність профільних факультетів, які б готували консерваторів та брак коштів.

2006 року в Польщі розпочався проект «Цвинтарі прикордоння». До нього приєдналися також волонтери з України, що стали учасниками кількох таборів, присвячених врятуванню та збереженню українських православних цвинтарів на території Люблінського воєводства. Під час «рятувальних» робіт та зустрічей за круглим столом виникла ідея започаткувати такий спільний проект в Україні.

На відкритті виставки відбудеться показ відеофільму і фотографій, пов’язаних з тематикою порятунку цвинтарів, що гинуть.

Проект профінансовано програмою RITA у рамках діяльності Фонду «Освіта для демократії» (Польща).

 

Про авторів

Польський Інститут у Києві

Додав Art-Vertep 12 вересня 2008

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска